Satnav Garmin Navigator not responding - Civinfo
 9Likes
  • 1 Post By Haltamer
  • 1 Post By nturnb
  • 1 Post By Haltamer
  • 2 Post By Haltamer
  • 1 Post By Haltamer
  • 2 Post By bryen
  • 1 Post By Kremmen
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 18 (permalink) Old 5th May 2018, 11:58 Thread Starter
 
Car: 2016 Civic (9th Gen)
Join Date: 2nd November 2008
Location: Warrington, UK ENGLAND
Posts: 4
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Garmin Navigator not responding

Yesterday out of the blue my Sat Nav stopped working, It displays "Garmin Navigator not responding, would you like to close, wait or ok" Either option leads to a blank screen. all other ICE, radio, bluetooth etc. working normally. I've tried a reboot, but no effect. I have android 4.0.4 and Garmin 3.30. Dealer can't repair until end of month, is there anything else I can do. (Honda support says no, but my tv, ipad, kindle, phone etc. regularly get in a muddle and factory resets usually sort them out)?

Is this a common fault and will it be repaired under warranty? (Dealer says yes if broken but no if software update). I'm assuming its a fault if software stops working as update just refers to maps which I haven't touched (if it ain't broke don't fix it and we don't get many new roads in UK).

Thanks in advance
(It is 2015 model registered 16 plate in March 2016 with the built in Sat Nav and CD player)
bryen is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 18 (permalink) Old 5th May 2018, 12:49
Supporter
 
Haltamer's Avatar
 
Car: 9th Gen 1.4 Petrol SE + Navi
Join Date: 13th March 2017
Location: Essex, UK GB
Posts: 2,009
Thanks: 45
Thanked 288 Times in 260 Posts
iTrader: (3)
Garage
Have you tried holding the power button down to force a hard reboot? That may just sort you out.
There is an option to do a factory reset in the settings somewhere IIRC, I'll take a look for you in a moment and see what I can find.
bryen likes this.
Haltamer is offline  
post #3 of 18 (permalink) Old 6th May 2018, 19:18 Thread Starter
** Thread starter **
 
Car: 2016 Civic (9th Gen)
Join Date: 2nd November 2008
Location: Warrington, UK ENGLAND
Posts: 4
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Yes Ive done a hard reboot and that made no difference. Would try a factory reset if I knew how to do one. As there aren't many posts I assume it's a rare fault?
bryen is offline  
 
post #4 of 18 (permalink) Old 6th May 2018, 19:59
Ex-Pat Geordie!
 
nturnb's Avatar
 
Car: 2015 Civic S Navi I-dtec
Join Date: 17th November 2013
Location: Irvine, Ayrshire GB
Posts: 2,179
Thanks: 119
Thanked 223 Times in 204 Posts
iTrader: (0)
Eco display
Quote:
Originally Posted by bryen View Post
Yesterday out of the blue my Sat Nav stopped working, It displays "Garmin Navigator not responding, would you like to close, wait or ok" Either option leads to a blank screen. all other ICE, radio, bluetooth etc. working normally. I've tried a reboot, but no effect. I have android 4.0.4 and Garmin 3.30. Dealer can't repair until end of month, is there anything else I can do. (Honda support says no, but my tv, ipad, kindle, phone etc. regularly get in a muddle and factory resets usually sort them out)?

Is this a common fault and will it be repaired under warranty? (Dealer says yes if broken but no if software update). I'm assuming its a fault if software stops working as update just refers to maps which I haven't touched (if it ain't broke don't fix it and we don't get many new roads in UK).

Thanks in advance
(It is 2015 model registered 16 plate in March 2016 with the built in Sat Nav and CD player)
Mine has the NAV the same as yours. A while go I had similar problems and fixed it by holding the power button for 10 seconds and then it resets itself and worked fine.. Occasionally when I have it set to Audio on DAB I get the message from all channels to say No Signal even though the radio is playing? Switch the car off and on and it sorts itself out..
bryen likes this.
nturnb is offline  
post #5 of 18 (permalink) Old 6th May 2018, 21:34
Supporter
 
Haltamer's Avatar
 
Car: 9th Gen 1.4 Petrol SE + Navi
Join Date: 13th March 2017
Location: Essex, UK GB
Posts: 2,009
Thanks: 45
Thanked 288 Times in 260 Posts
iTrader: (3)
Garage
Sorry, forgot to get back to you! there is an option for a factory reset contained within the android settings menu.
It certainly works, as it will roll back the underlying Honda software version. I took a video demonstrating the other day, I'll link it here momentarily...
bryen likes this.
Haltamer is offline  
post #6 of 18 (permalink) Old 6th May 2018, 21:47
Supporter
 
Haltamer's Avatar
 
Car: 9th Gen 1.4 Petrol SE + Navi
Join Date: 13th March 2017
Location: Essex, UK GB
Posts: 2,009
Thanks: 45
Thanked 288 Times in 260 Posts
iTrader: (3)
Garage

This shows where to find the button - Didn't go any further as I like my settings!
It's the same process in the other skin, you just need to get to the android settings.

Apologies for the music, There was a discussion whilst I was trying to film!
Kremmen and bryen like this.
Haltamer is offline  
post #7 of 18 (permalink) Old 7th May 2018, 18:11
I Hate tailgaters!
 
Red Dwarf's Avatar
 
Car: 2016 1.6 SR Lunar Silver
Join Date: 11th December 2011
Location: Blackpool, UK ENGLAND
Posts: 1,330
Thanks: 12
Thanked 104 Times in 100 Posts
iTrader: (0)
Eco display Eco display
Garage
I take it from your post, everything else works on the connect except the navigation part??
Factory reset or try updating mapping to a newer software if old being a nuisance possible option. Override by overwriting i mean.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Red Dwarf is offline  
post #8 of 18 (permalink) Old 7th May 2018, 21:35
Supporter
 
Soma's Avatar
 
Car: 2015 1.6 iDTEC Civic Tourer
Join Date: 4th August 2017
Location: Perth, Scotland SCOTLAND
Posts: 18
Thanks: 7
Thanked 4 Times in 4 Posts
iTrader: (0)
I had something comparable happen in my 2015 Civic Tourer SR 3-4 months ago. I had programmed the SatNav and approximately 1 mile into the journey the Connect 2 rebooted for no apparent reason and I got the "Garmin Navigator not responding, would you like to close, wait or ok" message; everything else worked normally. I did several hard reboots (holding the power button down for 10 seconds), but all to no avail. I did not try a Factory reset. I took my car into my local Honda dealer and I think they did a software update on the system, under warranty, and everything has been okay since then.
Soma is offline  
Thanks to Soma from:
post #9 of 18 (permalink) Old 7th May 2018, 22:09
Supporter
 
Haltamer's Avatar
 
Car: 9th Gen 1.4 Petrol SE + Navi
Join Date: 13th March 2017
Location: Essex, UK GB
Posts: 2,009
Thanks: 45
Thanked 288 Times in 260 Posts
iTrader: (3)
Garage
Quote:
Originally Posted by Soma View Post
I had something comparable happen in my 2015 Civic Tourer SR 3-4 months ago. I had programmed the SatNav and approximately 1 mile into the journey the Connect 2 rebooted for no apparent reason and I got the "Garmin Navigator not responding, would you like to close, wait or ok" message; everything else worked normally. I did several hard reboots (holding the power button down for 10 seconds), but all to no avail. I did not try a Factory reset. I took my car into my local Honda dealer and I think they did a software update on the system, under warranty, and everything has been okay since then.
There is a service bulletin to update to RC8 - This might be a cure for OP as well, I've attached the bulletin which has an install guide; If anyone would like the files to carry it out I have a copy of those too.

Attached Files
File Type: pdf RC8.pdf (2.07 MB, 48 views)
Bartekkk likes this.
Haltamer is offline  
Thank You to Haltamer from 3 Users:
post #10 of 18 (permalink) Old 13th May 2018, 07:40 Thread Starter
** Thread starter **
 
Car: 2016 Civic (9th Gen)
Join Date: 2nd November 2008
Location: Warrington, UK ENGLAND
Posts: 4
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Thanks for posts, on RC8 update service bulletin and about dealer repairing similar fault under warranty. The update looks a little complicated so having tried the hard reboot without curing the fault, I'll wait till the dealer repairs it/does the software upgrade at the end of the month.
bryen is offline  
post #11 of 18 (permalink) Old 7th June 2018, 19:07 Thread Starter
** Thread starter **
 
Car: 2016 Civic (9th Gen)
Join Date: 2nd November 2008
Location: Warrington, UK ENGLAND
Posts: 4
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
All sorted thanks. Dealer installed the latest software yesterday which cured the fault. Done under warranty.
Kremmen and Haltamer like this.
bryen is offline  
post #12 of 18 (permalink) Old 17th June 2018, 15:04
 
Car: 2012 2.2 Milano Red
Join Date: 8th March 2015
Location: Manchester GB
Posts: 328
Thanks: 89
Thanked 26 Times in 21 Posts
iTrader: (0)
Its disturbing to think of the number of things that can go wrong and a miracle it does not happen often.
poor1 is offline  
post #13 of 18 (permalink) Old 25th June 2018, 17:50
 
hatter's Avatar
 
Car: 2016 CR-V EX 1.6 i-dtec auto
Join Date: 23rd July 2016
Location: Rotherham, South Yorkshire ENGLAND
Posts: 173
Thanks: 12
Thanked 14 Times in 14 Posts
iTrader: (0)
Well had fun Friday with the Garmin.
Put a route in from home to Liverpool. All ok initially then suddenly the Garmin put the car off the road to the right which gradually increased until we got 'recalculating'. We now lost the route altogether. Did a hard reboot ...... Garmin Navigator not responding, black screen but had a voice saying recalculating ....... Rebooted again ..... same ..... tried again and it started working. Great we thought, sorted. In Liverpool going towards the docks wanted to route us down a bus only road as well as away from the docks.
Got to Isle of Man and after leaving the ferry the map showed us driving around Liverpool and the Mersey estuary not in Douglas ..... took 15 mins before it realised where we were, but then searching in Douglas, Isle of Man, it offered us destinations in Hull!
Luckily had phone and Waze to the rescue!
hatter is offline  
post #14 of 18 (permalink) Old 25th June 2018, 18:08
Supporter
 
Haltamer's Avatar
 
Car: 9th Gen 1.4 Petrol SE + Navi
Join Date: 13th March 2017
Location: Essex, UK GB
Posts: 2,009
Thanks: 45
Thanked 288 Times in 260 Posts
iTrader: (3)
Garage
Ferry probably threw it off, being a drive on Faraday cage of sorts

Have you got the rc8 update? If you have a 9g - that should help with your GPS routing and location

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Haltamer is offline  
post #15 of 18 (permalink) Old 25th June 2018, 18:22
 
hatter's Avatar
 
Car: 2016 CR-V EX 1.6 i-dtec auto
Join Date: 23rd July 2016
Location: Rotherham, South Yorkshire ENGLAND
Posts: 173
Thanks: 12
Thanked 14 Times in 14 Posts
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by Haltamer View Post
Ferry probably threw it off, being a drive on Faraday cage of sorts

Have you got the rc8 update? If you have a 9g - that should help with your GPS routing and location

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Thought ferry was a problem but 15 mins to sort itself out😢.
Not got RC8 yet, maybe at August service.
Interestingly, in an email from Honda UK CS, there are no plans to update the Android 4.0.4 system in 'older vehicles' to 4.2.2, but yearly system improvement updates could happen in June each year. Seems like we are the forgotten plenty. Android Auto on board would have been nice.
Maybe RC9 will bring a functioning mirrorlink?
hatter is offline  
post #16 of 18 (permalink) Old 25th June 2018, 18:52
Administrator
 
Kremmen's Avatar
 
Car: MY13 1.8 EX Auto
Join Date: 7th January 2007
Location: West London ENGLAND
Posts: 20,944
Thanks: 857
Thanked 1,708 Times in 1,431 Posts
iTrader: (0)
Eco display Eco display
Garage
And the reported Honda Connect problems is why I kept my 2013 9G with the rock solid Alpine unit.

Normally I would have changed in March 2016.

I do run a standalone Garmin 2699, for the better Inrix traffic and that is rock solid as well.
Kremmen is offline  
post #17 of 18 (permalink) Old 25th June 2018, 18:54
Supporter
 
Haltamer's Avatar
 
Car: 9th Gen 1.4 Petrol SE + Navi
Join Date: 13th March 2017
Location: Essex, UK GB
Posts: 2,009
Thanks: 45
Thanked 288 Times in 260 Posts
iTrader: (3)
Garage
Mirrorlink works for me on rc8, but the functionality is limited by the number of apps avaliable.
Android auto would be a dream; It's a shame they don't plan to update the unit to 4.2.2, But I imagine thhere are a variety of overcomplicated and API's in use to provide the interoperability with the I-Mid:- I wonder how aftermarket android units affect the I-Mid functionality?

There was an app for LG Phones that enables device mirroring via Mirrorlink; that would give all the modern functionlity that one would require. Perhaps I could pick up a cheap LG somewhere...
Haltamer is offline  
post #18 of 18 (permalink) Old 25th June 2018, 18:59
Administrator
 
Kremmen's Avatar
 
Car: MY13 1.8 EX Auto
Join Date: 7th January 2007
Location: West London ENGLAND
Posts: 20,944
Thanks: 857
Thanked 1,708 Times in 1,431 Posts
iTrader: (0)
Eco display Eco display
Garage
Only 4.2.2 !

My phone is on 8 now I think, Oreo.
Haltamer likes this.
Kremmen is offline  
Reply

  Civinfo > 9th Generation Euro Honda Civic (2012 - 2016) > Electronics and ICE (9G)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Civinfo forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Your User Name is the name that appears by all your posts on the forum, and so should not be your email address.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AUX in Civic USB not responding 'Disconnect' issue! MXS Electronics and ICE (9G) 2 17th May 2017 08:01
Safety Cameras Garmin Navigator Safety Cameras NOITAIDAR Electronics and ICE (9G) 6 31st March 2015 13:41
Technical Honda civic voice command button not responding Harp1983 Ipods, MP3 Players and ICE (8G) 0 8th August 2014 22:20
Electrics HFT not responding richierich Electronics (8G) 5 30th July 2008 11:06

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome