2006+ Honda Civic Forum banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Premium Member
Joined
·
1,611 Posts
Discussion Starter #1
Hi all,

I am hoping someone can help/ advise me on this problem i am having with my CTR. Its a 2007 on a 56 Plate and only happens now and again.

So here goes with trying to explaine what is happening ;)

Put the key in 'like normal' and turn it, all lights and beeps happen like normal then when i press the start button the car wont start, it does sound like a flat battery....(you hear the car try to start 'not turn over though' just a small noise but car doesnt start this will happen after pressing the button again)

Then next i take key out and put back in try to start the car again and it will start.... :confused:

I have checked the battery indicator on the battery and it say all ok. And would it be the battery if it starts after i take my key out and put it back in again.

Anyone have any ideas what this could be. Shall i just change the battery or would that be waste of money??
 

·
Cockup Specialist
Joined
·
12,885 Posts
If it spins and fires instantly the 2nd time and the battery is good...
..I would supect the battery in the key itself/transponder is not working properly and not disabling the immobiliser ????

After leaving the key in for a while the key battery may charge up sufficient to work properly.
 

·
Premium Member
Joined
·
4,106 Posts
I have checked the battery indicator on the battery and it say all ok.
This doesn't mean the battery is OK - it's a bit of a con as that indicator is only telling you that cell is healthy. You need to check the voltage before you try and start the car
 

·
Premium Member
Joined
·
1,611 Posts
Discussion Starter #4
dont think its the key as i thought it may have something to do with that so been using the spare key didnt happen for a week and thought yay sorted it but last night went to start it and bang well lack of noise was the problem haha.

i heard there was a recall of the fusebox which caused this problem so called honda and my car has had the recall done :confused: so thought they said about booking it in for a diog test all well and good apart from there being a 3 week waiting list!!!! how stupid is that. And not really looking to pay £50 odd for a diog test for them to then say well nothing has shown up. any other ideas would be a great help.
 

·
Cockup Specialist
Joined
·
12,885 Posts
Can you try leaving the key in the ignition for 2 minutes at position 1....then try and start.

Does it fire first time when you do this ?
 

·
Premium Member
Joined
·
1,036 Posts
Hi all,

I am hoping someone can help/ advise me on this problem i am having with my CTR. Its a 2007 on a 56 Plate and only happens now and again.

So here goes with trying to explaine what is happening ;)

Put the key in 'like normal' and turn it, all lights and beeps happen like normal then when i press the start button the car wont start, it does sound like a flat battery....(you hear the car try to start 'not turn over though' just a small noise but car doesnt start this will happen after pressing the button again)

Then next i take key out and put back in try to start the car again and it will start.... :confused:

I have checked the battery indicator on the battery and it say all ok. And would it be the battery if it starts after i take my key out and put it back in again.

Anyone have any ideas what this could be. Shall i just change the battery or would that be waste of money??
Had the same problem before, dealer came up blank. Not happened again since I had it checked over.
 

·
Premium Member
Joined
·
241 Posts
If the noise you heard is a whirring, motor like sound, its the starter motor not actually engauging with the ring gear on the flywheel.

Its a known fault with early CTR's, of which yours, being on a 56 plate will most certainly be.

You need a new flywheel in that case. You car is probably just about out of warranty now, but i'd fight it with honda for them to pay, as its a well known issue that they know about
 
1 - 8 of 8 Posts
Top