AC/Heater Thermostat problems....? - Civinfo
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 18 (permalink) Old 13th January 2011, 09:52 Thread Starter
 
chee's Avatar
 
Join Date: 4th January 2008
Location: Cheshire, UK GB
Posts: 83
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader: (0)
Thermostat problems....?

Hello all, since Tues our 2.2 diesel sport has been giving us outside temperature readings of 55 degrees! And I think because of this its not blowing hot air into the cabin - I rang Honda and they said a replacement thermostat (which they reckon is the problem) will cost 43 with labour to fit 120!!!! Daylight robbery! Does it take that long to replace?

Does anyone know if I can buy the part cheaper anywhere else and any other garages they could recomment in Manchester/Altrincham area? I rang Honda in Old Trafford where I get my car serviced (they're now Swansway Honda, Arnold Clark sold off this dealership recently I was told by the service desk)

Any help appreciated!
chee is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 18 (permalink) Old 13th January 2011, 10:57
Supporter
 
afroboy's Avatar
 
Join Date: 4th November 2010
Location: Birmingham, UK GB
Posts: 191
Thanks: 1
Thanked 7 Times in 7 Posts
iTrader: (0)
is it reading 55 deg for the outside or inside temp? as if its the outside then the climate control should still work


saying that.... last night my reading for outside was 36 degrees last night on the way home from work, may need to get that sorted if it dosent rectify itself
afroboy is offline  
post #3 of 18 (permalink) Old 13th January 2011, 11:56
Supporter
 
NoNumpty's Avatar
 
Car: 2008 2.2 i-CTDi ES NHB
Join Date: 20th May 2008
Location: Cheshire UK GB
Posts: 4,106
Thanks: 59
Thanked 347 Times in 331 Posts
iTrader: (0)
The outside temperature sensor is faulty - http://www.civinfo.com/forum/bugs-fa...mperature.html

You are right - this is why it doesn't blow any hot air into the cabin - car thinks its warm outside so just lets the outside air into the cabin without heating it
NoNumpty is offline  
 
post #4 of 18 (permalink) Old 13th January 2011, 11:59
Supporter
 
foxzbury's Avatar
 
Car: 2009 CTS 2.2 i-CTDi GT NHB
Join Date: 22nd August 2009
Location: Northumberland GB
Posts: 135
Thanks: 8
Thanked 23 Times in 22 Posts
iTrader: (0)
I had the exactly the same problem, Honda fixed mine under warranty, it took about a hour to do, I had to drive from Wales to Newcastle with the car blowing cold air in winter, it wasn't fun!
foxzbury is offline  
post #5 of 18 (permalink) Old 13th January 2011, 12:59
 
Join Date: 9th August 2010
Location: uk ENGLAND
Posts: 32
Thanks: 10
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader: (0)
with so many reports of defective sensor, should there be a recall?
iJay is offline  
post #6 of 18 (permalink) Old 13th January 2011, 13:33 Thread Starter
** Thread starter **
 
chee's Avatar
 
Join Date: 4th January 2008
Location: Cheshire, UK GB
Posts: 83
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader: (0)
Thanks fr the replies, will get it replaced as soon as I can, trying to find a mechanic to do it for a lot less than 120
chee is offline  
post #7 of 18 (permalink) Old 13th January 2011, 16:58
Supporter
 
afroboy's Avatar
 
Join Date: 4th November 2010
Location: Birmingham, UK GB
Posts: 191
Thanks: 1
Thanked 7 Times in 7 Posts
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by NoNumpty View Post
The outside temperature sensor is faulty - http://www.civinfo.com/forum/bugs-fa...mperature.html

You are right - this is why it doesn't blow any hot air into the cabin - car thinks its warm outside so just lets the outside air into the cabin without heating it

ahhh, see what your saying, ill fire mine up on the way home from work as i may well have the same issue then :\

at least with it under warranty i can get it fixed.... still need to sort out the whole 3rd gear poping out every now and then
afroboy is offline  
post #8 of 18 (permalink) Old 13th January 2011, 17:54 Thread Starter
** Thread starter **
 
chee's Avatar
 
Join Date: 4th January 2008
Location: Cheshire, UK GB
Posts: 83
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader: (0)
Mine is out of warranty unfortunately!
chee is offline  
post #9 of 18 (permalink) Old 13th January 2011, 18:12
Supporter
 
Jack The Lad.'s Avatar
 
Join Date: 28th August 2007
Location: ENGLAND ENGLAND
Posts: 4,441
Thanks: 21
Thanked 274 Times in 266 Posts
iTrader: (0)
This is strange.
We took my wifes 2.2 up to London for 4 days and driving back this morning, the heater without the climate control, air conditioning or duel control on, was blowing cold air into the cabin.
It would only start to blow out heated, when she turned it to number 25 and above.
Whats going on then - please ??
I thought it might be the temp' control knob gone for a burton, never gave the external temp' sensor a thought, as it was showing 10 - 11 degrees on the dash which was about right.

Last edited by Jack The Lad.; 13th January 2011 at 18:17.
Jack The Lad. is offline  
post #10 of 18 (permalink) Old 13th January 2011, 22:29
Supporter
 
Jack The Lad.'s Avatar
 
Join Date: 28th August 2007
Location: ENGLAND ENGLAND
Posts: 4,441
Thanks: 21
Thanked 274 Times in 266 Posts
iTrader: (0)
Re : the above :-
A perfect example of how the Wiki is your friend.
Did the fag paper test on the heater sensor by the steering wheel.
It was bunged up and a swift go with the mini Hoover and the heating system now working perfectly.
Jack The Lad. is offline  
post #11 of 18 (permalink) Old 14th January 2011, 10:21
Supporter
 
afroboy's Avatar
 
Join Date: 4th November 2010
Location: Birmingham, UK GB
Posts: 191
Thanks: 1
Thanked 7 Times in 7 Posts
iTrader: (0)
My External temperature reading has a mind of its own

was showing about 15 degrees last night and this morning but the climate control was working fine. Mind you, checking the weather its about 10 degree's anyway so i suspect it would work if it is close enough to the correct temperature?

So id definitely uses the outside air to cool/heat the car accordingly?

just so i got this right in my head lets say that the temperature reading spazzes out again , i dont know and thinks its 40 degree's ..... and its really like 2 degree's

if im cold and turn the heating on ..... it will start blowing the cold air into the car as it thinks the air is warm ?

dosent it just use the warm air from the engine bay and mix it with cold air accordingly?
afroboy is offline  
post #12 of 18 (permalink) Old 31st January 2011, 15:32 Thread Starter
** Thread starter **
 
chee's Avatar
 
Join Date: 4th January 2008
Location: Cheshire, UK GB
Posts: 83
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader: (0)
Got a replacement outside thermometer replaced on Sat and everything is back to normal thank god, been so cold in the car the last 2 weeks, luckily only paid 69 all in to replace it
chee is offline  
post #13 of 18 (permalink) Old 2nd February 2011, 10:36
Supporter
 
afroboy's Avatar
 
Join Date: 4th November 2010
Location: Birmingham, UK GB
Posts: 191
Thanks: 1
Thanked 7 Times in 7 Posts
iTrader: (0)
Glad to gear you got it sorted mate still gotta do mine
afroboy is offline  
post #14 of 18 (permalink) Old 5th March 2011, 00:25
 
bathtowel's Avatar
 
Car: 2007 1.8 Type S GT Silver
Join Date: 4th March 2011
Location: Glasgow SCOTLAND
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
hi im suffering the same problem no hot air in car because it thinks its 55 degrees outside just wondering where u got ** replacement part as i will replace it myself thanks
bathtowel is offline  
post #15 of 18 (permalink) Old 8th March 2011, 20:39
 
Car: 2007 1.8 EX
Join Date: 6th March 2011
Location: stamford GB
Posts: 3
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
outside temp reading also high

i also have this problem (about 25 degrees too high).. i was going to get someone to use a diagnosyics kit but i guess this is unessercary as it seems that it is defo the outside temp sensor . i want to do this myself as i dont want the expense of a garage, as bathtowel asks above is there anywhere in particular i can get this..

Is there a part number i should be aware of

Also i am aware i am new with no posts , i am not here just to expect help i will help others i promise !!
dane13 is offline  
post #16 of 18 (permalink) Old 8th March 2011, 20:54
 
ivtecdoyou's Avatar
 
Join Date: 2nd December 2010
Location: Glasgow SCOTLAND
Posts: 238
Thanks: 6
Thanked 21 Times in 13 Posts
iTrader: (0)
ivtecdoyou is offline  
Thanks to ivtecdoyou from:
post #17 of 18 (permalink) Old 8th March 2011, 21:00
 
Car: 2007 1.8 EX
Join Date: 6th March 2011
Location: stamford GB
Posts: 3
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Thanks 'ivetecdoyou' i will look into this, i am a bit nervous when it comes to taking my car apart......

i just need to locate a new sensor

ta very much
dane13 is offline  
post #18 of 18 (permalink) Old 22nd September 2018, 20:18
 
etusch's Avatar
 
Join Date: 6th December 2012
Location: turkey TR
Posts: 38
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
I also have a problem with heating inside of the car. 2007 civic hb. My car's engine was loosing heat very fast at cold airs. Then I went to servise and they changed thermostat. After that engine is always stable temperature. 1 month later of that I need to heat air inside the car, opened clima but only cold air.
etusch is offline  
Reply

  Civinfo > 8th Generation Euro Honda Civic (2006 - 2011) > Electronics (8G)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Civinfo forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Your User Name is the name that appears by all your posts on the forum, and so should not be your email address.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Satnav Sat Nav problems andy18n Electronics (8G) 13 15th September 2011 18:37
Phone HFT Problems Barrel Electronics (8G) 10 5th August 2008 16:01
Electrics problems bizzi_singal Bugs, faults and irritations (8G) 3 31st May 2008 10:22
Coolant Dashboard thermostat on 2.2 iCTDI Speedy471 Engines and Transmission (8G) 3 18th February 2008 20:57

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome