2006+ Honda Civic Forum banner
141 - 160 of 601 Posts
Chodzi mi o zdjęcie DPF
Musisz zdjąć osłonę podwozia, wyjąć czujnik katalizatora (google gniazdo katalizatora, aby go wyjąć), a następnie osłonę termiczną (3 lub 4 śruby), odłączyć rury czujnika DPF, Masz trzy śruby łączące dpf z turbosprężarką i trzy łączące się z wydechem. Zdejmij je i podnieś dpt. Najtrudniejsze było poluzowanie śrub na górze dpf łączących go z turbosprężarką, ale miałem przyzwoity pistolet pneumatyczny, który pomógł. Przepłucz go, zostaw na noc do spłynięcia lub, jeśli masz kompresor powietrza, przepchnij przez niego powietrze. Również podczas mycia wkręć śrubę w miejsce, gdzie znajdował się czujnik katalizatora i zaklej rurę dpf, ponieważ wypłynie woda. Zamontuj ponownie następnego dnia i wyschnie po 10 minutach jazdy.

Musisz zdjąć osłonę podwozia, wyjąć czujnik katalizatora (wyszukaj w Google gniazdo katalizatora, aby go wyjąć), a następnie osłonę termiczną (3 lub 4 śruby), odłączyć rury czujnika DPF. Masz trzy śruby łączące DPF z turbosprężarką i trzy łączące się z wydechem. Zdejmij je i podnieś dpt. Najtrudniejsze było poluzowanie śrub na górze DPF łączących go z turbosprężarką, ale miałem przyzwoity pistolet pneumatyczny, który pomógł. Przepłucz go wstecznie, zostaw na noc do spłynięcia lub, jeśli masz kompresor powietrza, przepchnij przez niego powietrze. Podczas mycia wkręć również śrubę w miejsce, w którym znajdował się czujnik katalizatora i zaklej rurę DPF, ponieważ będzie z niej wypływać woda. Zamontuj ponownie następnego dnia, a wyschnie po 10 minutach jazdy.
Wyjąłem dpf i jest on obecnie płukany wstecznie za pomocą węża. Co dziwne, wygląda na dość czysty. Na początku wydobywał się biały popiół, ale teraz jest tylko czysta woda. Czy muszę ustawić go jako "nowy" dpf w ecu?

Mała aktualizacja. Po płukaniu wstecznym DPF przez 3 godziny wyszło dużo białych/czerwonych/czarnych cząstek. Nie zdejmowałem czujnika ciśnienia ani czujnika temperatury. Zostawiłem to do wyschnięcia na noc z osuszaczem dmuchającym na to. Dziś założyłem to z powrotem do silnika i nie pojawiły się żadne błędy. Zobaczymy, czy znak DPF! pojawi się ponownie po 8 g sadzy.

ok. Potrzebujesz przyzwoitego przepływu wody. Miałem dwucalowy wąż do mycia pompowany, więc przyzwoity przepływ przez niego. Na górze dpf wypływał spory strumień wody. To objętość wody, którą musisz przez niego przepuścić, a nie ciśnienie. Nie zresetowałem go do nowego dpf. Po prostu zamontowałem i uruchomiłem samochód i jechałem ostrożnie przez pierwsze dziesięć minut, aby wypchnąć całą wodę/wysuszyć.

Po prostu uzupełnienie.

Obecnie mam 1100 km od płukania dpf z 9 g pm. Żadnych oznak dpf! jeszcze. Trzymam kciuki!
Ok, to byłoby zgodne z moim. Osiągam około 1200 km przed regeneracją, więc powinieneś to osiągnąć i przywrócić do działania.

Płukałem swój co roku przez ostatnie trzy lata od pierwszego problemu z DPF, jaki miałem.

Ok, to byłoby zgodne z moim. Przejeżdżam około 1200 km przed regeneracją, więc powinieneś to osiągnąć i przywrócić do porządku.

Przepłukuję swój co roku od trzech lat, od pierwszego problemu z DPF.
Masz rację. Samoczynna regeneracja nastąpiła przy około 1200 km i od tego czasu nie ma problemów. Zatem płukanie DPF jest z pewnością właściwym rozwiązaniem, gdy symbole DPF! pokazują swoją brzydką twarz.

Cześć wszystkim, oto moje doświadczenia z wymuszoną regeneracją DPF:

Sytuacja
CR-V 2.2 i-dtec 150 z 2010 roku, 325000 km (202000 mil)
Wszystko zaczęło się w zeszłym roku przy 295000 km (185000 mil), kiedy samochód przeszedł w tryb awaryjny z wyświetlonym ostrzeżeniem DPF!
311426

Krótko mówiąc, zepsuło mi to radość z jazdy po górach i czasami było niebezpiecznie nie mieć wystarczającej mocy.
Poszedłem do warsztatu Hondy, zrobiłem jedną wymuszoną regenerację za 220€.
Kilka km później (~700km) pojawiło się ponownie
311426

Wróciłem do warsztatu Hondy, powiedziano mi, że DPF trzeba wymienić za około 1500€
Poszedłem do innego warsztatu Hondy, zrobiłem jedną wymuszoną regenerację za 160€.
Wytrzymało to 12 miesięcy, do tego miesiąca (pierwszy tydzień stycznia 2020 r.)
311426

Jak sam zrobiłem regenerację
Wydałem wystarczająco dużo pieniędzy na te regeneracje, więc zbadałem, jak to zrobić.
1- Kupiłem magiczny kabel: poszukaj "XHORSE HDS Cable For Honda Diagnostic" na aliexpress
2- Zainstalowałem Win XP na maszynie wirtualnej
3- Zainstalowałem: HDS 3.101.015 (dzięki wszystkim za instrukcje i joooe za oprogramowanie!); aplikację HIMGNA.exe; oprogramowanie kabla MVCI Driver for HONDA 1.4.3.msi (jest dostarczane z kablem na mini CD)
4- Włączyłem kluczyk w samochodzie (pozycja II) i uruchomiłem StartHDS
Otrzymałem całkiem ładny zatkany DPF (23,7g):
311428

5- Kupiłem JLM DPF Particulate Filter Cleaner J02220, 375 ml ORAZ JLM Diesel DPF Cleaner J02210, 400 ml
6- Dodałem dodatek J02210 do zbiornika paliwa, zatankowałem samochód
7- Dodałem środek czyszczący DPF J02220 do DPF przez to
311430

Spray był sprzedawany z długą rurką (~70cm) Spryskałem całą butelkę.
Mogłem włożyć rurkę bardzo głęboko, w górę i w dół. To szalone, jak głęboko może się zanurzyć
311431

8- Gotowy do regeneracji! Przejdź do DIESEL i narzędzie, tam znajdziesz polecenie regeneracji
311429
przeczytaj uważnie wszystkie instrukcje oprogramowania, bezpieczeństwo przede wszystkim.
9- Regeneracja trwała ok. 25 minut, na początku wydobyło się ogromne dym. Regeneracja zakończyła się dziwnie komunikatem, że się nie powiodła.
10- Wyłączyłem wszystko, odłączyłem kabel, wyłączyłem samochód, odłączyłem akumulator na 5 minut
11- Podłączyłem akumulator, uruchomiłem samochód, komunikat o błędzie zniknął, yeepee.
12- Ponownie podłączyłem HDS
311432

Wynik
Z trybu awaryjnego
311426
z DPF naładowanym 23,7g do braku ostrzeżeń z 0,6g, samochód wrócił do normy.

To wszystko ludzie, powodzenia, jeśli zaczynacie projekt wymuszonej regeneracji :)

Cześć wszystkim, oto moje doświadczenia z wymuszoną regeneracją DPF:

Sytuacja
CR-V 2.2 i-dtec 150 z 2010 roku, 325000 km
Wszystko zaczęło się w zeszłym roku przy 295000 km, kiedy samochód przeszedł w tryb awaryjny z wyświetlonym ostrzeżeniem DPF! View attachment 311426
Krótko mówiąc, zrujnowało mi to radość z jazdy po górach i czasami było niebezpiecznie nie mieć wystarczającej mocy.
Poszedłem do warsztatu Hondy, zrobiłem jedną wymuszoną regenerację za 220€.
Kilka km później (~700 km) pojawiło się ponownie View attachment 311426
Wróciłem do warsztatu Hondy, powiedziano mi, że DPF trzeba wymienić za około 1500€
Poszedłem do innego warsztatu Hondy, zrobiłem jedną wymuszoną regenerację za 160€.
Wytrzymało to 12 miesięcy, do tego miesiąca (pierwszy tydzień stycznia 2020 r.) View attachment 311426

Jak sam zrobiłem regenerację
Wydałem wystarczająco dużo pieniędzy na te regeneracje, więc zbadałem, jak to zrobić.
1- Kupiłem magiczny kabel: poszukaj "XHORSE HDS Cable For Honda Diagnostic" na aliexpress
2- Zainstalowałem Win XP na maszynie wirtualnej
3- Zainstalowałem: HDS 3.101.015 (dzięki wszystkim za instrukcje i joooe za oprogramowanie!); aplikację HIMGNA.exe; oprogramowanie kabla MVCI Driver for HONDA 1.4.3.msi (jest dostarczane z kablem na mini CD)
4- Włączyłem kluczyk w stacyjce (pozycja II) i uruchomiłem StartHDS
To, co dostałem, to całkiem ładny zatkany DPF (23,7 g):
View attachment 311428
5- Kupiłem JLM DPF Particulate Filter Cleaner J02220, 375 ml ORAZ JLM Diesel DPF Cleaner J02210, 400 ml
6- Dodałem dodatek J02210 do zbiornika paliwa, zatankowałem samochód
7- Dodałem środek czyszczący DPF J02220 do DPF View attachment 311430
Spray był sprzedawany z długą rurką (~70 cm), spryskałem całą butelkę.
Mogłem włożyć rurkę bardzo głęboko, w górę i w dół. To szaleństwo, jak głęboko może się zanurzyć View attachment 311431

8- Gotowy do regeneracji! Przejdź do DIESEL i narzędzie, tam znajdziesz polecenie regeneracji View attachment 311429 , przeczytaj uważnie wszystkie instrukcje oprogramowania, bezpieczeństwo przede wszystkim.
9- Regeneracja trwała ok. 25 minut, na początku wydobyło się ogromne dymu. Regeneracja zakończyła się dziwnie, z komunikatem, że się nie powiodła.
10- Zamknąłem wszystko, odłączyłem kabel, wyłączyłem samochód, odłączyłem akumulator na 5 minut
11- Podłączyłem akumulator, uruchomiłem samochód, komunikat o błędzie zniknął, yeepee.
12- Podłączyłem HDS View attachment 311432

Wynik
Z trybu awaryjnego View attachment 311426 z DPF naładowanym 23,7 g do braku ostrzeżeń z 0,6 g, samochód wrócił do normy.

To wszystko ludzie, powodzenia, jeśli zaczynacie projekt wymuszonej regeneracji :)
Fajny opis. Wyjąłbym to i zrobił płukanie wsteczne. Pod koniec dnia popiół gromadzi się w filtrze, więc trzeba go usunąć. Nie lubię tych wymuszonych regeneracji, ponieważ zrobiłem jedną w warsztacie Hondy i olej po niej zrobił się poważnie czarny. Są również ciężkie dla silnika.

Cześć wszystkim. Czy ktoś zna maksymalne ciśnienie różnicowe DPF (kPa) dla silnika 2.2? U mnie pokazuje 0,3 kPa na biegu jałowym i maksymalnie 20 kPa, gdy wciskam pedał gazu do dechy na 3 biegu do czerwonej linii podczas jazdy. Czy mamy jakieś liczby do porównania ciśnień?

Cześć wszystkim,
Jestem z Rumunii, mam CRV 1.6 I dtec, z przebiegiem 115 tys. km.
W zeszłym tygodniu wyjąłem DPF do czyszczenia (tylko dla zabawy, do tej pory brak błędów/ostrzeżeń DPF na pokładzie).
Posiadając chiński HDS, zobaczyłem, że automatyczna regeneracja DPF występuje między 350 km a ponad 850 km (ostatnia).
Wyjęcie DPF nie jest wielkim problemem, jeśli jesteś wystarczająco silny i masz odpowiednie narzędzia, więc do dzieła! To nie jest trudne, to 1 godzina pracy przy demontażu.
Potrzebujesz tylko kilku kluczy, 12 mm, 14 mm, jeszcze jeden większy, ale nie pamiętam teraz rozmiaru,
trochę WD40 lub podobnego.
Ponowne włożenie jest trudniejsze, ale nie tak trudne.
Zwróć uwagę na metalowe uszczelki znajdujące się przy połączeniu turbosprężarki! Bardzo łatwo je uszkodzić podczas wyjmowania.

W każdym razie, spłukałem tylko wodą, zostawiłem na noc i ponownie spłukałem, a następnie 2 godziny suszenia. Nie było tak dużo popiołu ani brudu, jak się spodziewałem.
Więc włożyłem go z powrotem i zmierzyłem ciśnienie różnicowe, które wynosiło 10 kpa na biegu jałowym i przypuszczam, że to duża wartość.
Przypuszczam, że woda nie wystarczy do jego czyszczenia, więc prawdopodobnie w ciągu najbliższych dni wyjmę go ponownie i spłuczę NaOH (pierwszy krok) i HCl (drugi krok).

Attachments

Jest bardzo, bardzo przydatny film z facetem, który ma BMW, próbuje różnych środków czyszczących i zdecydowanie NaOH jest jednym z najlepszych rozwiązań czyszczących, nie mającym wpływu na strukturę DPF/katalizatora.
Drugim krokiem jest również płukanie kwasem solnym, ale w tym przypadku należy zwrócić uwagę na stężenie, ponieważ reaguje on z obudową DPF.
Komercyjne roztwory do czyszczenia DPF wydają się być tylko silnymi detergentami i niczym więcej...

Cześć
Znowu ja, tym razem po ponownym demontażu i ponownym czyszczeniu DPF za pomocą roztworów Na OH i Hcl. Cóż, po czyszczeniu tymi roztworami (łącznie około 4 godziny, 1 godzina zdejmowania i zakładania DPF), sprawy wyglądają teraz zupełnie inaczej:
Kiedy suszyłem DPF tylko za pomocą grzałki hobbystycznej, po około 20 minutach pracy silnika na drodze (obroty nie większe niż 2400), na desce rozdzielczej pojawił się błąd silnika, a silnik miał ograniczoną moc.
Wróciłem do domu, używając HDS, znalazłem DTC, który został wygenerowany przez czujnik2 DPF, coś związanego z temperaturą. Prawdopodobnie przyczyną była woda, która wciąż była w środku.
W każdym razie różnica ciśnień wynosi teraz 0 (zero!) na biegu jałowym, więc jestem bardzo szczęśliwy.
Nie jeździłem samochodem po wyczyszczeniu DTC, ale jestem pewien, że następnym razem wszystko będzie w porządku. Będę informować na bieżąco

Attachments

Nadzieja
Znowu ja, tym razem po ponownym demontażu i czyszczeniu DPF roztworami Na OH i Hcl. Cóż, po czyszczeniu tymi roztworami (łącznie około 4 godziny, 1 godzina zdejmowania i zakładania DPF), sprawy wyglądają teraz zupełnie inaczej:
Kiedy suszyłem DPF tylko za pomocą grzałki hobbystycznej, po około 20 minutach pracy silnika na drodze (obroty nie większe niż 2400), na pokładzie pojawił się błąd silnika, a silnik miał ograniczoną moc.
Z powrotem w domu, używając HDS, znalazłem DTC, który został wygenerowany przez czujnik2 DPF, coś związanego z temperaturą. Prawdopodobnie przyczyną była woda, która wciąż była w środku.
W każdym razie ciśnienie różnicowe wynosi teraz 0 (zero!) na biegu jałowym, więc jestem bardzo zadowolony.
Nie jeździłem samochodem po wyczyszczeniu DTC, ale jestem pewien, że następnym razem wszystko będzie w porządku. Będę informować na bieżąco
Ok, to zrobiłem, jeździłem samochodem przez dobre 10 - 15 minut na drodze, aby spalić nadmiar wody. Nigdy nie dostałem żadnego błędu w tych kilku razach, kiedy to robiłem. Było to około 10 KPA na biegu jałowym z wodą po ponownym zamontowaniu, ale spadło do poniżej 1 KPA po wyschnięciu. Zostawiam dpf na noc, aby spuścić nadmiar wody, więc nie zakładam go od razu. Nigdy nie jest całkowicie suchy, chyba że można przepchnąć przez niego powietrze.

Świetna robota, żeby utrzymać go w dobrym stanie

141 - 160 of 601 Posts