2006+ Honda Civic Forum banner

Radio i wyświetlacz zegara już nie działają

10K views 9 replies 5 participants last post by  Machette  
#1 ·
Jestem właścicielem TypeS z 2008 roku i niedawno odkryłem, że zarówno moje radio, jak i wyświetlacz zegara przestały działać. Zrobiłem trochę badań i znalazłem podobne wątki omawiające ten problem. Większość z nich wspomina początkowo brakujące litery na wyświetlaczu, co ostatecznie prowadzi do całkowitej awarii i wymaga ponownego lutowania. Jednak w moim przypadku nie było wczesnych objawów nieprawidłowego działania radia ani wyświetlacza zegara. Po prostu przestało działać pewnego ranka.

Biorąc pod uwagę powszechny problem „wyświetlacz zegara nic nie wyświetla”, zastanawiam się, czy moje radio powinno nadal działać? Na szczęście klimatyzacja działa dobrze, z wyjątkiem tego, że nie widzę wyświetlacza temperatury.

Obawiam się, że jeśli radio nie działa, może istnieć jakiś problem u podstaw gdzie indziej.
Jakieś pomysły?

#3 ·
Przepraszam, myślałem, że poruszyłem to w moim poście.
Radio NIE działa lub przynajmniej nie mogę go uruchomić. Dlatego moje pytanie, czy powinno działać z "powszechnym problemem z wyświetlaniem zegara"?

#5 ·
Tak, sprawdziłem je. Myślę, że są 2 pod maską i 1 pod deską rozdzielczą (lub na odwrót). Sprawdzę to jeszcze raz dokładnie, kiedy wrócę do domu.

Założyłem, że jeśli "Display Clock" na desce rozdzielczej przestanie wyświetlać informacje (i wystarczy przelutować piny), radio powinno nadal działać. Próbowałem znaleźć istniejącą odpowiedź na to na forach, ale mi się nie udało. Logicznie myśląc, jeśli radio uległo awarii... wyświetlacz na desce rozdzielczej powinien nadal pokazywać zegar i wartość temperatury AC.

Najłatwiejszym i logicznym rozwiązaniem byłoby, gdyby to był tylko przepalony bezpiecznik (który uszkodził zarówno radio, jak i zegar na wyświetlaczu). Nigdy nie pomyślałem, że brak działającego radia będzie takim PITA w codziennym użytkowaniu.

#6 ·
Ok, to się teraz robi dziwne...

Zaledwie kilka minut temu, na moim lunchu, otworzyłem maskę i wyciągnąłem bezpiecznik 7,5 oznaczony na zdjęciu, który moim zdaniem jest od akcesoriów/radia. Zrobiłem to samo z tym poniżej (15).
Image

Oba wyglądały dobrze, ale użyłem też multimetru (w trybie "piszczenia"), aby sprawdzić, czy wszystko jest w porządku. Było, więc włożyłem je z powrotem. Następnie poszedłem z multimetrem i sprawdziłem każdy bezpiecznik na tym zdjęciu (bez wyciągania ich) - bo zdałem sobie sprawę, że można sprawdzać bezpieczniki bez ich wyjmowania! Wszystkie "piszczały" dobrze.
Następnie przeszedłem do skrzynki bezpieczników pod deską rozdzielczą i sprawdziłem bezpiecznik nr 35, który również piszczał dobrze.

Przekręciłem kluczyki w stacyjce, żeby sprawdzić, czy niczego nie zepsułem i teraz zarówno moje radio, jak i wyświetlacz zegara działają bez zarzutu! Wow... Nie jestem pewien, co się tam stało i jak rzeczy zostały magicznie naprawione bez wymiany czegokolwiek, ale potraktuję to jako zwycięstwo.

#10 ·
Ok, to się teraz robi dziwne...

Zaledwie kilka minut temu, na moim lunchu, otworzyłem maskę i wyciągnąłem bezpiecznik 7,5 oznaczony na zdjęciu, który, jak myślę, jest od akcesoriów/radia. Zrobiłem to samo z tym poniżej (15).
View attachment 329547

Oba wyglądały dla mnie dobrze, ale użyłem również multimetru (w trybie "piszczenia"), aby sprawdzić, czy wszystko jest w porządku. Było, więc włożyłem je z powrotem. Następnie poszedłem z multimetrem i sprawdziłem każdy bezpiecznik na tym zdjęciu (bez wyciągania ich) - ponieważ zdałem sobie sprawę, że można sprawdzić bezpieczniki bez ich wyjmowania! Wszystkie "piszczały" dobrze.
Następnie przeszedłem do skrzynki bezpieczników pod deską rozdzielczą i sprawdziłem bezpiecznik nr 35, który również piszczał dobrze.

Przekręciłem kluczyki w stacyjce, aby sprawdzić, czy niczego nie pomieszałem i teraz zarówno moje radio, jak i wyświetlacz zegara działają dobrze! Wow... Nie jestem pewien, co się tam stało i jak wszystko zostało magicznie naprawione, nie wymieniając niczego, ale potraktuję to jako wygraną.
Moje światło drogowe po stronie pasażera wyłącza się i włącza z powrotem, gdy przełącznik jest nadal włączony. Który bezpiecznik kontroluje tę część?😉

#8 ·
Możliwe jest, że na metalu pojawi się lekkie, matowe skorodowanie, nawet jeśli bezpiecznik wykazuje ciągłość za pomocą multimetru na jego górnej powierzchni. Możliwe, że poprzez wyjęcie i ponowne zamontowanie zarysowali nową powierzchnię styku w bezpieczniku.

#9 · (Edited)
Mam maszynę do wiosłowania York. Ekran stopniowo blakł, aż stał się nieczytelny. Próbowałem zdobyć zamiennik, ale najlepszą ofertą była wymiana maszyny, która kosztowałaby mnie około 750 AUD. Zastosowałem Twoje techniki i teraz działa jak nowa.