Satnav is it possible to fit double din in 2010 S type - Civinfo
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 21 (permalink) Old 13th February 2011, 00:21 Thread Starter
 
wellhouse's Avatar
 
Car: 2010 2,2 Type S Alabaster
Join Date: 12th February 2011
Location: England, New Forest ENGLAND
Posts: 283
Thanks: 2
Thanked 26 Times in 17 Posts
iTrader: (5)
is it possible to fit double din in 2010 S type

Want to fit double din Pioneer HD3 bt into a 2010 S type with standard radio. (funny shaped one with the seperate cd slot) is it possible - straight forward? Anyone got a link to a 'how to' type guide? any help appreciated. New to the site so please be gentle! not sure how you remove the radio/cd fascia. cheers
wellhouse is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 21 (permalink) Old 13th February 2011, 15:50
aka Colin
 
pigdog's Avatar
 
Car: 2008 CTR GT, Black
Join Date: 19th April 2008
Location: Dublin, Ireland ENGLAND
Posts: 10,854
Thanks: 922
Thanked 1,494 Times in 1,388 Posts
iTrader: (15)
check out the ice section mate, and also the how to guides. should be able to find all you need there, and also the wiki.
pigdog is offline  
post #3 of 21 (permalink) Old 13th February 2011, 18:41 Thread Starter
** Thread starter **
 
wellhouse's Avatar
 
Car: 2010 2,2 Type S Alabaster
Join Date: 12th February 2011
Location: England, New Forest ENGLAND
Posts: 283
Thanks: 2
Thanked 26 Times in 17 Posts
iTrader: (5)
din

had a good poke through there, could see a few things on installing honda sat nav but not anything else, maybe i'm looking in the wrong place?
wellhouse is offline  
 
post #4 of 21 (permalink) Old 13th February 2011, 19:17
 
Evora's Avatar
 
Car: 2007 1.8 CTS GT, Silver
Join Date: 30th March 2009
Location: Norfolk ENGLAND
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
iTrader: (0)
Wellhouse, check out these links.

Changing the head unit - Civinfo Wiki

http://www.civinfo.com/forum/ipods-m...head-unit.html

I have change the standard H/U in my 2007 CTS myself using the above links for reference.
Evora is offline  
post #5 of 21 (permalink) Old 13th February 2011, 19:18
Supporter
 
Join Date: 20th September 2010
Location: England, UK GB
Posts: 280
Thanks: 112
Thanked 23 Times in 22 Posts
iTrader: (1)
There isn't a exact guide for installing double DIN head units however, you can follow this guide:

Guide:- How to install a Parrot MKI9200 into a Honda Civic / Type R

The above guide uses the same steps to remove the factory head unit and also shows how to install the microphone if you are buying a double DIN head unit with Bluetooth functionality

You can read all about the double DIN head unit conversion in this thread:

Head Unit Great news (about removing the head unit)



Edit: Beaten by Evora!
Jonathan W is offline  
post #6 of 21 (permalink) Old 13th February 2011, 19:37
 
Evora's Avatar
 
Car: 2007 1.8 CTS GT, Silver
Join Date: 30th March 2009
Location: Norfolk ENGLAND
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
iTrader: (0)
Wish I had made a "How to" when I stripped down my car to fit my Kenwood H/U and rear camera.

Below is a pic of my car, showing how much interior needs removing to take out the old unit.
Attached Images
File Type: jpg civinfo interior stip out for headunit.jpg (485.9 KB, 378 views)
Evora is offline  
post #7 of 21 (permalink) Old 13th February 2011, 22:10 Thread Starter
** Thread starter **
 
wellhouse's Avatar
 
Car: 2010 2,2 Type S Alabaster
Join Date: 12th February 2011
Location: England, New Forest ENGLAND
Posts: 283
Thanks: 2
Thanked 26 Times in 17 Posts
iTrader: (5)
din

Quote:
Originally Posted by Evora View Post
Wish I had made a "How to" when I stripped down my car to fit my Kenwood H/U and rear camera.

Below is a pic of my car, showing how much interior needs removing to take out the old unit.
thanks for all the help, wow that looks like a lot of trim to remove! i'm fitting my trusty pioneer HD1bt (ungraded to HD3bt) but missing out the camera so hopefully that cuts down on trim removal a bit? picking up the 2010 2.2cdti S-type from honda wednesday/thursday, can't wait! better get on the phone to impulse and get the bits ordered. Anything i need to watch out for!? thanks again
wellhouse is offline  
post #8 of 21 (permalink) Old 14th February 2011, 09:30
 
Evora's Avatar
 
Car: 2007 1.8 CTS GT, Silver
Join Date: 30th March 2009
Location: Norfolk ENGLAND
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
iTrader: (0)
I had to remove the rear passenger trim, all the rear hatch trim, rear light clusters to fit the rear camera. What you see in the pic is what you will need to remove.
I followed the very helpful Parrot MKI9200 guide that Jonathan W posted, sure is the best guide for removing the trim. One thing to watch out for is removing the panel above the radio, the middle retaining clip near the clock/radio display is very easy to break. If this happens it's just a matter of glueing it back on as you don't see it when fitted back together. I used the space under that panel to mount my GPS antenna, it's the best reception point for hiding the antenna from view.
Attached Images
File Type: jpg civinfo top of radio trim.jpg (398.1 KB, 79 views)
Evora is offline  
post #9 of 21 (permalink) Old 14th February 2011, 22:50 Thread Starter
** Thread starter **
 
wellhouse's Avatar
 
Car: 2010 2,2 Type S Alabaster
Join Date: 12th February 2011
Location: England, New Forest ENGLAND
Posts: 283
Thanks: 2
Thanked 26 Times in 17 Posts
iTrader: (5)
thanks for that, has anyone got a picture of the clips under the panels so i can see how they work to make it easier to remove? thanks again
wellhouse is offline  
post #10 of 21 (permalink) Old 25th February 2011, 21:02 Thread Starter
** Thread starter **
 
wellhouse's Avatar
 
Car: 2010 2,2 Type S Alabaster
Join Date: 12th February 2011
Location: England, New Forest ENGLAND
Posts: 283
Thanks: 2
Thanked 26 Times in 17 Posts
iTrader: (5)
So to recap- to remove honda radio - take out centre console (can you leave gearstick on by sliding centre console over gearknob?) take off top panel from over top of radio, unbolt 2 bolts under radio, and slide out? Have i got the gist of it? How long would you allow for this operation? I'm fitting the impulse conversion kit to allow me to fit double din pioneer HD1 bt, cheers
wellhouse is offline  
post #11 of 21 (permalink) Old 26th February 2011, 08:45
 
Evora's Avatar
 
Car: 2007 1.8 CTS GT, Silver
Join Date: 30th March 2009
Location: Norfolk ENGLAND
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
iTrader: (0)
Only thing you missed is the 3 screws under the top panel, otherwise you have the gist of it.
One thing I would recommend is removing the gearknob, as its fairly easy to scratch when removing the centre console. All you do is screw it off.
Good luck with the install, it's well worth the time and effort!
Evora is offline  
post #12 of 21 (permalink) Old 27th March 2011, 16:20 Thread Starter
** Thread starter **
 
wellhouse's Avatar
 
Car: 2010 2,2 Type S Alabaster
Join Date: 12th February 2011
Location: England, New Forest ENGLAND
Posts: 283
Thanks: 2
Thanked 26 Times in 17 Posts
iTrader: (5)
right in the middle of fitting it, all the trim is off. On bobs fitting instructions it says ''1. Cut out the little piece of plastic on the corner of the dash where the original radio housing fitted. This will then allow the new fascia to fit.'' what bit of plactic does he mean?
wellhouse is offline  
post #13 of 21 (permalink) Old 27th March 2011, 16:32
 
Evora's Avatar
 
Car: 2007 1.8 CTS GT, Silver
Join Date: 30th March 2009
Location: Norfolk ENGLAND
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
iTrader: (0)
Check the picture below, hope it helps?
Attached Images
File Type: jpg remove corner.jpg (470.3 KB, 167 views)
Evora is offline  
post #14 of 21 (permalink) Old 27th March 2011, 19:17
Supporter
 
gippo's Avatar
 
Car: 2007 CTS, White
Join Date: 24th February 2011
Location: Newport S.Wales WALES
Posts: 120
Thanks: 32
Thanked 29 Times in 11 Posts
iTrader: (0)
Intresting thread any chance you could post up some pictures as you go along. How much for the replacement facia to take the double dim? do you buy this from Honda or are there any other places?
gippo is offline  
post #15 of 21 (permalink) Old 27th March 2011, 19:41
 
Evora's Avatar
 
Car: 2007 1.8 CTS GT, Silver
Join Date: 30th March 2009
Location: Norfolk ENGLAND
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
iTrader: (0)
Hi gippo, your best bet is to buy the kit from Impulse.
It contains everything you need to remove the old headunit from the car.
I'm not sure how much it is, as I bought my stuff from several places.
Evora is offline  
Thanks to Evora from:
post #16 of 21 (permalink) Old 27th March 2011, 19:46
Supporter
 
gippo's Avatar
 
Car: 2007 CTS, White
Join Date: 24th February 2011
Location: Newport S.Wales WALES
Posts: 120
Thanks: 32
Thanked 29 Times in 11 Posts
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by Evora View Post
Hi gippo, your best bet is to buy the kit from Impulse.
It contains everything you need to remove the old headunit from the car.
I'm not sure how much it is, as I bought my stuff from several places.
Cheers Evora I had a look at the other links It's about 200 for the facia wire loom etc then add your double din. Best start saving. New exhaust Tues.
gippo is offline  
post #17 of 21 (permalink) Old 27th March 2011, 20:08 Thread Starter
** Thread starter **
 
wellhouse's Avatar
 
Car: 2010 2,2 Type S Alabaster
Join Date: 12th February 2011
Location: England, New Forest ENGLAND
Posts: 283
Thanks: 2
Thanked 26 Times in 17 Posts
iTrader: (5)
thanks guys, corner cut now, just looking for a pin to insert in impulses big grey plug to meet up with civic looms pulse wire. probably have to buy the pin from honda or hope impulse have one, don't fancy cutting into the wire (too fine and fiddly), thanks again
wellhouse is offline  
post #18 of 21 (permalink) Old 27th March 2011, 20:27 Thread Starter
** Thread starter **
 
wellhouse's Avatar
 
Car: 2010 2,2 Type S Alabaster
Join Date: 12th February 2011
Location: England, New Forest ENGLAND
Posts: 283
Thanks: 2
Thanked 26 Times in 17 Posts
iTrader: (5)
given up for the day, rca's run, pioneer bluetooth installed, pioneer ipod/iphone controller fitted, all the wires are in, just need the pin to go in the plug for the pulse wire, can't understand why they don't just put one in as part of the impulse kit. Cage fitted in the fascia, mine needed trimming slightly along the sides to get the cage in (very tight fit) brackets fitted to pioneer HD1/HD3 and tested in cage, the impulse kit comes with surround that you have to take the corners out of the fascia to get the surround tabs to fit in, so i've done that although it has to be quite slack fitting otherwise you'll never get it out again in the car. If i can get the pin i'll hopefully put it back together tomorrow. JL8W3's (or 10's) to go into custom box with the Genesis amp in the spare wheel hole next then onto the fronts.
wellhouse is offline  
Thanks to wellhouse from:
eas
post #19 of 21 (permalink) Old 29th March 2011, 22:29
eas
 
eas's Avatar
 
Car: 2008 Type S Black
Join Date: 24th February 2011
Location: Wicklow, EIRE IE
Posts: 69
Thanks: 38
Thanked 4 Times in 4 Posts
iTrader: (0)
I'm just researching doing this double din job. I was under the impression that the impulse kit was a plug & go all included type thing...but you mention a pulse wire? just wondering what this is?

I'm also thinking about the amp in the spare wheel space. Did you run the RCA's down the side of the car already? Was this possible without removing too much interior?

Thanks!
eas is offline  
post #20 of 21 (permalink) Old 30th March 2011, 09:04 Thread Starter
** Thread starter **
 
wellhouse's Avatar
 
Car: 2010 2,2 Type S Alabaster
Join Date: 12th February 2011
Location: England, New Forest ENGLAND
Posts: 283
Thanks: 2
Thanked 26 Times in 17 Posts
iTrader: (5)
not quite plug and play, pulse wire is needed if your head unit has a sat nav built in to give it a speed reading. there is a bit of trimming to do on the honda supplied panel to get the trim around the cage to fit which i found fiddly. removing the trim panels wasn't as difficult as i thought it would be, it looks worse than it actually is. Now i've done it, it wouldn't take long to do another one. The panel above the stereo on the dash top was the most difficult to remove but again now i know how it's relatively easy. Being careful i reckon about half an hour to remove and 20mins to put back together and obviously the wiring takes as long as it takes. The pioneer HD1/3 has a lot of auxilliary items to fit but allow about an hour to run the cables. I ran the rca's/remote from the head unit to the boot/sub under the centre console as it was removed for the double din conversion and under the rear carpet. I have still got to run the amplifier power wire from the battery to the boot and will try to find a route for that.
wellhouse is offline  
Thanks to wellhouse from:
eas
Reply

  Civinfo > 8th Generation Euro Honda Civic (2006 - 2011) > Electronics (8G)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Civinfo forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Your User Name is the name that appears by all your posts on the forum, and so should not be your email address.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2010 type r steff2632 Type-R 4 10th January 2011 09:55
2010 type r gt lloydy_1_1_1 General Discussion (8G) 5 22nd March 2010 18:37
Head Unit How and how much can I get from this Double DIN adapter,Double DIN head unit fascia, sanyo Ipods, MP3 Players and ICE (8G) 5 13th December 2009 12:04

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome