Cześć wszystkim, oto moje doświadczenia z wymuszoną regeneracją DPF:
Sytuacja
CR-V 2.2 i-dtec 150 z 2010 roku, 325000 km
Wszystko zaczęło się w zeszłym roku przy 295000 km, kiedy samochód przeszedł w tryb awaryjny z wyświetlonym ostrzeżeniem DPF!
View attachment 311426
Krótko mówiąc, zrujnowało mi to radość z jazdy po górach i czasami było niebezpiecznie nie mieć wystarczającej mocy.
Poszedłem do warsztatu Hondy, zrobiłem jedną wymuszoną regenerację za 220€.
Kilka km później (~700 km) pojawiło się ponownie
View attachment 311426
Wróciłem do warsztatu Hondy, powiedziano mi, że DPF trzeba wymienić za około 1500€
Poszedłem do innego warsztatu Hondy, zrobiłem jedną wymuszoną regenerację za 160€.
Wytrzymało to 12 miesięcy, do tego miesiąca (pierwszy tydzień stycznia 2020 r.)
View attachment 311426
Jak sam zrobiłem regenerację
Wydałem wystarczająco dużo pieniędzy na te regeneracje, więc zbadałem, jak to zrobić.
1- Kupiłem magiczny kabel: poszukaj "XHORSE HDS Cable For Honda Diagnostic" na aliexpress
2- Zainstalowałem Win XP na maszynie wirtualnej
3- Zainstalowałem: HDS 3.101.015 (
dzięki wszystkim za instrukcje i joooe za oprogramowanie!); aplikację HIMGNA.exe; oprogramowanie kabla MVCI Driver for HONDA 1.4.3.msi (jest dostarczane z kablem na mini CD)
4- Włączyłem kluczyk w stacyjce (pozycja II) i uruchomiłem StartHDS
To, co dostałem, to całkiem ładny zatkany DPF (23,7 g):
View attachment 311428
5- Kupiłem JLM DPF Particulate Filter Cleaner J02220, 375 ml ORAZ JLM Diesel DPF Cleaner J02210, 400 ml
6- Dodałem dodatek J02210 do zbiornika paliwa, zatankowałem samochód
7- Dodałem środek czyszczący DPF J02220 do DPF
View attachment 311430
Spray był sprzedawany z długą rurką (~70 cm), spryskałem całą butelkę.
Mogłem włożyć rurkę bardzo głęboko, w górę i w dół. To szaleństwo, jak głęboko może się zanurzyć
View attachment 311431
8- Gotowy do regeneracji! Przejdź do DIESEL i narzędzie, tam znajdziesz polecenie regeneracji
View attachment 311429
, przeczytaj uważnie wszystkie instrukcje oprogramowania, bezpieczeństwo przede wszystkim.
9- Regeneracja trwała ok. 25 minut, na początku wydobyło się ogromne dymu. Regeneracja zakończyła się dziwnie, z komunikatem, że się nie powiodła.
10- Zamknąłem wszystko, odłączyłem kabel, wyłączyłem samochód, odłączyłem akumulator na 5 minut
11- Podłączyłem akumulator, uruchomiłem samochód, komunikat o błędzie zniknął, yeepee.
12- Podłączyłem HDS
View attachment 311432
Wynik
Z trybu awaryjnego
View attachment 311426
z DPF naładowanym 23,7 g do braku ostrzeżeń z 0,6 g, samochód wrócił do normy.
To wszystko ludzie, powodzenia, jeśli zaczynacie projekt wymuszonej regeneracji