Sat Nav Issue - Civinfo
 4Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 57 (permalink) Old 29th June 2017, 15:09 Thread Starter
 
Car: 2018 Civic Sport Plus CVT
Join Date: 29th June 2017
Location: Worcs
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
iTrader: (0)
Sat Nav Issue

Hi All,
My recently purchased Prestige has a sat nav issue.


The car's location wanders off from the road I am on unpredictably (but regularly) by as much as 1/4 mile and always to the left. Plays havoc if in navigation mode.


Has been back to Dealer twice and a video of fault has been sent through to Honda UK who in turn forwarded to the Honda Factory (assume Swindon).


As yet I have not been notified of a possible solution. Honda UK have told the Dealer that this is the first occurrence of this problem in UK although it has been seen in other countries.


Somewhat distraught by the frustration of this spoiling an otherwise super car.


Does anyone have any ideas what the problem might be?
MikeJJ is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 57 (permalink) Old 29th June 2017, 15:29
Administrator
 
Kremmen's Avatar
 
Car: MY13 1.8 EX Auto
Join Date: 7th January 2007
Location: West London ENGLAND
Posts: 20,934
Thanks: 857
Thanked 1,705 Times in 1,428 Posts
iTrader: (0)
Eco display Eco display
Garage
First occurrence !

I'm sure we've had similar posted here but from a 9G.

First to find it ................................

........................ found it:

http://www.civinfo.com/forum/electro...tion-road.html

First they've heard of it
Kremmen is offline  
post #3 of 57 (permalink) Old 1st July 2017, 13:56 Thread Starter
** Thread starter **
 
Car: 2018 Civic Sport Plus CVT
Join Date: 29th June 2017
Location: Worcs
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
iTrader: (0)
Yes was aware of the problems with 2016 sat navs but had hoped that was all behind us by now and that 10G would be clear, seems not!
MikeJJ is offline  
 
post #4 of 57 (permalink) Old 4th September 2017, 16:57
 
electric's Avatar
 
Car: 2017 SR CVT
Join Date: 19th February 2008
Location: London GB
Posts: 429
Thanks: 9
Thanked 15 Times in 14 Posts
iTrader: (0)
I have the same problem. The car icon is positioned 2 inches to the right of where I am. It wanders across fields when there are no roads.

Does anyone know how to reboot the satnav? Perhaps setting everything BACK TO default WOULD FIX IT?
electric is offline  
post #5 of 57 (permalink) Old 5th September 2017, 08:25 Thread Starter
** Thread starter **
 
Car: 2018 Civic Sport Plus CVT
Join Date: 29th June 2017
Location: Worcs
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
iTrader: (0)
Hi,

I would recommend you take it back to a nearby franchised dealer so they can check out the problem. It may or may not be the same issue as I had.

In my case, after several investigations and videoing what the sat nav was doing following a route, and after the dealer had completely removed and reinitialised/reinstalled that central unit, Honda UK said they had no immediate solution. At that point my supplying dealer arranged for a replacement vehicle to the same spec. But please bear in mind all this happened immediately after taking delivery and I formally reported the issue within a few hours. My issue was recorded under Honda Technical Enquiry Contact ID: 329553.

I hope you can get it fixed quickly.
Kremmen likes this.
MikeJJ is offline  
post #6 of 57 (permalink) Old 4th December 2017, 18:50
 
Car: 2017 10th Gen Blue SR
Join Date: 2nd October 2017
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader: (0)
I have the same issue. I was pointed at a firmware problem which would make sense. I have just got new maps to upload so will try that first to see if that helps.

It shouldn't be a problem
Tarrantino is offline  
post #7 of 57 (permalink) Old 4th December 2017, 22:53
Supporter
 
Bacu's Avatar
 
Car: '17 CRV 1.6 AT Sensing Black
Join Date: 9th June 2012
Location: Romania RO
Posts: 359
Thanks: 13
Thanked 25 Times in 23 Posts
iTrader: (1)
I had the same exact problem on my CR-V (android 4.0.4, not 4.2.2 like you guys). It solved itself after a system reset to factory settings...
Bacu is offline  
post #8 of 57 (permalink) Old 7th December 2017, 21:57
Supporter
 
Join Date: 29th August 2008
Location: plymouth ENGLAND
Posts: 87
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
iTrader: (0)
Mine works well for about an hour then for no reason says re calculating when I look at the screen I am off the M5 and in a field. Took it in today they did a reset but I am not filled with confidence
aldo is offline  
post #9 of 57 (permalink) Old 9th December 2017, 08:22
 
Car: 2017 10th Gen Blue SR
Join Date: 2nd October 2017
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader: (0)
I called my dealer who had a similar problem with another and it's currently with Honda UK
Tarrantino is offline  
post #10 of 57 (permalink) Old 11th December 2017, 21:33
Supporter
 
Join Date: 29th August 2008
Location: plymouth ENGLAND
Posts: 87
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
iTrader: (0)
Took mine back to dealer today sat nav not working, phone book not loading and error message on the aha app

Deal r has given me a brand new civic as courtesy car I don't want mine back until it's totally fixed
aldo is offline  
post #11 of 57 (permalink) Old 26th January 2018, 23:27
Supporter
 
Join Date: 29th August 2008
Location: plymouth ENGLAND
Posts: 87
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
iTrader: (0)
Has anybody had this issue with there sat nav going off track sorted yet.
I have made a formal complaint to Honda UK and they have advised no fix yet but sent me £100 in Currys vouchers to buy a portable Sat Nav laughable really
aldo is offline  
post #12 of 57 (permalink) Old 26th January 2018, 23:52
Supporter
 
atom3624's Avatar
 
Car: 10G Civic Prestige
Join Date: 18th December 2014
Location: Back to Cold, Wet and Windy Blighty!! GB
Posts: 1,842
Thanks: 319
Thanked 287 Times in 246 Posts
iTrader: (1)
If I program in an address, just after firing up, I'm in a farmer's field, or somewhere remotely similar but parallel to where I actually am.
A couple of times I've sat on the side of the road for a minute, others, I've driven in the general direction I know where I need to go, then it catches up - or, mine's no different.

Seems like it's trying to triangulate communicating with the satellites one at a time, until all-of-a-sudden, they all make sense, and the map does as well - generally between 30" and 1' from programming initially.

Al.
atom3624 is offline  
post #13 of 57 (permalink) Old 27th January 2018, 03:59
Administrator
 
Kremmen's Avatar
 
Car: MY13 1.8 EX Auto
Join Date: 7th January 2007
Location: West London ENGLAND
Posts: 20,934
Thanks: 857
Thanked 1,705 Times in 1,428 Posts
iTrader: (0)
Eco display Eco display
Garage
On the Garmin PND's it does nothing until it gets a lock onto at least 5 satellites.

During that time it displays 'acquiring satellites', then it changes to 'ready to navigate'

One thing I have found with the standalone device is that it gets a lock far quicker if it's standing upright and not laying flat on say a windowsill. The GPS sensor must be directional. Not that this should affect the car sensor though.
Kremmen is offline  
post #14 of 57 (permalink) Old 27th January 2018, 08:12
Super Moderator
 
M8TJT's Avatar
 
Car: 10G 1.5 Civic Prestige
Join Date: 10th October 2015
Location: Bexhill, Sussex GB
Posts: 2,535
Thanks: 74
Thanked 175 Times in 168 Posts
iTrader: (1)
Quote:
Originally Posted by aldo View Post
Has anybody had this issue with there sat nav going off track sorted yet.
I have made a formal complaint to Honda UK and they have advised no fix yet but sent me £100 in Currys vouchers to buy a portable Sat Nav laughable really
I have had that 'feature' and a bit poked off about it. this was not on initial start up, but whilst I was driving. It had been OK then wandered off for a while, then locked on again.
I'm going to try the formal complaint approach and see what they say.
M8TJT is offline  
post #15 of 57 (permalink) Old 20th March 2018, 21:06
 
peniole's Avatar
 
Join Date: 26th September 2011
Location: Bonn DE
Posts: 353
Thanks: 15
Thanked 24 Times in 24 Posts
iTrader: (0)
Garage
Any news on this? It's beginning to bug me.
peniole is offline  
post #16 of 57 (permalink) Old 23rd May 2018, 17:21
 
peniole's Avatar
 
Join Date: 26th September 2011
Location: Bonn DE
Posts: 353
Thanks: 15
Thanked 24 Times in 24 Posts
iTrader: (0)
Garage
How's this for a joke. 22 minutes still no lock. It thinks I'm 49km southwest of my actual position. I'm near Cologne, it thinks I'm in Berscheid. In the complete opposite direction of travel. (site image downsizing blurred the screen)

Completely useless. On the bright side I'm learning the area. Hmmph
Attached Images
File Type: jpg _20180523_115417_1527092358064.jpg (78.0 KB, 37 views)

Last edited by peniole; 23rd May 2018 at 17:29.
peniole is offline  
post #17 of 57 (permalink) Old 23rd May 2018, 19:12
Supporter
 
Haltamer's Avatar
 
Car: 9th Gen 1.4 Petrol SE + Navi
Join Date: 13th March 2017
Location: Essex, UK GB
Posts: 1,835
Thanks: 45
Thanked 257 Times in 235 Posts
iTrader: (3)
Garage
Just a note, I take it your time and date are set correctly on the unit? More of a 1990's issue, but it can cause issues with position locking.

As for the OP's concern, you should take it back to dealer for this - There is a service bulletin for calibration of GPS units on the 9G,
To quote the RC8 Bulletin:
In some circumstances the navigation system can show different vehicle position than actual, this can happened after software update when unit calibration is not complete. This symptom is not related to GPS signal and or unit software. In most cases it will automatically calibrate in normal use but under some circumstances it maybe necessary to carry out calibration as per bulletin SQ-10-001-00.

I imagine there will be a similar procedure for the 10G.
Barring that, you could have a dig in the diagnostic menu, to see what the GPS is actually doing, but even then that won't give you a calibration to memory.
Haltamer is offline  
post #18 of 57 (permalink) Old 24th May 2018, 04:16
 
peniole's Avatar
 
Join Date: 26th September 2011
Location: Bonn DE
Posts: 353
Thanks: 15
Thanked 24 Times in 24 Posts
iTrader: (0)
Garage
Time and date are set correctly, plus you can't really set them as it's GPS set, you can only set time zone. Dove into the diagnostic menus, nothing really wrong there. The GPS information screen shows zero satellites when this happens. The time on the GPS information screen is GMT so 2 hours difference, I'm on CET.

All this has been reported to the dealer. All they came up with, is that there is a firmware update coming.

I've seen that bulletin for the 9G, I'm assuming they would have mentioned it if it applied to the 10G.

Last edited by peniole; 24th May 2018 at 15:19.
peniole is offline  
post #19 of 57 (permalink) Old 28th May 2018, 19:35
1.5 Sport Plus CVT
 
jamesaberdeen73's Avatar
 
Join Date: 3rd October 2007
Posts: 354
Thanks: 18
Thanked 12 Times in 12 Posts
iTrader: (0)
I have this issue too occasionally. Wanders off about an inch to the left and then sorts itself out quite quickly.
jamesaberdeen73 is offline  
post #20 of 57 (permalink) Old 28th May 2018, 21:49
Super Moderator
 
M8TJT's Avatar
 
Car: 10G 1.5 Civic Prestige
Join Date: 10th October 2015
Location: Bexhill, Sussex GB
Posts: 2,535
Thanks: 74
Thanked 175 Times in 168 Posts
iTrader: (1)
Quote:
Originally Posted by peniole View Post
Dove into the diagnostic menus, .....
How? Please.
M8TJT is offline  
Reply

  Civinfo > 10th Generation Euro Honda Civic (2017 - ) > Electronics and ICE (10G)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Civinfo forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Your User Name is the name that appears by all your posts on the forum, and so should not be your email address.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Satnav Sat Nav Issue Mr Fillet Electronics (8G) 24 15th July 2015 13:48
Sat Nav downgrade - Issue... Please Help! merbster Type-R 11 9th June 2015 13:08
Sat nav issue Clipper1973 Honda CR-V 0 27th October 2014 15:56
Satnav Sat Nav Issue... H.E.L.P !! :( SumoPower Electronics (8G) 7 23rd August 2011 14:37

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome