2006+ Honda Civic Forum banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Premium Member
Joined
·
257 Posts
Discussion Starter #1
Είχα υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό να ανοίξω ένα νέο thread σχετικά με τις εντυπώσεις μου πάνω στο νέο civic X 1.5. Και να προτρέψουμε τους κατόχους δέκατης γενιάς να γράψουν κι εκείνοι τις εντυπώσεις τους.

Τα κριτήριά μου για την επιλογή του νέου αυτοκινήτου ήταν η δύναμη, οι χώροι (ειδικά πορτ μπαγκάζ), η εμφάνιση, η αξιοπιστία και η τιμή. Το budget ήταν ως 30κ ευρώ, αλλά επίσης δεν θα θελα σε καμία περίπτωση να ξαναπληρώσω το αυτοκίνητο μακροπρόθεσμα μέσω service. Για λόγους αξιοπιστίας έβγαλα εκτός λίστας τα Ιταλικά και Γαλλικά.

Το πρώτο αυτοκίνητο που φαινομενικά πληρούσε τα κριτήριά μου ήταν το Skoda Oktavia. Δυνατό, με τεράστιο πορτ μπαγκάζ και σε χαμηλή τιμή. Αλλά, ούτε εμφανισιακά μου αρέσει, ούτε θέλω να πληρώνω ολόκληρους μισθούς στα service. Εκτός από τη λίστα λοιπόν και η Skoda κι ολόκληρο το VW group βασικά.

Το δεύτερο αυτοκίνητο που όντως πληρούσε τα κριτήριά μου ήταν το Ford Mondeo. Δυνατό με πολύ μεγάλο πορτ μπαγκάζ. Αλλά... 36κ η τιμούλα. Άκυρο κι αυτό.

Είχα βάλει και το Hyundai i30 Fastback στο μάτι, κυρίως λόγω μεγάλου πορτ μπαγκάζ, εμφάνισης και καλής τιμής. Αλλά μόνο 140 ίπποι. Κρίμα.

Έτσι λοιπόν χωρίς πολλά πολλά κατέληξα στο civic δέκατης γενιάς. Όχι ότι ζορίστηκα να πάρω την απόφασή μου (αυτό ήθελα εξ' αρχής - έρωτας απ΄ την πρώτη ματιά), αλλά όπως και να χει όφειλα σε μένα και στην οικογένειά μου να κάνω μια ολοκληρωμένη μελέτη πριν δώσω το σεβαστό ποσό.

Παρέλαβα λοιπόν το νέο Honda Civic 1.5 Sport Plus αρχές Σεπτεμβρίου. Μέσα σε 5 μήνες έχω διανύσει κοντά 8000 χμ κι έκανα αρκετά ταξίδια. Γιάννενα, Βόλος, Ελάτη Τρικάλων, Ορεινή Ναυπακτία, Πάπιγκο και Μέτσοβο.

Σε γενικές γραμμές είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με την αγορά. Το αυτοκίνητο χαίρεσαι να το οδηγείς, τόσο μέσα στην πόλη χαλαρά, όσο και σε ταξίδι αλλά και σε γρήγορη ανάβαση βουνού πιέζοντας τα όρια.

Ως κάτοχος civic 1.8 Type S για 10 χρόνια θα γράψω τι μου αρέσει και τι όχι, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης το απερχόμενο μοντέλο. Οι εντυπώσεις είναι φυσικά υποκειμενικές. Να τονίσω επίσης ότι δεν έχω μηχανολογικές γνώσεις. Εξετάζω το θέμα εντελώς από τη σκοπιά του οδηγού κι αγοραστή που χει δώσει 28κ ευρώ.

Μου αρέσει
 1. 182 ίπποι / 24,5 κιλά ροπή. Από μια μικρή μηχανή κι ένα μικρό τούρμπο. Πολλή δύναμη, άμεσα κι απλόχερα από χαμηλά. Η μηχανή του νέου civic είναι φανταστική, ένα διαμάντι. Και είναι όντως honda, σε παρακαλάει να το πας ψηλά στα κόκκινα, ακόμα και με turbo!
 2. Αίσθηση οδήγησης. Απλά χαίρεσαι να το οδηγείς. Εξαιρετική ποιότητα κύλισης. Ευχάριστη οδήγηση τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στο ταξίδι αλλά και σε γρήγορες αναβάσεις βουνού οδηγώντας στα όρια. Το νιώθεις το αυτοκίνητο να πατάει γερά στο δρόμο, να στρίβει σαν τρένο, να μην πλαγιάζει καθόλου.
 3. Μεγάλο πορτ μπαγκάζ. Το πορτ μπαγκάζ είναι αρκετά μεγάλο, όσο το χρειάζομαι. Πλέον δεν χρειάζομαι την μπαγκαζιέρα οροφής (πωλείται)! Η πατέντα της honda με την εταζέρα μου χει λύσει όντως τα χέρια. Η καμπίνα είναι πολύ ευρύχωρη κι έχει πολλές θέσεις για μικροπράγματα.
 4. Κατανάλωση. Στην εθνική με 140 Κμ/ώρα στο cruise έχω κατανάλωση 6.8 λ/100Κμ. Και να μου το λέγανε δε θα το πίστευα. Με το προηγούμενο 1.8 civic είχα κοντά στο 8.2
 5. Κιβώτιο. Όπως στο προηγούμενο, έτσι κι εδώ, το κιβώτιο είναι διαμάντι. Πιάνω τον εαυτό μου να αλλάζει ταχύτητες ακόμα κι αν δεν χρειάζεται.
 6. Αναρτήσεις. Εδώ έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά. Οι αναρτήσεις είναι μαλακές όσο πρέπει για οδήγηση στην πόλη και σε ταξίδι. Τέλος τα χτυπήματα που χα με το προηγούμενο. Αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο σκληρή όσο πρέπει για γρήγορες διαδρομές. Για πιο σπορ οδήγηση, πχ για γρήγορη ανάβαση βουνού, πατάω το adaptive. Η ανάρτηση γίνεται κάπως πιο σκληρή που όντως σου προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση σιγουριάς και η σπορ οδήγηση γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη.
 7. Τα φρένα. Πολύ καλά, γερά φρένα που σου εμπνέουν εμπιστοσύνη.
 8. ACC + LKAS: Το ταξίδι με ACC και LCAS είναι απόλαυση. Με αυτά τα βοηθήματα σε συνάρτηση με την καταπληκτική αίσθηση οδήγησης απολαμβάνεις μια πολύ καλή οδηγική εμπειρία. Φτάνεις στον προορισμό σου ξεκούραστος και χαλαρός.
 9. Ηλιοροφή. Ναι μ΄αρέσει! Και την έχω συνέχεια ανοιχτή, και τον χειμώνα! Θα ευχόμουν ν΄ άνοιγε περισσότερο προς τα πίσω, αλλά οκ, κι έτσι σούπερ είναι.
 10. Τιμόνι. Το τιμόνι είναι μαλακό όσο πρέπει για οδήγηση μέσα στην πόλη ενώ ταυτόχρονα ακριβές και στιβαρό όταν οδηγείς στα όρια.
Έτσι κι έτσι
 1. Το ταμπλό. Σε γενικές γραμμές μου αρέσει. Αν κι όχι καινοτόμο. Αλλά μ' αρέσει, είναι οκ. Μου αρέσουν και τα μεγάλα κουμπιά εκατέρωθεν του μοχλού ταχυτήτων. Αλλά δεν θα έλεγα ότι γενικά το ταμπλό είναι το δυνατό του σημείο. Υπάρχουν ήδη πιο εντυπωσιακά και καινοτόμα. Δες πχ το νέο ταμπλό που βγάζει η VW.
 2. Το air condition. Δεν είναι τόσο δυνατό όσο της προηγούμενης γενιάς, ενώ η καμπίνα είναι μεγαλύτερη. Το καλοκαίρι (Σεπτέμβριο) σκάσαμε ενώ το χα ρυθμισμένο στους 21. Το πήγα αντιπροσωπία για έλεγχο και μου επιβεβαίωσαν ότι έτσι είναι. Το προηγούμενης γενιάς κάτω από 24 γινότανε ψυγείο.
 3. Το ηχοσύστημα. Η Honda το προμοτάρει ως premium (στο Sport Plus) αλλά είναι ένα απλό νορμάλ ηχοσύστημα. Έχω ακούσει και καλύτερα.
 4. Η απόκριση του γκαζιού. Ναι υπάρχει turbo lag. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία σε αυτά, αλλά μου λείπει η αμεσότητα του ατμοσφαιρικού. Εναποθέτω τις ελπίδες μου στο ktuner όταν έρθει η ώρα.
 5. Ο ήχος της μηχανής. Προσωπικά μου αρέσει πολύ περισσότερο ο ήχος του απερχόμενου 1.8. Είναι πιο τραχύς, ειδικά από τις 4Κ και μετά που μπαίνει το VTEC. Είναι πιο αυθεντικός ήχος. Αυτόν εδώ τώρα τον καινούριο της δέκατης γενιάς, δύσκολα θα τον διαφοροποιούσα από τον ήχο ενός Golf.
 6. Το φρένο του ACC. Καμιά φορά το ACC φρενάρει απότομα για να έρθει στην ίδια ταχύτητα με το μπροστινό αμάξι. Θα περίμενα ένα πιο προοδευτικό φρενάρισμα καθώς πλησιάζει, παρά ένα απότομο. Σίγουρα αυτό μπορεί να βελτιωθεί με ένα software update.
Δεν μου αρέσει
 1. Δεν έχει κουμπί έντασης φωνής. Οι designers μάλλον όλοι οδηγούν μηχανή, ή δεν ακούν καθόλου μουσική. Δεν εξηγείται αλλιώς. Ένα από τα κλασικά κουμπιά που χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον καθημερινά και κατά την οδήγηση, φεύγει και γίνεται touch. Ενώ τα δύο κουμπιά θερμοκρασίας κλίμα που τα ρυθμίζουμε 2-3 φορές το χρόνο παραμένουν κλασικά. Τι να πω...
 2. Το κουμπί εναλλαγής trip A / trip B / Σύνολο. Αυτό είναι τόσο ρετρό και τόσο άσχημο και τόσο φθηνιάρικο. Και ταυτόχρονα τόσο δύσχρηστο. Οδηγείς με 140 και ψάχνεις να το βρεις πίσω από το τιμόνι για να αλλάξεις το trip που βλέπεις. Ελεϊνό απλά.
 3. Κάμερα οπισθοπορίας. Ανάλυση VHS από άλλη εποχή. Ό,τι πιο φτηνό κινέζικο βρήκαν, το βάλανε.
 4. Κεντρική οθόνη αφής. Η απόκριση στο άγγιγμα είναι μεγάλη (αργεί δηλαδή). Η ανάλυση μικρή. Το GPS της Garmin ελεεινό. Το μενού δύσκολο. Κυκλοφορούν τόσα καλύτερα στην αγορά, δεν μπορώ να καταλάβω τι σκέφτονταν εκεί στη Honda. Ακόμα κι αυτό του Hyundai i10 της γυναίκας μου μου αρέσει πιο πολύ.
 5. Τα κουμπιά στο τιμόνι. Και χειριστήριο από playstation να βάζανε, καλύτερο θα τανε. Σκληρά κουμπιά που τα πατάς και κάνουν κλακ κλακ. Πεταμένα εδώ κι εκεί χωρίς εργονομία. Ίσως το χειρότερο τιμόνι που χω πιάσει στα χέρια μου (από πλευράς χειριστηρίων φυσικά). Τα κουμπιά του 1.8 σαφώς καλύτερα. Επιπρόσθετα θα λεγα πως κι η εναλλαγή των ενδείξεων (κατανάλωση, turbo, κτλ) στον πίνακα οργάνων είναι παντελώς χάλια. Γιατί πρέπει να πατήσω 2 διαφορετικά κουμπιά για εναλλαγή;
Εν κατακλείδι
Απλά το αγαπώ. Μου αρέσει τόσο πολύ να το οδηγώ, είτε σε χαλαρή οδήγηση είτε όταν το πιέζω στα όρια. Στο ταξίδι είναι εύκολο, χαλαρό, ήσυχο, οικονομικό και γρήγορο. Όταν το πιέζω στα όρια, το αισθάνεσαι να πατάει γερά στο δρόμο, το τιμόνι είναι ακριβές, το κιβώτιο γρήγορο και η μηχανή έχει μπόλικη δύναμη για συγκινήσεις! Είμαι πολύ χαρούμενος που το αγόρασα και το χαίρομαι κάθε μέρα. Θα θελα όμως καλύτερη ποιότητα και καινοτομία στο ταμπλό, τιμόνι και οθόνη αφής. Εκεί υστερεί πολύ.

Εύχομαι το κείμενο να σας άρεσε και να βοήθησε υποψήφιους αγοραστές. Κάτοχοι civic Χ, αναμένουμε και τις δικές σας εντυπώσεις!
 

·
Premium Member
Joined
·
18,736 Posts
Τούμπανο το 15άρι!
 
1 - 8 of 8 Posts
Top