2006+ Honda Civic Forum banner

1 - 16 of 16 Posts

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #1
Hi guys, i recently bought a Type r fn2 with 106300 km.
Today is 110k and since i bought it i had to top 1l of oil.
I drive it normal to go to work, 15km total and some vtec pulls on the weekend.
Seems a bit weird and i suspect i have to change piston rings.
Just got an unlucky CTR?
 

·
I Hate tailgaters!
Joined
·
1,376 Posts
Are you seeing blue smoke under load?
Oil pools under car after being parked up?
Might just be a car that likes a sup. Keep eye on it over fixed mileage to see if drop is constant. I wouldn’t pay for new rings just yet.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Check the PVC valve pinch the pipe above it it the noise stops it needs changing sounds like a bearing failing. YouTube has vids on how to change a bloke called stealth as a vid on YouTube. This can cause oil usage if not changed
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #5
Are you seeing blue smoke under load?
Oil pools under car after being parked up?
Might just be a car that likes a sup. Keep eye on it over fixed mileage to see if drop is constant. I wouldn’t pay for new rings just yet.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Nope, no blue smoke and oil under the car.
I replaced PCV valve 1.5k km ago and it does that ****** noise again.
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #6
Currently i have a 0w40 into the car and Honda dealer says that nowadays Honda doesn't put 0w40 anymore but 0w20.
Planning to do an oil/filter change from the dealer(which is not the one who sold me the CTR) but that 0w20... i don't know.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
I've had same issue and was advised by an indy garage to stop using what I was using and go to 5w40 straight away. First week of the change it drank some, I topped it up and now check every 3 days. It's stayed fine.
 

·
Premium Member
Joined
·
1,908 Posts
I've had same issue and was advised by an indy garage to stop using what I was using and go to 5w40 straight away. First week of the change it drank some, I topped it up and now check every 3 days. It's stayed fine.
did you use same type of oil or switch to a different brand
the difference between 0w40 and 5w40 is the cold running viscosity
so if its just the viscosity change that's made a difference it may suggest somethings not right until the car reach's temperature
 

·
Registered
Joined
·
70 Posts
That's around 2500 miles so a lot burn around a litre isn't terrible, some use more than others but I'd recommend a fully synthetic 5w40 oil. I've had mine for 3000 miles and it hasn't used a drop and I use 5w40.
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #11
A question: if i would have a piston ring or valve problem i would have seen a performance loss?
 

·
Premium Member
Joined
·
1,908 Posts
most likely yes
if it was just oil ring then wouldn't loose any power
you could always try a compression test to ease your mind
when I ran my 2.2 diesel it never used a drop of oil until I left it well past recommended service interval then started to use a little
change oil and all ok for around another year
if it was rings id expect to see smoke out the exhaust
if it was valve team oil seals id expect smoke from cold starts then clear up
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #13
most likely yes
if it was just oil ring then wouldn't loose any power
you could always try a compression test to ease your mind
when I ran my 2.2 diesel it never used a drop of oil until I left it well past recommended service interval then started to use a little
change oil and all ok for around another year
if it was rings id expect to see smoke out the exhaust
if it was valve team oil seals id expect smoke from cold starts then clear up
Just dynoed 1 month ago and it still has 200hp.
Now i bring it back to the dealer for some inspection and see what happens.
Thank you
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #14
Then I have some news: recently I started to see some oil stains under the car.
At first it seemed to me it was water since it had no smell but today I tried to raise it with the Crick and I found this:


I tried to insert a camera through those holes and there seems to be a sort of "wet" cap and the plastic cover under the car is wet inside.
Perhaps it is from there that it loses oil and maybe it is not burned.
Wednesday 8th I have an appointment in the workshop and let's see, I'll update you as soon as I know something.
 

·
Registered
Joined
·
8 Posts
Discussion Starter #15
So it's been a while.
Dealer serviced the car putting into the fn2 a 0w-20 "Honda" branded oil.
The car feels smoother and quiter eventhough i made 4k km with the old oil(it was almost new).
Oil consumption got better, fortunally.
I've done antoher 4k km the i put in it 0.4l.
With the previous oil i would have put in 2l already.
The only fear is that on Sunday I will go on the track and for safety I will bring a liter of reserve oil.
 
1 - 16 of 16 Posts
Top