Electrics Freezing Weather damaging the Sat Nav/Radio and Screen - Civinfo
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 7 (permalink) Old 16th January 2011, 22:41 Thread Starter
 
Join Date: 25th February 2010
Location: Leicester, UK ENGLAND
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Freezing Weather damaging the Sat Nav/Radio and Screen

Ok,

This winter's freezing weather has seriously damaged the LCD screen (next to the Sat Nav screen on EX), the radio and the Sat Nav voice.

It looks like the contrast has gone completely from the LCD screen, after a while it sometimes brightens a little but not always.

Also, the Sat Nav voice doesn't work until...
The CD player and on radio screen starts working. This can take upto an hour an a half, usually at least an hour.
The radio is also very temperamental and sometimes just makes a fizzing noise.

I was wondering if anyone has had this due to the -14 Celsius weather and how I can go about fixing it without incurring hefty stealer fees??

Any help/advice is much appreciated.
atmw1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 16th January 2011, 22:43
FWH
Supporter
 
FWH's Avatar
 
Car: MX-5, C6 Vette & MB S212
Join Date: 3rd June 2007
Location: Where Polar Bears roam the streets SE
Posts: 22,623
Thanks: 558
Thanked 1,029 Times in 772 Posts
iTrader: (1)
Doubt it, it's much colder up here and not heard of any issues.



FWH is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 16th January 2011, 22:57
Supporter
 
DUNCAN's Avatar
 
Join Date: 7th June 2006
Location: tameside ENGLAND
Posts: 1,177
Thanks: 31
Thanked 61 Times in 56 Posts
iTrader: (0)
Send a message via MSN to DUNCAN
Quote:
Originally Posted by atmw1 View Post
Ok,

This winter's freezing weather has seriously damaged the LCD screen (next to the Sat Nav screen on EX), the radio and the Sat Nav voice.

It looks like the contrast has gone completely from the LCD screen, after a while it sometimes brightens a little but not always.

Also, the Sat Nav voice doesn't work until...
The CD player and on radio screen starts working. This can take upto an hour an a half, usually at least an hour.
The radio is also very temperamental and sometimes just makes a fizzing noise.

I was wondering if anyone has had this due to the -14 Celsius weather and how I can go about fixing it without incurring hefty stealer fees??

Any help/advice is much appreciated.
try disconnecting you battery for one hour
DUNCAN is offline  
 
post #4 of 7 (permalink) Old 17th January 2011, 08:01
Bog
Supporter
 
Bog's Avatar
 
Car: 2016 CR-V 1.6 160 4WD
Join Date: 5th October 2006
Location: Radlett, Hertfordshire GB
Posts: 6,455
Thanks: 281
Thanked 851 Times in 676 Posts
iTrader: (34)
Eco display
I drove to Slovakia over Xmas and it got down to -12 there , OK not -14 and only for a few days. My Sat Nav screen was very dim at start up and did take about 10 mins to 'Warm Up', but no issues with the voice.

Is the radio sound ok? if not maybe the speakers go damp and are now freezing??
Bog is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 17th January 2011, 15:24
Supporter
 
NoNumpty's Avatar
 
Car: 2008 2.2 i-CTDi ES NHB
Join Date: 20th May 2008
Location: Cheshire UK GB
Posts: 4,106
Thanks: 59
Thanked 347 Times in 331 Posts
iTrader: (0)
Make sure you run with the aircon on - this will help remove any moisture from the car electrical bits and bobs
NoNumpty is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 19th January 2011, 13:09
FWH
Supporter
 
FWH's Avatar
 
Car: MX-5, C6 Vette & MB S212
Join Date: 3rd June 2007
Location: Where Polar Bears roam the streets SE
Posts: 22,623
Thanks: 558
Thanked 1,029 Times in 772 Posts
iTrader: (1)
I have had (in various cars) displays becoming dim and slow due to cold and things like CD players not wanting to work when it is below -30, but they have all come back to life once warmed up, never seen any permanent damage.



FWH is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 20th January 2011, 08:51 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 25th February 2010
Location: Leicester, UK ENGLAND
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Thanks for the responses, I've done some searching and no-ones reported the same problem.
This started a month ago now but the last couple of days, the stereo has stopped completely.
The car does 130 miles a day and always has done and the air con is on most of the time so I would've thought it would have dried out by now. The commute to work is painfully boring now!!

I'll have a play with the diagnostics as mentioned in the wiki and let you know.

Thinking about the speakers, it sounds like they could've blown because they make random popping noises (last couple of days). There's no control over it either.

Cheers again
atmw1 is offline  
Reply

  Civinfo > 8th Generation Euro Honda Civic (2006 - 2011) > Electronics (8G)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Civinfo forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Your User Name is the name that appears by all your posts on the forum, and so should not be your email address.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
dashboard panel & speedo/radio screen scratches ?? kap01 Cleaning 4 21st August 2010 11:27
How to get rid of dashboard panel & speedo/radio screen scratches Ilya Cleaning 10 3rd June 2010 20:59
Electrics Heated rear screen knocks out radio eighteentee Electronics (8G) 2 5th March 2010 10:21
Head Unit radio screen ante00 Ipods, MP3 Players and ICE (8G) 1 18th May 2007 14:32
Radio Radio Freezing in ES paulus4779 Ipods, MP3 Players and ICE (8G) 4 26th October 2006 17:06

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome