Lady Need Help With Accord Making A Funny Noise - Civinfo
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 (permalink) Old 21st September 2012, 18:20 Thread Starter
 
Join Date: 21st September 2012
Location: Stevenage UK ENGLAND
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Lady Need Help With Accord Making A Funny Noise

I will try to give a much info as possible, I was driving my Accord today, suddenly the oil light came on (I have checked the oil and its good) the engine went into I guess limp mode (but not sure of this) it seemed to have no power, now when I start the car up I can hear what I can only describe as a plane landing sound coming from the left hand side, seems louder near the wheel. Now when I turn the engine off, for maybe 5 seconds the noise continues, whirling down. Now I don't think it's the turbo (not the same sound) I have done some research and I'm thinking maybe the timing belt, oil pump? Any help please.

Honda Accord i-ctdi 2.2 54 plate

Last edited by Walshy69; 21st September 2012 at 18:25.
Walshy69 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 21st September 2012, 19:29
Supporter
 
Car: 09 milano ctr gt
Join Date: 5th August 2011
Location: perth SCOTLAND
Posts: 401
Thanks: 71
Thanked 65 Times in 64 Posts
iTrader: (0)
try www.typeaccord.com buddy
jakeyboy is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 21st September 2012, 19:46
Bye bye Honda...
 
Jon_G's Avatar
 
Car: Volvo V60 VEA D4 (181)
Join Date: 11th May 2012
Location: Ludlow, UK ENGLAND
Posts: 5,782
Thanks: 1,051
Thanked 1,266 Times in 1,043 Posts
iTrader: (1)
Hi from a fellow 54 diesel Accord owner. Yes the TA website (as suggested above) would be a good place to also post this question (I'm also a member there) but actually you have the same engine as many Civics, so you're just as likely to get good advice here!
You have a timing chain (not belt) which hardly ever fails suddenly... usually gets to sound like a bag of spanners for a long time before any failure! Oil pump chain failure isn't unknown (and will obviously cause the oil pressure light to come on) but engine would make a terrible noise before seizing or knocking loudly shortly afterwards. Sorry to ask, but are you sure it's the oil pressure light, not the ECU error light? This would be a better outcome, so fingers crossed. And - if not oil pressure - then I'm thinking you maybe have a split hose between the turbo and intercooler?

PS - Welcome to Civinfo
Jon_G is offline  
 
post #4 of 9 (permalink) Old 21st September 2012, 22:07 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 21st September 2012
Location: Stevenage UK ENGLAND
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
If you mean engine management light (sorry if I sound silly) then no, saying that when I start the car the oil light is now off, quick question would this of read a fault anyway because I do have a car fault reader.
Walshy69 is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 22nd September 2012, 00:27
Cockup Specialist
 
Relic's Avatar
 
Car: 2007 2.2 Type 'S' GT, Bronze
Join Date: 31st August 2009
Location: uk ENGLAND
Posts: 12,885
Thanks: 791
Thanked 1,690 Times in 1,437 Posts
iTrader: (0)
Might be a boost pipe has come off.
Check the back of the airbox and make sure the pipe is connected and not loose.
Check the two air pipes at the intercooler to turbo and manifold are attached and not loose.
Honda Car Parts / Choose by Model / Genuine Honda Parts | Honda Cars | Honda Motorcycles | Honda Power Products | Lings Honda
Honda Car Parts / Choose by Model / Genuine Honda Parts | Honda Cars | Honda Motorcycles | Honda Power Products | Lings Honda



Relic is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 22nd September 2012, 07:03
Bye bye Honda...
 
Jon_G's Avatar
 
Car: Volvo V60 VEA D4 (181)
Join Date: 11th May 2012
Location: Ludlow, UK ENGLAND
Posts: 5,782
Thanks: 1,051
Thanked 1,266 Times in 1,043 Posts
iTrader: (1)
No, low oil pressure wouldn't bring up the engine management light (strange that it's off now). But definitely try reading the OBD2 codes, even if it's off, as possible stored codes might be indicative of a problem. Now the lights off, has the noise stopped?
Jon_G is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 22nd September 2012, 15:07 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 21st September 2012
Location: Stevenage UK ENGLAND
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Car has no faults stored, oil light is still off, still making a funny noise, I'm leaning towards maybe the turbo, thinking it might have an oil blockage or the oil pump has packed up, is this possible? Is there anyway I could check this?

Last edited by Walshy69; 22nd September 2012 at 15:13.
Walshy69 is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 22nd September 2012, 15:16
Cockup Specialist
 
Relic's Avatar
 
Car: 2007 2.2 Type 'S' GT, Bronze
Join Date: 31st August 2009
Location: uk ENGLAND
Posts: 12,885
Thanks: 791
Thanked 1,690 Times in 1,437 Posts
iTrader: (0)
If the oil pump had packed up you would have no oil pressure and engine lights.

So you had an engine light come up but there is no fault stored ?
You need some decent equipment as its not reading all the faults.
There is a bug on some ecu regarding the oil sensor.
An ecu update fixes this.
That doesnt account for the noise though.

Personally, you dont sound like you are a trained mechanic.
You need an expert to look at your car and dont be tempted to drive it until they have.
If you have rac or aa then use them.



Relic is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 22nd September 2012, 19:03
Bye bye Honda...
 
Jon_G's Avatar
 
Car: Volvo V60 VEA D4 (181)
Join Date: 11th May 2012
Location: Ludlow, UK ENGLAND
Posts: 5,782
Thanks: 1,051
Thanked 1,266 Times in 1,043 Posts
iTrader: (1)
+1 (but I've never heard of an ECU oil level bug fix update for a 54 Accord)

...I hope you get it sorted without too much trouble and expense.

Last edited by Jon_G; 22nd September 2012 at 19:07.
Jon_G is offline  
Reply

  Civinfo > Other Hondas > Honda Accord

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Civinfo forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Your User Name is the name that appears by all your posts on the forum, and so should not be your email address.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Suspension Funny noise from rear wheels... Anatonic Wheels, Tyres, Suspension and Brakes (8G) 7 14th March 2013 07:33
Other Engine making some funny weird noise jeev Engines and Transmission (8G) 19 3rd April 2012 21:21
Funny scraping noise dannyboy123 Type-R 0 10th May 2011 14:15
Steering Power steering making a funny noise griffian Wheels, Tyres, Suspension and Brakes (8G) 2 3rd February 2011 17:16
Brakes Funny Noise (2.2ES) mikebh50 Wheels, Tyres, Suspension and Brakes (8G) 17 8th July 2009 22:22

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome