2006+ Honda Civic Forum banner

1 - 20 of 43 Posts

·
Premium Member
Joined
·
424 Posts
Discussion Starter #1
Hi,

I've been the proud owner of a 56 1.8 se for the grand total of seven days and I'm not sure if its always done this as my heads been in the clouds since I got it.

When I turn the ignition on I get the usual dash symbols coming on and then off just like any car. But I've now become aware that when I press the start button as the car starts there is a 'bong' and the VSA and Triangled ! lights come on. The 'information panel' also goes orange with a exclamation mark. After about a second they go off again never to return until the car is started again.

Is this normal start up sequence?

Many thanks
 

·
Registered
Joined
·
1,461 Posts
Its not normal but mine does it occasionally, although it happens before pressing the start button on mine. Seems worse in cold weather.
 

·
Premium Member
Joined
·
424 Posts
Discussion Starter #6
Thanks for the replies.

I reckon when I got the car it didn't do this - it may have started when I went into the display setup to make sure the rev indicator was enabled (not knowing it doesn't light until 6K) . It was but I used the reset defaults and I think its been since then.

Any I just went out and started the car - and it happened - I went into the setup and turned warnings off - it still did it. I turned them back on - it still did it. I reset defaults - it still did it. I reset defaults again and it stopped. Three more starts and it's not done it again.

I guess its a watching brief just now - glad I took out the extended warranty.
 

·
Premium Member
Joined
·
22,623 Posts
I really doubt this could in anyway be related to a change in display settings.

As a first thing, check that your battery is ok, a poorly battery can make all kinds of strange things happen.
 

·
Premium Member
Joined
·
424 Posts
Discussion Starter #8
The car is due to go into the garage on the 7th to get the bump stops changed - i'll mention it then. Maybe ask honda in the meantime
 

·
Premium Member
Joined
·
22,623 Posts
It is because of the cold weather mine does it when im driving its if it gets below a certain temperature
I've never had mine do that, even below -20C.

But, if this is the case, it's yet another reason to check the battery as battery performance suffers at colder temperatures.
 

·
R.I.P - (User sadly passed away)
Joined
·
9,228 Posts
I've never had mine do that, even below -20C.

But, if this is the case, it's yet another reason to check the battery as battery performance suffers at colder temperatures.
Ditto - even at -29C last year

Poor battery or slack fan belt or sick alternator
 

·
Premium Member
Joined
·
1,275 Posts
Mine does it occasionally. It's never stayed on or Interfered with driving so im not worried yet! I also have the power steering light very occasionally. I've heard of some people having the ECU replaced. If I were you I'd mention it to the garage to got it from. At least then if it gets any worse you're covered
 

·
Premium Member
Joined
·
424 Posts
Discussion Starter #13
Deff going to tell dealer about it. The car came with two months warranty and because of the money my previous car cost me i also took out two years extended warranty.

Hope its an easy fix - i need a bit of reliabilty
 

·
Premium Member
Joined
·
1,275 Posts
2 months warranty? I think you should have more than that by law!
 

·
Twisted by the Dark side
Joined
·
1,278 Posts
Mine did this, thought nothing of it as it disappeared immediately. I changed my battery about 6 weeks ago and dont recall it doing it since. May be it is battery related
 

·
Kids use a lot of space
Joined
·
806 Posts
It is battery related, charge the battery overnight and it'll be fine.
Needs a long slow charge though, not a quick top up as that will kill the battery.
 

·
Premium Member
Joined
·
424 Posts
Discussion Starter #18
Got in touch with dealer today.

They're taking the car in on the 16th as this is the earliest they'll have a courtesy car.

I told the service guy that the general consensus is the battery. He took a note of this but said because it involves the vsa and abs lights they may send it to a Honda dealer to diagnose.

I've also noticed I seem to have the wipers with a mind of their own so they will look at that also.

Thanks again for all replies.
 

·
Kids use a lot of space
Joined
·
806 Posts
Henestly its is the battery being a bit low, normal in winter with short journeys, fans, heated screens and mirrors etc all draining and not being recharged enough.
Be sure they don't charge you for the privelidge;)
 

·
R.I.P - (User sadly passed away)
Joined
·
9,228 Posts
Honestly its is the battery being a bit low, normal in winter with short journeys, fans, heated screens and mirrors etc all draining and not being recharged enough. Be sure they don't charge you for the privilege. ;)
Can't agree at all - have the standard 1.8 battery, and 'nary a problem' - even after leaving it in an exposed Hospital car park for some two weeks. in some minus 10C - after I eventually melted the ice from the driver's door (buckets of lukewarm water) and got inside, it started first time ! ...
 
1 - 20 of 43 Posts
Top