P2646 HONDA VTEC Oil Pressure Switch Circuit Low Voltage, after FD2 oil pump instaled - Civinfo
 1Likes
  • 1 Post By Loxy
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 18 (permalink) Old 7th March 2016, 12:11 Thread Starter
 
goa_party's Avatar
 
Car: 2008 FN2 CTR, DeepBronze
Join Date: 5th March 2009
Location: Bucharest, RO RO
Posts: 35
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Cool P2646 HONDA VTEC Oil Pressure Switch Circuit Low Voltage, after FD2 oil pump instaled

Hello guys,

I have installed the FD2 oil pump in my FN2 along wiyth spoon Baffle sump, the problem si now in full acceleration the engine gas is cut-off, the check engine lights on the dashboard along with VSA, and it's cutting the fuel at 4k rpm.

The only error is this:
P2646 HONDA VTEC Oil Pressure Switch Circuit Low Voltage


And yes, the oil level is right.

Any idea what my cause this?

Thanks!
goa_party is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 18 (permalink) Old 7th March 2016, 12:17
Supporter
 
Typersam1's Avatar
 
Join Date: 26th April 2013
Location: Bristol ENGLAND
Posts: 1,775
Thanks: 45
Thanked 145 Times in 137 Posts
iTrader: (6)
Was the sump in good condition? as it sounds like it's being starved of oil somehow....I've not fitted one yet but do you need to prime the pump with oil before instillation or anything as does seem very strange
Typersam1 is offline  
post #3 of 18 (permalink) Old 7th March 2016, 12:22 Thread Starter
** Thread starter **
 
goa_party's Avatar
 
Car: 2008 FN2 CTR, DeepBronze
Join Date: 5th March 2009
Location: Bucharest, RO RO
Posts: 35
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Exclamation

Quote:
Originally Posted by Typersam1 View Post
Was the sump in good condition? as it sounds like it's being starved of oil somehow....I've not fitted one yet but do you need to prime the pump with oil before instillation or anything as does seem very strange
The pump and sump are NEW!
goa_party is offline  
 
post #4 of 18 (permalink) Old 7th March 2016, 12:43
Supporter
 
Typersam1's Avatar
 
Join Date: 26th April 2013
Location: Bristol ENGLAND
Posts: 1,775
Thanks: 45
Thanked 145 Times in 137 Posts
iTrader: (6)
Just digging and found this .....
Reset the ECM first. If the code comes back check for continuity in the oil pressure switch with the ignition off. No continuity= replace the oil pressure switch. Check for resistance between the VTEC solenoid and body ground. Resistance should be 14-30 Ohms. If it isn't replace the VTEC
Hope this helps a bit pal
Typersam1 is offline  
post #5 of 18 (permalink) Old 7th March 2016, 17:16
Supporter
 
Car: FN2
Join Date: 14th August 2011
Location: Location SA
Posts: 2,136
Thanks: 101
Thanked 183 Times in 165 Posts
iTrader: (6)
Garage
did you plug the hole when you fitted the pump?
ghost_bhp is offline  
Thank You to ghost_bhp from 2 Users:
post #6 of 18 (permalink) Old 7th March 2016, 17:38
Supporter
 
Typersam1's Avatar
 
Join Date: 26th April 2013
Location: Bristol ENGLAND
Posts: 1,775
Thanks: 45
Thanked 145 Times in 137 Posts
iTrader: (6)
Haven't fitted to mine yet pal
Typersam1 is offline  
post #7 of 18 (permalink) Old 7th March 2016, 20:20
Supporter
 
Typersam1's Avatar
 
Join Date: 26th April 2013
Location: Bristol ENGLAND
Posts: 1,775
Thanks: 45
Thanked 145 Times in 137 Posts
iTrader: (6)
Quote:
Originally Posted by ghost_bhp View Post
did you plug the hole when you fitted the pump?
Soz ,ate wasn't reading properly lol ...good point tho
Typersam1 is offline  
post #8 of 18 (permalink) Old 7th March 2016, 20:35 Thread Starter
** Thread starter **
 
goa_party's Avatar
 
Car: 2008 FN2 CTR, DeepBronze
Join Date: 5th March 2009
Location: Bucharest, RO RO
Posts: 35
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by ghost_bhp View Post
did you plug the hole when you fitted the pump?
what hole?
goa_party is offline  
post #9 of 18 (permalink) Old 8th March 2016, 13:19 Thread Starter
** Thread starter **
 
goa_party's Avatar
 
Car: 2008 FN2 CTR, DeepBronze
Join Date: 5th March 2009
Location: Bucharest, RO RO
Posts: 35
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Found the problem, I did not knew about the oil jet plug (between the two vacant bolt holes) that needs to be removed. When installing a K20 oil pump it's important this is blocked off otherwise it can lead to a big drop in oil pressure.
goa_party is offline  
post #10 of 18 (permalink) Old 8th March 2016, 20:17 Thread Starter
** Thread starter **
 
goa_party's Avatar
 
Car: 2008 FN2 CTR, DeepBronze
Join Date: 5th March 2009
Location: Bucharest, RO RO
Posts: 35
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
http://www.civinfo.com/forum/engines...t-fn2-how.html


Last edited by goa_party; 9th March 2016 at 05:16.
goa_party is offline  
post #11 of 18 (permalink) Old 9th March 2016, 03:38
Supporter
 
Car: FN2
Join Date: 14th August 2011
Location: Location SA
Posts: 2,136
Thanks: 101
Thanked 183 Times in 165 Posts
iTrader: (6)
Garage
Quote:
Originally Posted by goa_party View Post
Found the problem, I did not knew about the oil jet plug (between the two vacant bolt holes) that needs to be removed. When installing a K20 oil pump it's important this is blocked off otherwise it can lead to a big drop in oil pressure.
Thats the one.
ghost_bhp is offline  
post #12 of 18 (permalink) Old 9th March 2016, 05:15 Thread Starter
** Thread starter **
 
goa_party's Avatar
 
Car: 2008 FN2 CTR, DeepBronze
Join Date: 5th March 2009
Location: Bucharest, RO RO
Posts: 35
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by ghost_bhp View Post
Thats the one.
Feeling really frustrated, fixed the plug, accordingly, still the car fails the VTEC Test.
goa_party is offline  
post #13 of 18 (permalink) Old 15th March 2016, 00:07
Clutch pedal guru
 
hondacivicnut's Avatar
 
Join Date: 10th April 2011
Location: Doncaster, UK ENGLAND
Posts: 5,003
Thanks: 285
Thanked 804 Times in 659 Posts
iTrader: (1)
Check the oil pressure. There's no way I'd be trying to 'VTEC' it after you've missed plugging an oil gallery. Has there been any engine damage due to the ommission of the plug?
hondacivicnut is offline  
post #14 of 18 (permalink) Old 15th March 2016, 04:42
Supporter
 
Car: FN2
Join Date: 14th August 2011
Location: Location SA
Posts: 2,136
Thanks: 101
Thanked 183 Times in 165 Posts
iTrader: (6)
Garage
Tear the motor apart and see if anything has melted
ghost_bhp is offline  
post #15 of 18 (permalink) Old 28th April 2016, 19:52
 
Join Date: 8th March 2016
Location: Dundee SCOTLAND
Posts: 23
Thanks: 36
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader: (0)
Any update to this, I have the same error. Also have VSA light on. Happened while driving along thr M6
Sn809 is offline  
post #16 of 18 (permalink) Old 30th April 2016, 19:46
Supporter
 
Car: FN2
Join Date: 14th August 2011
Location: Location SA
Posts: 2,136
Thanks: 101
Thanked 183 Times in 165 Posts
iTrader: (6)
Garage
who fitted your pump/
ghost_bhp is offline  
post #17 of 18 (permalink) Old 30th April 2016, 19:58
Civinfo Hobbyist Trader
 
Loxy's Avatar
 
Car: 2009 Championship White FN2
Join Date: 17th January 2010
Location: Lancashire GB
Posts: 6,694
Thanks: 1,561
Thanked 1,528 Times in 1,107 Posts
iTrader: (37)
Eco display
^This.

Take it straight back to whoever fitted the pump!
Farqui likes this.
Loxy is offline  
post #18 of 18 (permalink) Old 1st May 2016, 13:25
 
Join Date: 8th March 2016
Location: Dundee SCOTLAND
Posts: 23
Thanks: 36
Thanked 1 Time in 1 Post
iTrader: (0)
Sorry, my bad. I have not had the pump replaced only the VTEC Oil Pressure Switch Circuit sensor changed, but that has not resolved the issue, I will continue in my original post rather than jump around. Had poor access to internet before, but now that I am back home will get this sorted easier.
Sn809 is offline  
Reply

  Civinfo > Civic Type R > Type-R

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Civinfo forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
Your User Name is the name that appears by all your posts on the forum, and so should not be your email address.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Faults fn2 code P2624 - VTEC Oil Pressure Switch Circuit Low Voltage kingskintim Engines and Transmission (8G) 19 6th January 2017 21:58
Oil K20z4 oil pressure switch pressure? rik220 Engines and Transmission (8G) 1 25th April 2014 11:14
FD2 cam+oil pump or FD2 intake manifold+throttle body+cpl cai iamsan Type-R 11 22nd May 2013 19:14

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome