Electrics Fuel gauge stuck on empty - Civinfo
 4Likes
  • 3 Post By paulbes
  • 1 Post By M8TJT
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 15 (permalink) Old 11th September 2019, 17:29 Thread Starter
 
Join Date: 8th May 2019
Posts: 6
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Fuel gauge stuck on empty

Hi everyone i was wandering if anyone could help me i own a 2007 mk8 diesel 2.2 and the only problem i have with it is the fuel gauge is permanently on empty. It was like this when i first bought the car and i just presumed it was low on fuel so i completely filled up tank and the fuel light was still flashing and showing empty.
I have tested the sender unit and this seems to be working fine as i had a reading on my multi metre of 0.48 i went and put more diesel in and checked reading again and it had changed to 0.26 after adding fuel so this tells me the sender unit is working OK so today i fitted some second hand clocks from e-bay (This is the second set i have bought in case the first set was faulty) and i still have same problem fuel light flashing and gauge still on empty so i am now at a loss as what this could be. Everything else on dashboard works fine all the trip mpg works fine apart from its always blank when checking fuel range
I have no error codes no EML light
I would be most grateful if anyone could help me in fixing this as it is annoying never knowing how much fuel i have .
Thank you everybody
paulbes is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 11th September 2019, 17:37
Supporter
 
Join Date: 30th September 2018
Posts: 176
Thanks: 14
Thanked 11 Times in 11 Posts
iTrader: (0)
this is petrol but its done on resistance

full 19 to 21 ohms
1/2 204.2 to 29.2
low 602 to 615
empty 773 to 787

dont know if diesel is the same

have just checked and yes they are

Last edited by jpbroad1970; 11th September 2019 at 17:48.
jpbroad1970 is offline  
Thanks to jpbroad1970 from:
post #3 of 15 (permalink) Old 11th September 2019, 18:03 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 8th May 2019
Posts: 6
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Thank you for replying i do have a second hand sender unit and i have just checked those readings and they match to what you said
So i take it my sender unit is faulty so i will change it over tomorrow and update this thread with results
Thank you again Paul
paulbes is offline  
 
post #4 of 15 (permalink) Old 11th September 2019, 19:14
Supporter
 
Join Date: 30th September 2018
Posts: 176
Thanks: 14
Thanked 11 Times in 11 Posts
iTrader: (0)
No problems fingers crossed.

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
jpbroad1970 is offline  
Thanks to jpbroad1970 from:
post #5 of 15 (permalink) Old 11th September 2019, 23:47
Super Moderator
 
M8TJT's Avatar
 
Car: 10G 1.5 Civic Prestige
Join Date: 10th October 2015
Location: Bexhill, Sussex GB
Posts: 3,081
Thanks: 89
Thanked 231 Times in 223 Posts
iTrader: (1)
Quote:
Originally Posted by paulbes View Post
... i will change it over tomorrow and update this thread with results
Check that you are reading Ohms on your meter not kiloOhms

If your readings in your post were in kiloOhms, then they are within the range of a serviceable unit. In Ohms your readings of 0.48 is 480 Ohms reducing to 0.26 is 260 Ohms when fuel was added, which seems about right for a low(ish) tank.

If the above sitll indicates that your sender is duff, then before you actually remove the old one from the tank, cobble the new one to the wiring to make certain that it is the sender that is actually duff.
M8TJT is online now  
Thanks to M8TJT from:
post #6 of 15 (permalink) Old 13th September 2019, 20:50 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 8th May 2019
Posts: 6
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Thank you all for help. I tried today disconnecting the sender unit wiring plug and plugged it into another that i have purchased,( As mentioned in above post )
I held the float about half way and put key in ignition turned to number 2 but i still get fuel light flashing and no fuel showing on gauge.
I have tested the new sender unit and it matches up with the readings in above post, so i'm sure its not the sender unit.
I found the post on this site about the tin foil trick to get any error codes
I tried this but couldn't get it to work nothing was coming up on the dash, it was just the same as when i normally put ignition on, but i noticed i couldn't enter settings on dash (speed warnings etc) everything else worked mpg seat belt warnings etc, but i just couldn't enter the settings menu (when you hold the i button for a few seconds) but i could access this on my old gauges.
So i took new clocks out fitted my old ones and i tried holding the float on sender unit at half way again turned ignition on and still nothing.
I tried the tin foil trick again but for some reason i cant get it to work.
I put foil in put key in ignition turn to number 2 wait ten seconds and my dash is just as it normally would be (mileage and MPG showing)So i cant get any error codes
So today i filled my tank up and checked reading and i got 021 ( I had my multi metre on wrong settings last time sorry )
So i am sure now its not my sender unit, think i might of bought another dodgy dash as with my old clocks back in i can enter settings again
Im thinking of just buying a cheap fuel gauge of e-bay and wiring that up as i dont know what else it could be.
Thank you all for help
If ever i do sort it out i will update but thankyou again
paulbes is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 14th September 2019, 18:00 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 8th May 2019
Posts: 6
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Hi every one i have an update, it turns out it is sender unit as i tried again today the tin foil trick and it worked . I got one error code
PA50 B1175

After doing some checking on internet i found this code to mean fuel level sensor circuit malfunction.so im going to pull out old sender and swap for another then i will update again on whether its fixed or not
paulbes is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 14th September 2019, 18:33
Supporter
 
Join Date: 30th September 2018
Posts: 176
Thanks: 14
Thanked 11 Times in 11 Posts
iTrader: (0)
Could it maybe be a waiting fault in the connector or wiring.

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
jpbroad1970 is offline  
Thanks to jpbroad1970 from:
post #9 of 15 (permalink) Old 14th September 2019, 19:14 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 8th May 2019
Posts: 6
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Hi thanks for reply, to be honest i think it is something to do with wiring as i'm getting readings from sender unit in tank.
When i had the error code, i couldn't delete it (held set button for 10 secs there was a beeping but the code remained)
so i thought if i just connect wiring loom to new sender unit, do tin foil trick again and see if i can delete error code this way. If the code deletes then ill fit new sender if the code remains then i will investigate wiring further.
On the information i found on the error code it tells me how to test wiring from sender unit to gauge connector(but this was for a Honda Jazz where it says test pins 27 and 28) So i'm just hunting around now for a wiring diagram for gauges to see what pins to test.
I will update again after i tried Thanks
paulbes is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 14th September 2019, 19:23
Supporter
 
Join Date: 30th September 2018
Posts: 176
Thanks: 14
Thanked 11 Times in 11 Posts
iTrader: (0)
This might help a bit

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
jpbroad1970 is offline  
Thanks to jpbroad1970 from:
post #11 of 15 (permalink) Old 14th September 2019, 19:26
Supporter
 
Join Date: 30th September 2018
Posts: 176
Thanks: 14
Thanked 11 Times in 11 Posts
iTrader: (0)
Gauge wiring diagram for civic

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
jpbroad1970 is offline  
Thanks to jpbroad1970 from:
post #12 of 15 (permalink) Old 15th September 2019, 10:31
Super Moderator
 
M8TJT's Avatar
 
Car: 10G 1.5 Civic Prestige
Join Date: 10th October 2015
Location: Bexhill, Sussex GB
Posts: 3,081
Thanks: 89
Thanked 231 Times in 223 Posts
iTrader: (1)
Quote:
Originally Posted by paulbes View Post
so im going to pull out old sender and swap for another then i will update again on whether its fixed or not
I bet 5 that it won't if your resistance readings above were correct.
M8TJT is online now  
Thanks to M8TJT from:
post #13 of 15 (permalink) Old 15th September 2019, 17:24 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 8th May 2019
Posts: 6
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Hi everyone i have an update.
It is fixed,
First of i want to thank everyone for there help so THANKYOU ALL
So today i pulled wiring connector from sender unit and tested for any voltage reading and had 0.00 so i disconnected wiring connector from rev counter and checked for continuity. I had it on green wire but nothing on the orange wire. So i cut orange wire from back of gauges and at sender unit then ran my own cable, connected it up checked for continuity again this time it worked so i fitted wiring connectors back up turned ignition to number 2 and fuel gauge went up to 3/4 tank.
so put everything back together drove to petrol station and could only put 13.41 in tank and i could see fuel when i removed pump, started car up fuel gauge went to full (No more flashing light) and computer says i got 542 miles of range so problem is finally fixed have checked for error codes and have NO DTCs.
The wiring connector on back of gauges it is pins 32 and 33 to check (just encase anyone else needs to know)
So again big thankyou to all that helped
deni.babe, scaramanga and M8TJT like this.
paulbes is offline  
post #14 of 15 (permalink) Old 15th September 2019, 17:32
Supporter
 
Join Date: 30th September 2018
Posts: 176
Thanks: 14
Thanked 11 Times in 11 Posts
iTrader: (0)
Glad you got it sorted, a free repair ...result

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
jpbroad1970 is offline  
post #15 of 15 (permalink) Old 15th September 2019, 19:06
Super Moderator
 
M8TJT's Avatar
 
Car: 10G 1.5 Civic Prestige
Join Date: 10th October 2015
Location: Bexhill, Sussex GB
Posts: 3,081
Thanks: 89
Thanked 231 Times in 223 Posts
iTrader: (1)
I'm really pleased that you have it working again paul, guess you must be pretty pleased with yourself and the outcome? But wheres my fiver?
scaramanga likes this.
M8TJT is online now  
Reply

  Civinfo > 8th Generation Euro Honda Civic (2006 - 2011) > Electronics (8G)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Civinfo forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Your User Name is the name that appears by all your posts on the forum, and so should not be your email address.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome