TMC Yorkshire Users Of The TMC System! - Civinfo
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 25 (permalink) Old 8th May 2007, 16:35 Thread Starter
 
Join Date: 19th March 2007
Location: Bradford, West Yorkshire
Posts: 148
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Yorkshire Users Of The TMC System!

Thought I would inform you all of a problem with this service.

I posted on another thread about my TMC suddenly stopping working. Well I gave the system the 3 finger salute" and found my TMC tunes into 105.1 FM which is Galaxy 105 Yorkshire & Lincolnshire.

There was 1 error rate on the screen so no info was getting through.

I work at a radio station in Bradford so rang a company called Arqiva who look after most FM transmitters in the country. They are based at Emley Moor (the TV mast you can see from all over West Yorkshire!) and asked them about the problem. They said they look after the TMC and it broadcasts from Emley Moor and have had no alarms saying there is a problem.

He checked while I was on the phone to see if it was working and it wasn't!

So if your Civic picks this frequency up in Yorkshire then it won't be working.

They are working on the problem now and will let you know when it is up and running again.

Amazing how such a thing can go down without them knowing!
liamcalland is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 25 (permalink) Old 8th May 2007, 17:34
 
Join Date: 17th April 2007
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by liamcalland View Post
Thought I would inform you all of a problem with this service.

I posted on another thread about my TMC suddenly stopping working. Well I gave the system the 3 finger salute" and found my TMC tunes into 105.1 FM which is Galaxy 105 Yorkshire & Lincolnshire.

There was 1 error rate on the screen so no info was getting through.

I work at a radio station in Bradford so rang a company called Arqiva who look after most FM transmitters in the country. They are based at Emley Moor (the TV mast you can see from all over West Yorkshire!) and asked them about the problem. They said they look after the TMC and it broadcasts from Emley Moor and have had no alarms saying there is a problem.

He checked while I was on the phone to see if it was working and it wasn't!

So if your Civic picks this frequency up in Yorkshire then it won't be working.

They are working on the problem now and will let you know when it is up and running again.

Amazing how such a thing can go down without them knowing!
That's good to know - thanks!
eaglesrest is offline  
post #3 of 25 (permalink) Old 8th May 2007, 17:52
Supporter
 
Pottsy's Avatar
 
Car: Jag XF 3.0
Join Date: 10th April 2006
Location: Leics ENGLAND
Posts: 12,496
Thanks: 127
Thanked 2,774 Times in 824 Posts
iTrader: (0)
Eco display
Send a message via Skype™ to Pottsy
Excellent!

We regularly travel up the A46 from Leicester to Grimsby, and TMC stops north of Lincoln.

I wonder if this fix will go that far...
Pottsy is offline  
 
post #4 of 25 (permalink) Old 8th May 2007, 18:12 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 19th March 2007
Location: Bradford, West Yorkshire
Posts: 148
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
In theory if you can pick up the radio station on the frequency your TMC uses clearly then yes you should be able to get the TMC as it just piggy backs on the back of it.
liamcalland is offline  
post #5 of 25 (permalink) Old 9th May 2007, 12:47
 
Big&'s Avatar
 
Join Date: 6th February 2007
Location: Yorkshire
Posts: 86
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Excellent news
Big& is offline  
post #6 of 25 (permalink) Old 9th May 2007, 12:53 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 19th March 2007
Location: Bradford, West Yorkshire
Posts: 148
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
A quick update.

Just spoke to Arqiva and they have just fixed it about an hour ago. They said that the system needed a restart as crashed.

As the system is at the top of Emley Moor TV mast they can't get an ISDN up there, so it uses a standard phone line which doesn't have an alarm when anything goes wrong.

So it could happen again and they wouldn't know unless someone like me lets them know.

Hope it is working again for everyone.
liamcalland is offline  
post #7 of 25 (permalink) Old 9th May 2007, 12:55
Supporter
 
TTDegs's Avatar
 
Car: '08 2.2 NHB CRV
Join Date: 4th August 2006
Location: Cardiff WALES
Posts: 7,762
Thanks: 97
Thanked 106 Times in 97 Posts
iTrader: (3)
nice work sir!
TTDegs is offline  
post #8 of 25 (permalink) Old 10th May 2007, 22:30
 
Big&'s Avatar
 
Join Date: 6th February 2007
Location: Yorkshire
Posts: 86
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Just to let you know that it is working again now, so a big THANK YOU for getting that sorted
Big& is offline  
post #9 of 25 (permalink) Old 21st May 2007, 10:43
 
Big&'s Avatar
 
Join Date: 6th February 2007
Location: Yorkshire
Posts: 86
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
I think this has gone again. It wasnt working last Friday and was not on again today coming down the M62. Maybe they forgot to wind it back up again
Big& is offline  
post #10 of 25 (permalink) Old 21st May 2007, 10:56 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 19th March 2007
Location: Bradford, West Yorkshire
Posts: 148
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Yeah I have driven in today and it wasn't working!

I have reported the problem to Arqiva again, so thanks for posting and letting me know again.

PLEASE KEEP REPORTING WHEN IT GOES DOWN AGAIN!!!!!!!
liamcalland is offline  
post #11 of 25 (permalink) Old 21st May 2007, 11:04
 
Join Date: 14th May 2006
Posts: 382
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by liamcalland View Post
Yeah I have driven in today and it wasn't working!

I have reported the problem to Arqiva again, so thanks for posting and letting me know again.

PLEASE KEEP REPORTING WHEN IT GOES DOWN AGAIN!!!!!!!
Did they mention at all whether they were going to do anything about this to fix it properly, or do we just have to carry on telling them when their equipment fails
pjelsworth is offline  
post #12 of 25 (permalink) Old 21st May 2007, 11:08 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 19th March 2007
Location: Bradford, West Yorkshire
Posts: 148
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Well from speaking to Arqiva, Traffic Master are the ones which have there equipment on the Emley TV mast, which Arqiva own. So I don't know if it is Traffic Master responsible for the TMC equipment itself, and Arqiva are the ones monitoring it (or not as maybe the case!) and who maintain the equipment.

The feed for the TMC comes from Traffic Master into the box on the TV Mast and the box keeps on freezing up, which they don't know why.

As they never know it has gone off due to the height of where it is broadcast from, they only know when someone reports it!

Thank god for us lot eh?
liamcalland is offline  
post #13 of 25 (permalink) Old 21st May 2007, 14:42
 
Big&'s Avatar
 
Join Date: 6th February 2007
Location: Yorkshire
Posts: 86
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
@liamcalland
It is really much appreciated fella. I personally would have thought it was the cars fault at first, so its good that we have some help here

Last edited by Big&; 21st May 2007 at 15:53.
Big& is offline  
post #14 of 25 (permalink) Old 21st May 2007, 19:54 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 19th March 2007
Location: Bradford, West Yorkshire
Posts: 148
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Just driven home from work and it is all back up and running again......... until the next time it breaks!!!!!
liamcalland is offline  
post #15 of 25 (permalink) Old 21st May 2007, 22:07
Supporter
 
Pottsy's Avatar
 
Car: Jag XF 3.0
Join Date: 10th April 2006
Location: Leics ENGLAND
Posts: 12,496
Thanks: 127
Thanked 2,774 Times in 824 Posts
iTrader: (0)
Eco display
Send a message via Skype™ to Pottsy
Liam, for a year now TMC hasn't been working in North Lincs (Galaxy), but suddenly, for the last two or three weeks, it works perfectly. Am I right in thinking that you, er, fixed it?
Pottsy is offline  
post #16 of 25 (permalink) Old 22nd May 2007, 08:00
Administrator
 
Kremmen's Avatar
 
Join Date: 7th January 2007
Posts: 20,944
Thanks: 857
Thanked 1,708 Times in 1,431 Posts
iTrader: (0)
I'm just using TMC as a backup to my Freeway unit which seems more accurate and it talks to you so you can keep watching the road.
Kremmen is offline  
post #17 of 25 (permalink) Old 22nd May 2007, 10:13 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 19th March 2007
Location: Bradford, West Yorkshire
Posts: 148
Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Where abouts in North Lincs Pottsy? I visit there quite often as my mum lives there. Just outside Scunthorpe near a village called Scotter!

It will most likely be the same problem affecting me and the others in West Yorkshire. As Arqiva are being told each time it falls over now, then they will start to fix it properly, and if they found other problems, such as what you have had in North Lincs then that too should have been fixed.

If you can pick up Galaxy crystal clearly on your radio, then you should also receive the TMC data with no problems at all.
liamcalland is offline  
post #18 of 25 (permalink) Old 22nd May 2007, 10:51
Supporter
 
Pottsy's Avatar
 
Car: Jag XF 3.0
Join Date: 10th April 2006
Location: Leics ENGLAND
Posts: 12,496
Thanks: 127
Thanked 2,774 Times in 824 Posts
iTrader: (0)
Eco display
Send a message via Skype™ to Pottsy
I have to drive every week up the A46 from Leicester to Grimsby, and yes we can get (and Jayne listens to) Galaxy from Newark upwards. But the TMC never worked on the northern part of that journey, and on coming home it wouldn't go green until somewhere between Lincoln and Nottingham (see this).

Now it works perfectly!

We both have a Lincs history - Jayne was a Scunny Honey* and I used to live in Elsham.


* To claify, still is a Honey, and lived near to Scunny....
Pottsy is offline  
post #19 of 25 (permalink) Old 22nd May 2007, 11:35
Banned
 
elfa7's Avatar
 
Join Date: 8th May 2006
Location: Cheshire ENGLAND
Posts: 1,712
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by Pottsy View Post
I have to drive every week up the A46 from Leicester to Grimsby, and yes we can get (and Jayne listens to) Galaxy from Newark upwards. But the TMC never worked on the northern part of that journey, and on coming home it wouldn't go green until somewhere between Lincoln and Nottingham (see this).

Now it works perfectly!

We both have a Lincs history - Jayne was a Scunny Honey* and I used to live in Elsham.


* To claify, still is a Honey, and lived near to Scunny....
You got yourself out of that pretty sharpish
elfa7 is offline  
post #20 of 25 (permalink) Old 20th July 2007, 14:58
 
Big&'s Avatar
 
Join Date: 6th February 2007
Location: Yorkshire
Posts: 86
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Think this has gone again, if anyone is still about. Not seen it green for about 3 days now

Could have used it the other day as the end of the M62 had been closed.

Thanks again in advance.
Big& is offline  
Reply

  Civinfo > 8th Generation Euro Honda Civic (2006 - 2011) > Electronics (8G)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Civinfo forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Your User Name is the name that appears by all your posts on the forum, and so should not be your email address.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



  LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: https://www.civinfo.com/forum/electronics-8g/5549-yorkshire-users-tmc-system.html
Posted By For Type Date
www.THAOC.co.uk - The Honda Accord Owners Club UK :: View topic - TMC problems... This thread Refback 10th September 2007 01:19

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3 types of users FWH Any non Civic chat here please! 2 3rd August 2007 01:54
Most users ever Maldax Site suggestions, feedback and rules 16 4th July 2007 00:31
Apple Mac Users! DanKo Any non Civic chat here please! 8 10th December 2006 02:00
Commercial users rules Pottsy Site suggestions, feedback and rules 0 26th October 2006 19:17

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome