2006+ Honda Civic Forum banner
41 - 60 of 263 Posts
Nie jestem pewien, czy potrzebujemy bezpiecznika nr 27, przynajmniej nie dla wszystkich pinów.
Chciałem zrobić własny przełącznik DRL, ale facet ze sklepu elektronicznego dał mi szerszy bezpiecznik, który nie pasował do mojej skrzynki bezpieczników, więc spróbowałem przetestować piny i prawy dolny pin (ten, który ma 12V po włączeniu zapłonu, 0 w przeciwnym razie) działał, a prawy górny (ten, który ma 12V po włączeniu świateł pozycyjnych, 0 w przeciwnym razie) również działał... Jednak lewy dolny (12V zawsze) nie działał. Nie kupiłem innego bezpiecznika, aby przetestować lewy dolny pin, ale do przełącznika DRL nawet go nie potrzebowałem...

Przydatne wejście - nawet nie pomyślałem, żeby przetestować bez bezpiecznika.
Ja, gdzie stała 12V jest bezpieczna wtedy!

Musi być dostępne w Hondzie - ponieważ jedyny raz, kiedy to widziałem, to podczas instalacji OEM (oświetlenie przestrzeni na nogi itp.).

Niemniej jednak złącza mini-spade działają idealnie.

Czy wiesz może, czy ujemny reflektor przeciwmgielny oferuje stałą masę?

Jeśli tak, mógłbym to wszystko podłączyć w ten sposób:

View attachment 86220

A nawet mógłbym użyć przedłużacza H11, aby się wpiąć, więc mógłbym zostawić kable oem w spokoju... :)

Image
Nie wiem na pewno, ponieważ nie testowałem, ale uważam za bardzo mało prawdopodobne, że nie miałby stałej masy. Dobry pomysł z przedłużaczem H11 też!

Discussion starter · #49 · (Edited)
Chciałbym złożyć ostateczne oświadczenie w sprawie poniższych testów.

W złączu jest 6 pinów, 4 u góry i dwa na dole. Użyłem konwencji nazewnictwa, patrząc na piny w otwartej przestrzeni złącza.

Górny lewy: +12V po włączeniu biegu wstecznego, w przeciwnym razie 0V.

Górny lewy: Zmienne napięcie w zakresie +0,3 < V < +0,8 po włączeniu zapłonu, w przeciwnym razie 0V. Nie mam pojęcia, do czego to służy.

Górny prawy: +1,3V ze światłami postojowymi, w przeciwnym razie 0V. Znowu, nie jestem pewien, do czego to służy.

Górny prawy: +12V ze światłami postojowymi, w przeciwnym razie 0V.

Dolny lewy: +12V stałe z akumulatora.

Dolny prawy: +12V przełączane zapłonem, w przeciwnym razie 0V.

Aby znaleźć źródło masy, są śruby, które trzymają dźwignie do otwierania wlewu paliwa i maski za plastikową osłoną, do których można łatwo poprowadzić przewód.
Aby to potwierdzić, dotyczy to również złącza opcji w (9g), ale wydaje się, że pin dla zmiennego napięcia +0,3 < V < +0,8 został usunięty.

Panel bezpieczników 9G

Image

Przy okazji, dolny panel deski rozdzielczej po stronie kierowcy po prostu i łatwo się wypina (bez śrub), dając dobry dostęp do skrzynki bezpieczników/MCIU #1

Złącze opcji jest obrócone o 90 stopni w 9G i wszystkie piny są aktywne bez bezpiecznika 27 (coś innego w nowych modelach).

Attachments

Czy miałbym rację myśląc, że podłączasz górny lewy przewód do przewodu czujnika cofania double din?

W ten sposób można podłączyć kamerę cofania do stałego napięcia 12 V i uniknąć konieczności łączenia się ze światłem cofania z tyłu.
Myślę, że Grayfox jest trochę zdezorientowany, mówiąc "stałe 12 V". Górny lewy przewód w 8G ma +12 V tylko wtedy, gdy jest włączony bieg wsteczny, więc jest to idealne miejsce do podłączenia przewodu czujnika cofania double din.

Nie wiem, dlaczego myślałem o 9. generacji.

Może przez stałe +12 V.

Tak, jeśli używasz +12 V podczas cofania, możesz go użyć do kamery cofania, sygnału cofania lub dodatkowych świateł cofania.

Myślę, że Grayfox jest trochę zdezorientowany, kiedy mówisz "stałe 12 V". Górny lewy róg na 8G to +12 V tylko wtedy, gdy jest włączony wsteczny, więc jest to idealne miejsce do podłączenia przewodu wykrywającego wsteczny podwójnego DIN.
Doskonale - dzięki Rozumiem, co mówi Grayfox. Wbudowana nawigacja satelitarna przełącza się automatycznie z zasilaniem z kamery. Ale te Pioneera są inne. Mają osobny przewód do wykrywania sygnału cofania. Dla mnie brzmi to tak, jakby to gniazdo opcji było idealne, ponieważ można by zasilać kamerę cały czas, co oznacza, że można by ją włączyć ręcznie, jeśli by się chciało. Ale przełączałaby się również automatycznie po włączeniu wstecznego.

Doskonale - dzięki

Rozumiem, co mówi Grayfox. W wbudowanej nawigacji satelitarnej przełącza się automatycznie z zasilaniem z kamery.

Ale te Pioneera są inne. Mają osobny przewód do wykrywania sygnału cofania. Dla mnie brzmi to tak, jakby to gniazdo opcji było idealne, ponieważ można by zasilać kamerę cały czas, co oznacza, że można by ją przełączyć ręcznie, jeśli by się chciało. Ale przełączałaby się również automatycznie po włączeniu biegu wstecznego.
Jednak sposób, w jaki zdobyłeś zasilanie, zależy od ciebie - możesz do tego użyć przełączanego +12V (prawy dolny róg), a wtedy będzie można go ręcznie wybrać.
Następnie podłącz przewód czujnika HU do pinu cofania (górny lewy róg), a przełączy się on na niego automatycznie.

Ostatnie pytanie - Jeśli w przyszłości miałbym również dostać kamerę samochodową, czy mógłbym podłączyć ją do tego samego zacisku co kamerę? Czy nie ma problemów z dzieleniem zasilania?

Yup. I was going bottom right for the power to the cam and far top left for the sense lead only.

One last question - If I were do get a dash cam as well in future, could I wire that into the same spade as the cam? There's no issues with sharing power is there?
Absolutnie żaden problem, po prostu upewnij się, że sprawdzisz wymagania dotyczące prądu (co powinno być w porządku, ale warto sprawdzić), aby użyć bezpiecznika o odpowiedniej wartości.

Właściwie to mi przypomina, czy musisz zdobyć bezpiecznik do opcjonalnego złącza, czy też w pudełku są zapasowe? Przepraszam, jeśli to już zostało wyjaśnione.

W skrzynce bezpieczników pod maską znajdują się zapasowe bezpieczniki, z których można skorzystać, ale pasuje każdy bezpiecznik mini-ostrzowy.

41 - 60 of 263 Posts