AUX in Aux-In cable for DICE - Civinfo
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 23 (permalink) Old 15th May 2008, 14:06 Thread Starter
 
Join Date: 7th September 2007
Location: West Midlands UK ENGLAND
Posts: 109
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Aux-In cable for DICE

Just bought a DICE unit and will have a go at installing this weekend.
I will mainly use this for ipod connecting however while I've got the dash apart I thought it would be sensible to stick a cable in the aux-in socket on the dice unit, even if I don't need it at the moment.

Is it just a basic 3.5mm to 3.5mm aux-in cable that I need?

I did look to buy one but found out you can get 2.5mm or even a 2.5mm to 3.5mm converter cable.

I do not have sat nav. its the DICE Honda R3 version.
mike20 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 23 (permalink) Old 15th May 2008, 16:19
Diesel Demon
 
damianscott71's Avatar
 
Join Date: 1st July 2006
Location: Letchworth, UK ENGLAND
Posts: 502
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 9 Posts
iTrader: (1)
Hi Mike,

It's just a standard 3.5mm Stereo jack plug to 3.5mm Stereo jack plug. You switch between the aux-in and iPod by pressing one of the number buttons on the stereo (can't remember which).

Damian
damianscott71 is offline  
post #3 of 23 (permalink) Old 15th May 2008, 17:02 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 7th September 2007
Location: West Midlands UK ENGLAND
Posts: 109
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
OK thanks.
Just the simple matter of getting to the back of the radio now then .
I have seen the guides elsewhere on the site.
mike20 is offline  
 
post #4 of 23 (permalink) Old 15th May 2008, 23:03
Diesel Demon
 
damianscott71's Avatar
 
Join Date: 1st July 2006
Location: Letchworth, UK ENGLAND
Posts: 502
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 9 Posts
iTrader: (1)
Just take care and you'll be ok.
damianscott71 is offline  
post #5 of 23 (permalink) Old 17th May 2008, 16:49 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 7th September 2007
Location: West Midlands UK ENGLAND
Posts: 109
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Job done. Really pleased.
Installation was reasonably easy really, only one dodgy moment trying to get the front section of the centre console out with the one clip top centre just under the radio.
Luckily I managed to get the connector plugged into the back of the radio without removing the unit, could put my fingers up from underneath, felt where the hole was and fed the connector up and in.
Now got both Ipod dock and aux-in connector options. Spot on.
mike20 is offline  
post #6 of 23 (permalink) Old 19th May 2008, 19:27
Diesel Demon
 
damianscott71's Avatar
 
Join Date: 1st July 2006
Location: Letchworth, UK ENGLAND
Posts: 502
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 9 Posts
iTrader: (1)
Well done Mike, I've gotta say though, you must have really small hands!

The DICE box is a great piece of kit, don't u think?
damianscott71 is offline  
post #7 of 23 (permalink) Old 20th May 2008, 09:57 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 7th September 2007
Location: West Midlands UK ENGLAND
Posts: 109
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
I've read another thread somewhere on civinfo with regards to inserting the connector without removing the unit, some others managed it as well, some didn't, I admit my hands are fairly small but it was more just finding where the slot was first then aligning the connector and pushing. Just need some finger practise (think I'll leave it there!).

Yes I'm really pleased with the DICE box. I played with the DIP switch settings on the back of the unit and ended up choosing with the ipod control setting. I found with this you can still change track with the steering wheel controls but you can also use the ipod to search and select tracks, artists, etc.

I guess if there's anything I would have liked would be the ability to display track names on the car display, but this is only a minor issue, I know what all of the track are anyway.
mike20 is offline  
post #8 of 23 (permalink) Old 20th May 2008, 10:24
Diesel Demon
 
damianscott71's Avatar
 
Join Date: 1st July 2006
Location: Letchworth, UK ENGLAND
Posts: 502
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 9 Posts
iTrader: (1)
I altered the DIP switches too, dunno why you wouldn't want to turn the iPod controls off anyway? My g/f's Alpine stereo that I fitted for her at Christmas doesn't even have the option to control the iPod independently to the stereo, which really bugs her!

Re: track name display, I agree that it would have been the icing on the cake for the DICE box, but not having it isn't really a downside.... It just would have been nice! Where did you run the cable to? Originally I ran mine to the storage area under the stereo, but didn't think it looked too smart and that's where I tend to put my phone when I'm driving. Now I have it in the armrest, tucked out of sight.
damianscott71 is offline  
post #9 of 23 (permalink) Old 20th May 2008, 10:54 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 7th September 2007
Location: West Midlands UK ENGLAND
Posts: 109
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Sounds like I did a similar thing to you, I drilled a hole in the back of the storage tray under the stereo and I've just curled the ipod dock cable and the aux-in cable in there. I just plug the ipod in and shove it in that area and this means that I can close the cover and you can't see any of it. I think that this might help with security, passers by can't see a thing, although I wouldn't leave my ipod in there if I was parked anywhere dodgy.

I'm not really a fan of phone/ipod mounts, but I must admit I've never really found a great place to put my phone, it normally ends up in the pocket in the door where you grab the door to pull it closed. I use a bluetooth headset while I'm driving.
mike20 is offline  
post #10 of 23 (permalink) Old 12th June 2008, 22:28
 
ashkeenon's Avatar
 
Join Date: 14th March 2008
Location: UK SCOTLAND
Posts: 960
Thanks: 109
Thanked 184 Times in 161 Posts
iTrader: (0)
Anyone have some photos this is what ive been looking for a device that allows you to control it through your ipod and steering wheel i assume that it also charges the ipod.

Sorry if this sounds stupid but you talk about a dip switch to turn the iPod controls on off, is this a physical switch what you have to manually move on the head unit or something electronic you can switch on off via the head unit.

Ment to ask does this work with the iphone in the way that if making a call it would come through the stereo.
ashkeenon is offline  
post #11 of 23 (permalink) Old 12th June 2008, 22:48
 
ashkeenon's Avatar
 
Join Date: 14th March 2008
Location: UK SCOTLAND
Posts: 960
Thanks: 109
Thanked 184 Times in 161 Posts
iTrader: (0)
ashkeenon is offline  
post #12 of 23 (permalink) Old 13th June 2008, 06:55
 
Join Date: 13th May 2008
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
And now you can solve your problem?
thomasz is offline  
post #13 of 23 (permalink) Old 13th June 2008, 10:11 Thread Starter
** Thread starter **
 
Join Date: 7th September 2007
Location: West Midlands UK ENGLAND
Posts: 109
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Yes, that ebay link is the one that I purchased.
They sent me the wrong one to start off with, it was the R2 model for the previous Civic, it needs to be the R3/R4 model for this generation Civic, however they replaced it immediately so no problem there.
This seller can also supply ipod cradles if you need one, but I didn't purchase this so I can't comment on it.

The dip switches I referred to are small switches on the DICE unit itself. There are 4 switches, very small, that you need a small pointy thing to operate. They set up the operating mode of the DICE unit, there are different settings for sat-nav or cd changer mode and also you can alter how it operates the ipod. These are explained in the manual.

This is a link to the manufacturers site:
DICE Store: DICE iPod Integration Kit for Acura and Honda

You can download the manual from here if you want to.
mike20 is offline  
post #14 of 23 (permalink) Old 13th June 2008, 17:12
 
ashkeenon's Avatar
 
Join Date: 14th March 2008
Location: UK SCOTLAND
Posts: 960
Thanks: 109
Thanked 184 Times in 161 Posts
iTrader: (0)
Brilliant will order this soon then and have a go at getting in to the dash although i may use a child or skinny woman to get the cable in the back of the head unit so i dont need to pull the whole lot off.

Thanks will keep you posted when i get it ordered and fitted.
ashkeenon is offline  
post #15 of 23 (permalink) Old 14th June 2008, 17:10
Diesel Demon
 
damianscott71's Avatar
 
Join Date: 1st July 2006
Location: Letchworth, UK ENGLAND
Posts: 502
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 9 Posts
iTrader: (1)
Quote:
Originally Posted by ashkeenon View Post
Brilliant will order this soon then and have a go at getting in to the dash although i may use a child or skinny woman to get the cable in the back of the head unit so i dont need to pull the whole lot off.

Thanks will keep you posted when i get it ordered and fitted.
Use a child, at least you can make another one if they get stuck in the car. Skinny women get harder to find the older you get (I imagine, 'cos I'm a spritely 36 yr old!)

damianscott71 is offline  
post #16 of 23 (permalink) Old 15th June 2008, 07:25
Foz
 
Foz's Avatar
 
Join Date: 19th February 2008
Location: Pazardjik, BG BG
Posts: 50
Thanks: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader: (0)
Send a message via Skype™ to Foz
Quote:
Originally Posted by damianscott71 View Post
Use a child, at least you can make another one if they get stuck in the car.

Cool
Foz is offline  
post #17 of 23 (permalink) Old 15th June 2008, 20:53
 
ashkeenon's Avatar
 
Join Date: 14th March 2008
Location: UK SCOTLAND
Posts: 960
Thanks: 109
Thanked 184 Times in 161 Posts
iTrader: (0)
Well i mite just borrow a child dont have none of my own.

I just ordered the one in the ebay link above, is there any additional cables you need. Cant wait to get this installed i hate having no music in the car well i hate cds.

However have you guys used an ipod cradle or mount anywhere or just tucked the ipod away somewhere im not sure where you could put a mount on the dash.
ashkeenon is offline  
post #18 of 23 (permalink) Old 17th June 2008, 17:19
 
ashkeenon's Avatar
 
Join Date: 14th March 2008
Location: UK SCOTLAND
Posts: 960
Thanks: 109
Thanked 184 Times in 161 Posts
iTrader: (0)
Got mine delivered today and fitted it this morning works a treat, worth every penny, took some photos of the installation will post these later.
ashkeenon is offline  
post #19 of 23 (permalink) Old 21st November 2008, 21:07
SJT
 
SJT's Avatar
 
Car: CR-V 2010 ES
Join Date: 5th February 2008
Location: Cardiff, Wales WALES
Posts: 37
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
DICE box - No Sound From Aux

I installed my Dice box today, the ipod side of things is working fine but I cannot get the aux to play, I put the Head unit to disc 5 track 2 and still nothin - I guess this is a settings issue as I can hear very feint music if I put the volume up to 40?

I have checked the connections which seem fine - I thought I might have damaged the aux cable with a bit of over zelous cable tying but that would not account for the feint sound that can be heard??

Any Idea's?
SJT is offline  
post #20 of 23 (permalink) Old 22nd November 2008, 16:57
 
Join Date: 5th March 2008
Location: London, UK ENGLAND
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
iTrader: (0)
Try turning up the mp3 player to boost the signal to the head unit. I have to do this with my Connects 2 Aux-In.
bananas is offline  
Reply

  Civinfo > 8th Generation Euro Honda Civic (2006 - 2011) > Ipods, MP3 Players and ICE (8G)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Civinfo forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Your User Name is the name that appears by all your posts on the forum, and so should not be your email address.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AUX in Ice>Link Gateway 100 or DICE iPod Car Kit smi99th Ipods, MP3 Players and ICE (8G) 28 20th September 2008 23:06
AUX in Dice iPhone iPod Car Kit recomendations!!!? ashkeenon Ipods, MP3 Players and ICE (8G) 5 9th May 2008 17:17
AUX in iPod EX interface - Dice has possible solution! gnyf Ipods, MP3 Players and ICE (8G) 2 18th August 2007 00:04
Amplifier Power cable AMP Nick-TypeR Ipods, MP3 Players and ICE (8G) 7 4th July 2007 12:21

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome