2006+ Honda Civic Forum banner

1 - 20 of 29 Posts

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter #1
Today like 2 hours ago I had a very strange problem with my car. I stopped my car on junction my car started to shake from engine twice more when usual and then when I tried to push a gas pedal it almost didn’t do anything my rev arrow maybe just move a millimeter or few, then i tried to turn my engine off and on again, my engine turned on without problems but still same thing left, then I opened my hood and tried to look for anything and then bam some strange sound came out from engine or somewhere near like something popped out, after that I tried to turn my engine on again and it when on and now gas pedal was reacting normal. I went back to the car and I continued my journey back to home and then after about 15 minutes after this my car started to lose power, engine started to shake my car again more when usual and my gas pedal started to be useless, my car stopped and after few seconds my engine went off by its self, I tried to start my engine again but it doesn't start, I tried to start it like 10 times with no luck, at this point a thought my engine is dead and that’s it, but then after about 15 - 20 minutes I tried to start my engine again and it when on! My gas pedal was working fine again and I continued my journey back to home with no problems (its was just about 6 km left) after this I didn't tried to drive my car again. Maybe anyone know anything what can it be? At least where do you think problem might be? Engine, electronics? Please help. P.S. I didn't get any errors, one time it gave me like an error but it went away so quickly that I couldn't even read but I think it was something about oil.
 

·
Administrator
Joined
·
20,951 Posts
With faults like this you have no other option but to get it to a Honda specialist and let them run the diagnostics.

Sooner rather than later in case it causes some expensive damage
 

·
Premium Member
Joined
·
873 Posts
Engine in safety mode or throttle module issue maybe? As Krem said, its a job for the garage unfortunately...

Let us know the outcome...
 

·
Cockup Specialist
Joined
·
12,885 Posts
+1...you need a proper diag reader.
But TBH...you need to take this one to the garage rather than risk a ridiculously expensive repair bill.

I assume oil, water and fuel levels are all checked and OK ?
 

·
regrets his username
Joined
·
7,981 Posts
one thing I will ask as I know this can cause problems but would a blocked EGR valve be a cause?
Could well be this as could be fuel blockage or even something with the air filter but with him saying he had a warning message and looked like the oil warning doesn't sound good, this is the reason i check my oil and coolant every sunday before my working week, shouldn't ignore a warning.
 

·
Living the dream!
Joined
·
8,542 Posts
Could well be this as could be fuel blockage or even something with the air filter but with him saying he had a warning message and looked like the oil warning doesn't sound good, this is the reason i check my oil and coolant every sunday before my working week, shouldn't ignore a warning.

I know when we had a Toyota Auris T180 that these were prone for lumpy running etc if the EGR was blocked and this was common, just a thought and for how hard it is to clean and check it may be worth a look
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter #15
I'm very very sorry for a late respond, last time I checked this thread I had just few answers, I didn't wanted to post anything till I found out something. The bad news is that my car is still in garage, and the garage still don't know how to fix it. When I drive my car to garage for the first time, the computer found Engine Speed Signal fault, they called to honda and they talked a bit a about it and they decided to change a Crankshaft Sensor, then I took my car bag from garage and on the second day the same thing happened again, just this time I waited almost 1 hour till my car started to work again. So I drive my car back to garage and they still haven't trying to find a problem ;( ;(
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter #16
Could well be this as could be fuel blockage or even something with the air filter but with him saying he had a warning message and looked like the oil warning doesn't sound good, this is the reason i check my oil and coolant every sunday before my working week, shouldn't ignore a warning.
I'm not even sure if that message was with oil and I think I only got that message for 1 sec because my car turned off by its self and it gave me an error for one sec while this happened. Anyway computer doesn't find any problems with oil and I don't get any error while driving.

I know when we had a Toyota Auris T180 that these were prone for lumpy running etc if the EGR was blocked and this was common, just a thought and for how hard it is to clean and check it may be worth a look
I going to give a call to my garage about EGR blocking I will ask them to check it

Sorry petrol or diesel car? Not clear from your post to me.
its diesel mate
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter #17
one more thing, then the last time it happened and I opened my hood and I asked my friend to start the engine, the engine was shaking so much that It looked like its going to pop out from the place
 

·
Premium Member
Joined
·
873 Posts
Sw1pe, sorry to hear of you continued issues and thanks for coming back to the forum to share. Hope you get it sorted and that you will keep us updated...

Cheers,

Bob...
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter #19
Sw1pe, sorry to hear of you continued issues and thanks for coming back to the forum to share. Hope you get it sorted and that you will keep us updated...

Cheers,

Bob...
I will bob, I hope they will find a fix soon, I miss my civic :(
 

·
Its a cake, not a biscuit
Joined
·
2,046 Posts
the engine was shaking so much that It looked like its going to pop out from the place
I'm sure the garage has already checked, but you sure the Head Gasket hasn't gone?

When it happend on my Fiat Punto (Mk2) the engine was only firing on one cylinder and power was RIGHT down. Engine shook and constantly died (whilst I stupidly limped it to a Garage). All of this happend after my water pump when pop and the hose split. Obv checks are cream in the oil filler cap and/or oil in the rad.
 
1 - 20 of 29 Posts
Top