2006+ Honda Civic Forum banner

Koszty usługi w Grecji

1.5M views 13K replies 316 participants last post by  kostashcivic  
#1 · (Edited)
Otwieram sekcję serwisową, w której będziemy zapisywać opłaty za usługi i ich wykonanie.
Dziś zrobiłem słynny coroczny serwis.
Opłata:

Smar 4l 10-40 45,54
Podkładka korka spustowego 0,34
Robocizna 0
Ostateczna 45,88+19% VAT 54,59
Zapłaciłem 79 euro za pierwszy, czyli łącznie 133,59 euro rocznego kosztu.
Wydałem również kartę emisji spalin za 10 euro.

Dealer to Marinis na Leoforos Dimokratias w Menidi. Samochód został przez niego kupiony na wystawie w Agioi Anargyroi.

#2 ·
Witajcie, ja również witam nowy wątek. Dzisiaj zrobiłem pierwszy serwis po 10 000 kilometrach (pół roku minęło wcześniej, ale mój kumpel jest tutaj mechanikiem, a w pół roku założyliśmy tylko potrzebne plomby, więc będę robił serwisy na podstawie kilometrów, a nie ograniczeń czasowych!). Zapłaciłem 54 euro (nie wziął ode mnie kosztów robocizny), uważam, że to dobra cena za części zamienne. Słyszę pewne ceny, które obowiązują w Atenach-Salonikach (myphone.gr) i jestem zdziwiony!

#3 ·
Ludzie, to zapłaciłem w 6, 12 i 18 miesięcy. Na pierwszym zdjęciu jest praca. Po 6 miesiącach nie naliczono mi żadnej pracy, to był pierwszy serwis. Na drugim zdjęciu jest olej Honda 5w-40 Synthetic i filtr oleju. Raz wymienili mi podkładkę za 0,36 centów plus VAT i kartę spalin za 7,50 plus VAT. Nie pozwoliłem im wymienić filtra powietrza i filtra kabinowego, ale za każdym razem je przedmuchujemy. Po 24 miesiącach je wymienię. Serwisy odbyły się w Volos MATSIKA A.E. Tam też kupiłem samochód. Dobry warsztat, a co dla mnie najważniejsze, obserwuję z bliska, co robią z moim samochodem. Poczekalnia znajduje się obok podnośników. Mam skargę na kierownika warsztatu. Chociaż wiedział o amortyzatorach, nie poświęcił im należytej uwagi. Chociaż sprawdził wezwania do serwisu, umieścił specjalną płytkę w korku wlewu paliwa, aby lepiej się otwierał, ale nic dla amortyzatorów. Dlatego pojechałem do Larisy. Tam znalazłem lepsze podejście do problemu. Poczekalnia jest jednak bardzo daleko. W Larisie mają jednak tylko olej Aral. Oleju Honda, nawet jako próbki, nie przyjmują zamówień. W Volos mają również V-półsyntetyczny za 11 euro dla bardziej ekonomicznych celów.

Attachments

#4 ·
Wrzucam to do porównania... dzisiaj pojechałem na serwis samochodem mojej mamy. To Golf FSI 1.4 90KM. Zrobiliśmy ogólny serwis, który obejmuje olej i wszystkie filtry samochodu. Zapłaciłem 275 euro z 15% rabatem!!! Na nasze zdrowie więc!! Zobaczymy, ile będzie kosztował mój Indianin, kiedy nadejdzie czas!

Jakiego oleju używacie? 5W-40?? Widzę, że możemy również wybrać 0W-30, 5W-30, 0W-40. Co myślicie? Z jakiej marki? Bardzo lubię Castrol, Motul (nie 300V!!!) i Mobil (myślę, że są najlepsze..)

#5 ·
Dzieci, zrobiłem pierwszy przegląd (z prawie 6 tys. kilometrów), a całkowity koszt wyniósł 113 euro. Tylko olej (Honda 5-40) kosztował 72,3 (cena końcowa z VAT). Ten "tani" przegląd odbył się u Zafiris w Galatsi. Facet, po rozmowie o wiatrach i wodach, normalnie mnie oskubał. Oczywiście nigdy tam nie wrócę. Przykro mi z tego powodu i z powodu jego sklepu. Gorszej reklamy nie ma.....
Niestety, spieszyłem się i nie szukałem za bardzo (mieszkam w Pefki). Ale na błędach się człowiek uczy.....

#6 ·
Ludzie, zrobiłem pierwszy przegląd (z prawie 6 tys. kilometrów), a całkowity koszt wyniósł 113 euro. Tylko oleje (Honda 5-40) kosztowały 72,3 (cena końcowa z VAT). Ten "tani" przegląd odbył się u Zafiris w Galatsi. Facet, po rozmowie o wiatrach i wodach, porządnie mnie skasował. Oczywiście nigdy tam nie wrócę. Przykro mi z tego powodu, zarówno dla niego, jak i dla jego biznesu. Gorszej reklamy nie ma.....
Nieszczęściem było to, że się spieszyłem i nie szukałem za bardzo (mieszkam w Pefki). Ale na błędach się człowiek uczy.....
Przyjacielu, tylko praca tego warsztatu była droga. Cena olejów jest normalna dla olejów syntetycznych. W handlu mogą być tańsze oleje syntetyczne, ale jaka jest wtedy ich jakość ???!!! Świadomie płacę trochę więcej za oleje, ale czuję, że wlewam do silnika olej o specyfikacjach, których HONDA wymaga dla swoich silników. Chcę jeszcze coś innego wspomnieć i was zapytać.... Przy pierwszej wymianie oleju zarówno ja, jak i mechanik wiedzieliśmy, że potrzeba 4 litrów oleju wraz z wymianą filtra. 4 litry jednak nie wystarczyły, aby olej dotarł do wskaźnika na górnym punkcie. Potrzebne było około 300 gramów więcej. Tak więc przy pierwszej wymianie naliczono mi piąty litr. Mam go również na kolejne wymiany, ponieważ 4 litry oleju nie wystarczają. Ile oleju potrzebuje więc nasz silnik ??? W książce, którą mamy, pisze, że potrzeba 3,7 litra oleju do wymiany wraz z filtrem. Ile litrów wy wlewacie???

#7 · (Edited)
Najlepsze oleje znajdziesz na rynku (nie w warsztacie) za maksymalnie 45 euro. 75 to ZA DUŻO! :eek: nawias dla lepkości oleju, aby niezdecydowani mogli się zdecydować: Stopnie lepkości klasyfikują smary do silników czterosuwowych w oparciu o ich właściwości lepkości (jak lepkie) w cieple lub zimnie. Stopnie te interpretuje się w następujący sposób: -stopień zimowy, po którym następuje litera W (zima), np. 15W -stopień letni, ta cyfra następuje po cyfrze zimowej Im mniejszy stopień zimowy (0W,5W,10W,15w,20W,25W), tym bardziej smar pozostaje płynny w niskich temperaturach, a zatem tym łatwiej uruchomić silnik w bardzo zimnych warunkach pogodowych. Im wyższy stopień letni (20,30,40,50,60), tym bardziej olej pozostaje lepki (lepki) w wysokich temperaturach (100°C) i dlatego bezpieczniej otacza silnik podczas intensywnego użytkowania. Obecnie silniki są zaprojektowane do pracy z lepkością cieplną SAE 40. Zimą SAE 15W może umożliwić uruchomienie bez anomalii. Smar SAE 15W-40 jest zatem odpowiedni do temperatur od -10°C do +40°C (i zawsze zgodnie z instrukcjami producenta) Lepkość oleju wynika z tarcia wewnętrznego (wewnątrz samego oleju), im bardziej lepki olej, tym większe tarcie wewnętrzne. Używając oleju o niskiej lepkości (0W-30) w silniku, straty powstałe w wyniku tarcia wewnętrznego (w oleju) są zmniejszone, zużycie benzyny z tego powodu wzrasta o pewien %.

#8 ·
Ludzie, mam na myśli ten olej, a nie ten od Shella. Ufam temu olejowi do silnika i płacę 17 euro za litr. Wszyscy, myślę, ufamy oryginalnym częściom zamiennym Hondy i oczywiście płacimy za nie trochę więcej. Dlaczego nie mielibyśmy ufać oryginalnemu olejowi???

Attachments

#1,754 ·
Ludzie, mam na myśli te oleje, a nie te od Shella. Ufam tym olejom do silnika i płacę 17 euro za litr. Wszyscy, myślę, ufamy oryginalnym częściom zamiennym Hondy i oczywiście płacimy za nie trochę więcej. Dlaczego nie mielibyśmy ufać oryginalnym olejom???
Skąd je bierzesz, jimp? W przedstawicielstwie, o które pytałem, powiedziano mi, że S teraz dostarcza olej w beczkach i tylko 10-40!!! Więc opróżniają go z beczki i wlewają ci go!!! Co teraz Bóg i ich dusza wiedzą!!! Zawsze wlewałem 5-40 i musiałem wziąć z stacji benzynowej i zapłaciłem drogo!!! Powiedz mi proszę, gdzie je dostajesz i czy ja też mogę je zamówić i żeby mi je dostarczono!!! Czy one naprawdę są Hondy? Gdzie są produkowane?

#9 ·
Uważam, że lepszy jest olej specjalistycznego producenta smarów (bp, shell, castrol, motul itp.) niż Hondy, VW, Seata czy innego producenta samochodów. Być może to, co Honda nazywa swoim, to Helix ;). Oczywiście nigdy się tego nie dowiemy... Czy Ferrari przez te wszystkie lata nie mogło wyprodukować własnego oleju? Dlaczego mieliby używać Shell? Nie powinniśmy ufać niczemu, co nam się prezentuje.

#10 ·
Uważam, że lepszy jest olej wyspecjalizowanego producenta smarów (bp, shell, castrol, motul itp.) niż Hondy, VW, Seata czy innego producenta samochodów. Być może to, co Honda nazywa swoim, to Helix ;). Oczywiście nigdy się tego nie dowiemy...

Czy Ferrari przez te wszystkie lata nie mogło wyprodukować własnego oleju? Dlaczego mieliby używać Shell?

Nie powinniśmy ufać wszystkiemu, co nam się prezentuje.
Nawet części zamiennych Honda nie produkuje, więc dlaczego im ufamy??? Ufamy im, ponieważ Honda współpracuje z dostawcą, który produkuje części zamienne. A części zamienne są produkowane zgodnie ze specyfikacjami Hondy, dlatego im ufamy. Dlaczego nie bierzemy części zamiennych imitacyjnych??? Ponieważ nie wiemy, jakie mają specyfikacje. Czy się mylę ??? Wierzę więc, że olej Hondy ma również odpowiednie i przeciwcierne specyfikacje dla naszego silnika. Jeśli chodzi o Ferrari, to na pewno wierzę, że olej Shell ma specjalne specyfikacje dla swoich silników, których nie można znaleźć w monokilas sprzedawanych w Grecji !!!

#12 ·
Zgadzam się z jimpem... Zaufam propozycji Hondy... Poza tym mówią, że aby 10-letnia gwarancja była ważna, musimy ściśle przestrzegać pewnych zasad... Jedną z nich jest stosowanie oleju zalecanego przez producenta!!

;) Oprócz Altis... jest też SITIA z Krety... o niższej kwasowości... i jest też dziewiczy! ;)

#13 ·
Opcje są następujące:
  1. CASTROL SYNTEC 5W40
  2. CASTROL SLX Professional 5W-40
  3. CASTROL GTX Magnatec 5w-40
  4. MOTUL 8100 5W40 X-cess
  5. MOTUL 6100 SYNERGIE 5w-40
  6. BP VISCO 5000 SAE 5W-40
  7. SHELL Helix Ultra 5W40
  8. Mobil 1 SAE 5w-40 Higher Mileage
  9. Image
    Mobil Synt S SAE 5w-40
  10. EKO MEGATRON Synthetic 5W-40
  11. Honda VTEC LEV SL 5W40 Fully Synthetic

Image
    dla mojego przyjaciela jimp :)

#14 ·
Οι επιλογες ειναι οι εξης:
  1. CASTROL SYNTEC 5W40
  2. CASTROL SLX Professional 5W-40
  3. CASTROL GTX Magnatec 5w-40
  4. MOTUL 8100 5W40 X-cess
  5. MOTUL 6100 SYNERGIE 5w-40
  6. BP VISCO 5000 SAE 5W-40
  7. SHELL Helix Ultra 5W40
  8. Mobil 1 SAE 5w-40 Higher Mileage
  9. Image
    Mobil Synt S SAE 5w-40
  10. EKO MEGATRON Synthetic 5W-40
  11. Honda VTEC LEV SL 5W40 Fully Synthetic

Image
    για τον φιλο μου τον jimp :)
A jakie są ceny powyższych opcji???

#20 ·
Jimp από που τα αγοράζεις 17 ευρώ το λίτρο?
Jimp, gdzie kupujesz je za 17 euro za litr?[/quote] Biorę je od przedstawiciela Volos, przyjacielu.

#17 · (Edited)
Ponieważ specyfikacje są podane na butelkach Hondy!!! To są ACEA A3/B3/B4 i API SL/CF. Wszystkie, a jeśli nie wszystkie, 95% olejów w tej lepkości (5w 40) spełnia te i jeszcze więcej. Piszą je na swoich butelkach! Nie ma nic, ale absolutnie nic innego pod względem specyfikacji. Oleje Hondy są z pewnością produkowane przez niektóre ze znanych firm zajmujących się smarami. Na przykład oleje, które wlewamy do VW, mają etykietę grupy VW/AUDI, ale należą do Castrola. Uważam, że płacenie 17 euro!!! za litr za olej, który można kupić na rynku za maksymalnie 12-13 euro, jest bezcelowe, a może to, co dostaniesz, będzie nawet lepsze!! Tylko etykieta Hondy odgrywa rolę w naszej psychice... że włożyliśmy najlepszy olej, jaki mogliśmy dostać itp... itp... Castrole, które widziałem powyżej CASTROL SYNTEC 5W40 CASTROL SLX Professional 5W-40 CASTROL GTX Magnatec 5w-40 nie są już dostępne. W 5w-40 jest tylko Magnatec. SLX i Syntec zostały wycofane, a każdy, kto je teraz kupi, otrzyma stare, zmagazynowane oleje. W Castrolu mamy albo Magnatec 5w-40, albo Edge 0w-40, który jest uważany za najlepszy!! Top musi być również Mobil w 5w-40, ale nie jestem pewien.. Motul jest uważany za bardzo, bardzo dobry, tylko w serii 8100! Od Shell dla mnie daleko!!! Mój poprzedni samochód to Peugeot, a dealerzy używali Shell. Nawet sami mechanicy krytykowali oleje (wyobraźcie sobie!!) i są one ogólnie uważane za oleje przeciętne. O EKO nic nie wiem.. Chcę zobaczyć Castrol 0w-40, jeśli mogę je bezpiecznie wlać do silnika (strona Castrola również je poleca dla naszego silnika), w przeciwnym razie jestem między Mobil 1 i Motul 8100.

#21 ·
Και εγω για τα motul με βλεπω...

Τα ΕΚΟ δεν νομιζω να τα εχει δοκιμασει κανεις :D αλλα πρεπει να υποστηριζουμε και τα Ελληνικα προιοντα ;
I ja widzę się z motulem...

Nie sądzę, żeby ktoś próbował EKO :D ale musimy też wspierać greckie produkty ;)

Oznacza to, że różnica wynosi 4 do 5 euro za litr od oleju, który jest zalecany??? Czy różnica w pieniądzach na litr w porównaniu do tych 17 euro jest warta tego, aby próbować je zdobyć??? Czy zaakceptują to w przedstawicielstwie??? A jeśli po 5 do 6 latach silnik zacznie spalać olej, wystąpi nieprzewidziane zużycie, czy zadowolą nas gwarancją, czy powiedzą nam, że są to wyniki oleju naszego wyboru??? I nic ci nie robię...

Inną rzeczą, którą wiem, jest to, że nasz silnik w niektórych punktach tarcia wykorzystuje materiały, które mają bardzo niskie tarcie. Skam, myślę, że wspomniałeś o tym gdzieś? Myślę, że znasz problem z materiałami ciernymi. W nowych silnikach Hondy 1.3 i 1.5 stosuje się te same materiały cierne, co w silniku 1.8 i pytam --- Czy wspomniane oleje mają odpowiednie elementy przeciwcierne, których potrzebują zaawansowane materiały, których Honda używa do osiągnięcia ekonomii i długowieczności naszego silnika? ? ? Skam, co powiesz, czy warto używać taniego oleju, ponieważ często go zmieniamy w tak wysokich temperaturach, jakie panują w Grecji? Co robimy znowu w mrozie, jeśli nie ma możliwości smarowania??? Około 20 euro za pół roku to różnica w 4 litrach, wybór należy do was dzieci........

#19 ·
Moje pytanie jest następujące... czy warto, aby ktoś, kto robi 5-7 tysięcy kilometrów na pół roku, szukał olejów wysokiej jakości, skoro wie, że i tak wszystko wymieni w ciągu pół roku??? Uwaga, nie mówię o wydajności, ale o zysku i zasadniczo tej samej niezawodności. Jedynym argumentem, który mógłby się obronić, jest działanie drogich smarów w warunkach zimnego rozruchu lub upału.

#22 ·
Moje pytanie jest następujące... czy warto, aby ktoś, kto pokonuje 5-7 tysięcy kilometrów na pół roku, szukał wysokiej jakości olejów, skoro wie, że i tak wymieni je wszystkie w ciągu pół roku??? Zwróćcie uwagę, że nie mówię o wydajności, ale o zysku i zasadniczo tej samej niezawodności. Jedynym argumentem, który mógłby się obronić, jest działanie drogich smarów w warunkach zimnego rozruchu lub upału.
Całkowicie się zgadzam, nie warto wlewać oleju syntetycznego na 6000-7000 kilometrów, tylko półsyntetyczny.. Bez względu na to, jak ekstremalne są warunki pogodowe tutaj w Grecji, oleje półsyntetyczne doskonale spełnią swoje zadanie na tak wiele kilometrów..

#25 · (Edited)
Przyjacielu jimp, rozumiem twoje rozumowanie. Uważasz oleje za alfę i omegę dobrej konserwacji swojego pojazdu i z tego punktu widzenia chcesz dla niego jak najlepiej. Ale co za różnica, jeśli są one wymieniane co 6 miesięcy??? Czy uważasz, że tak bardzo różnią się od olejów fabrycznych, że wyższa kwota jest warta na rocznej podstawie??? Z drugiej strony, pomyśl o czymś, co uważam za ważne. Ja, mądry, idę do serwisu i przynoszę swoje oleje, które kupiłem gdzie indziej. Widzą to w warsztacie i myślą: "Czy mamy dla niego pracować za darmo???". Powodują małe uszkodzenie lub ignorują inne w przyszłości, a ja wtedy za to płacę. Wyobraź sobie, że nawet mówią ci, że coś wymienili, a to nigdy się nie wydarzyło. Zauważysz to??? To nie ma sensu, przyjacielu. Jeśli nie znasz sztuczek, zjedzą cię w warsztatach. Nawet w Anglii z potężnymi stowarzyszeniami konsumenckimi zdarzają się przypadki złych warsztatów. Tym bardziej tutaj... gdzie profesjonalizm zwykle kończy się na dostawie nowego samochodu. Pomyśl o tym, co do ciebie piszę, a zrozumiesz mojego ducha. Nie zapominaj, że nie jesteśmy mechanikami samochodowymi, ale hobbystami. Na tej fiksacji depczą, żeby wygrać.

#26 ·
φίλε jimp καταλαβαίνω τον συλλογισμό σου. Θεωρείς τα λάδια ως το α και το ω της καλής συντήρησης του οχήματος σου και υπό αυτό το πρίσμα θέλεις τα καλύτερα για αυτό. Όταν όμως αυτά αλλάζονται ανά 6μήνες τι σημασία έχει;;; Πιστεύεις ότι απέχουν τόσο από τα εργοστασιακά ώστε να αξίζει το παραπάνω ποσό σε ετήσια βάση;;; Από την άλλη σκέψου κάτι το οποίο εγώ το θεωρώ σημαντικό. Πάω εγώ ο έξυπνος να κάνω σέρβις και πηγαίνω και τα λαδάκια μου που πήρα από αλλού. Τα βλέπουν στο συνεργείο και σκέφτονται "τσάμπα θα δουλεύουμε σε αυτόν;;;". Κάνουνε μια μικρή ζημιά ή αγνοούν κάποια άλλη στο μέλλον και την πληρώνω τότε. Για φαντάσου ακόμα να σου πουν ότι άλλαξαν κάτι χωρίς αυτό να έχει γίνει ποτέ. Θα το δεις;;; Δεν έχει νόημα φίλε. Άμα δεν είσαι μέσα στα κόλπα σε τρώνε στα συνεργεία. Ακόμα και στην Αγγλία με τους πανίσχυρους συλλόγους καταναλωτών έχουν κρούσματα κακών συνεργείων. Πόσο μάλλον εδώ...που, ο επαγγελματισμός τελειώνει συνήθως με την παράδοση του νέου αυτοκινήτου. Σκέψου τι σου γράφω και θα καταλάβεις το πνεύμα μου. Μην ξεχνάς ότι δεν είμαστε μηχανικοί αυτοκινήτων αλλά χομπίστες. Σε αυτή την λόξα μας πατάνε για να κερδίσουν.
Ναι φιλε μου θεωρω πως τα λαδια ειναι το α και το ω οπως και τα καυσιμα.Ολοι μας πιστευω εχουμε αυτη τη θεωρια στο μυαλο μας. Σε ρωτησα κατι για τα ειδικα εξελιγμενα υλικα τριβης πουν εχει το μοτερ μας σε καποια σημεια ,εμβολα,κυλινδροι,κουζινετα,γνωριζεις κατι?? Γι' αυτα τα εξελιγμενα υλικα που καποιοι επιστημονες ασχοληθηκαν μερες και χρονια για να μπορεσουν να τα εξελιξουν και να τα βαλουν στο κινητηρα μας,δε θα προτιμισω το σογιελαιο που αναφερεται πιο πανω!!!! Λες οτι αλλαζουμαι καθε 6 μηνες και δε χρειαζεται να βαζουμαι ακριβα λαδια. Θα αναφερω ενα παραδειγμα με φιλο μου που εχει Citroen Xsara και του βαζουν ημισηνθετικα λαδια. Μεχρι τα 4500 χλμ δε καιει λαδια. Μετα απο εκει,καθε 1000 χλμ του αναβει ενδειξη στο ταμπλο οτι χρειαζεται συμπληρωμα. Εσεις τι καταλαβενεται??? Εγω καταλαβαινω οτι το λαδι δεν αντεχει μετα τα 4500 χλμ. Να αναφερω οτι ο φιλος μου δε το κηνυγα το αμαξι. Για του Χοντακιδες ξερω οτι τα κηνυγουν τα αμαξια,θ αντεξουν τα ημισηνθετικα λαδια στις 4000 και 6000 που τα δουλεουμαι ??? Οσο για τα συνεργεια καταλαβαινω τι μου λες. Ειχα αναφερει αν θυμασαι,στο Βολο ειμαι σε αμεση επαφη με το αμαξι και τι κανουν,ενω στη Λαρισα το βλεπεις με τα κυαλια !!!

#27 · (Edited)
Nie mogę zaakceptować, że oleje z nowoczesnymi metodami przetwarzania nie są w stanie sprostać warunkom pracy nowoczesnego silnika rodzinnego na 4500 km. Prawdopodobnie Citroen twojego przyjaciela cierpi na jakiś problem elektryczny, jak to często bywa we francuskich samochodach i nie ma to nic wspólnego z olejem. Moim zdaniem oczywiście... jeśli weźmie to do głowy, może coś zobaczy, chociaż nie jestem pewien co do Francuzów.
Nasz silnik, pomimo inteligentnej technologii, którą integruje, nie jest egzotyczną implementacją z wymaganiami specjalnego traktowania, ale wręcz przeciwnie, wykorzystuje konwencjonalną technologię, która została rozwinięta do granic inteligentnego i wydajnego sposobu. Nigdzie nie słyszałem o konieczności stosowania specjalnych olejów. Specyfikacje potrzebnego oleju są napisane w instrukcji. Nie rozumiem, dlaczego tak się męczysz... chyba że robisz dużo kilometrów... w tym się zgadzam. Na stronie, którą dałem ci dla Jazza, jest również szczegółowa prezentacja naszego własnego silnika. Istnieje również oficjalny film dla silnika Hondy w Internecie. Spójrz na YouTube na temat "1.8i-vtec."

#28 ·
Nie mogę zaakceptować, że oleje z nowoczesnymi metodami przetwarzania nie są w stanie sprostać warunkom pracy nowoczesnego silnika rodzinnego na 4500 km. Prawdopodobnie Citroen twojego przyjaciela cierpi na problem elektryczny, jak to często bywa we francuskich samochodach i nie ma to nic wspólnego z olejem. Moja opinia oczywiście... jeśli włoży to do mózgu, może coś zobaczy, chociaż nie jestem pewien co do francuskich samochodów.
Nasz silnik, pomimo inteligentnej technologii, którą integruje, nie jest egzotyczną implementacją z wymaganiami specjalnego traktowania, ale wręcz przeciwnie, wykorzystuje konwencjonalną technologię, która została zaawansowana prawie do granic możliwości, w inteligentny i wydajny sposób. Nigdzie nie słyszałem o konieczności stosowania specjalnych olejów. Specyfikacje potrzebnego oleju są zapisane w instrukcji. Nie rozumiem, dlaczego tak się męczysz... chyba że robisz dużo kilometrów... tam odpuszczam. Na stronie, którą dałem ci dla Jazza, jest również szczegółowa prezentacja naszego własnego silnika. Jest też oficjalny film dla silnika Hondy w Internecie. Spójrz na YouTube na temat "1.8i-vtec."
Mam nadzieję, że to był problem elektryczny w Citroenie, ale tak nie jest. Razem z moim przyjacielem idziemy do jego warsztatu, a mechanik dolewa oleju na naszych oczach. Następnie sam wyłącza czarną skrzynkę, która zapala się na desce rozdzielczej, bez wkładania jej do komputera. Mechanik też to powiedział, następnym razem zmienimy olej.----- Nigdzie nie mówię o potrzebie stosowania specjalnych olejów, po prostu pytam i wspominam, czy olej Hondy jest o włos lepszy od innych. Po prostu prowadzimy prostą rozmowę i pozwalamy naszym znajomym wyciągnąć wnioski na temat tego, co jest lepsze dla ich własnego samochodu. Czy nie słyszałeś, że kiedy samochód spala mało oleju, istnieje możliwość, że po zmianie marki oleju przestanie się spalać lub będzie spalał mniej??? Miałem Rovera 416, Elf spalał go o wiele łatwiej niż Motul. Zakończmy tu dyskusję i niech każdy wybierze to, co lubi. Jakiej marki oleju używają nasi angielscy przyjaciele tutaj na forum???

#30 ·
Przyjacielu jimp, nie kłócimy się, prowadzimy dialog. Po prostu nie uważam, że oleje producenta są czymś szczególnym. Na pewno na rynku są lepsze oleje, ale to nie znaczy, że są warte dodatkowych kosztów. Jeśli w ostatecznej analizie za 5 lat twój silnik wygeneruje 1-2 konie mechaniczne więcej niż inne lub spali 100 ml mniej, jaki jest zysk, jeśli kosztowało cię to 500 euro??? Mam nadzieję, że zrozumiałeś mój sposób myślenia. Oczywiście podejście do tematu konserwacji na tym poziomie jest czysto subiektywne, więc szanuję twój wybór, nie przyjmując go. Będę używał tych, które wybierze dealer i nie będę się tym dalej zajmował.

#31 ·
φίλε jimp δεν τσακωνόμαστε διάλογο κάνουμε. Απλά δεν θεωρώ ότι τα λάδια του κατασκευαστή είναι κάτι το ιδιαίτερο. Σίγουρα στην αγορά κυκλοφορούν καλύτερα λάδια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αξίζουν το παραπάνω κόστος. Αν σε τελική ανάλυση σε 5 χρόνια το μοτέρ σου βγάζει 1-2 άλογα παραπάνω από των υπολοίπων ή καίει 100ml λιγότερο πιο το κέρδος αν αυτό σου έχει στοιχίσει 500ευρώ;;; Ελπίζω να κατάλαβες τον τρόπο σκέψης μου. Βέβαια η προσέγγιση του θέματος συντήρηση σε αυτό το επίπεδο είναι καθαρά υποκειμενική οπότε σέβομαι την επιλογή σου δίχως όμως να την ασπάζομαι. Εγώ θα βάζω εκείνα που επιλέγει ο αντιπρόσωπος και δεν θ' ασχολούμαι περαιτέρω.
Φυσικα και κανουμε διαλογο φιλε μου και απαντω.... Πληρωσες στο σερβις σου 13 ευρω το λιτρο μαζι με το ΦΠΑ. Το γνησιο λαδι Χοντα εχει 17 ευρω το λιτρο. Αρα η διαφορα ειναι 4 ευρω το λιτρο,στο εξαμηνο 4ευρω επι 4 λιτρα=16 ευρω, στο χρονο ειναι 32 ευρω και στα 5 χρονια ειναι 160 ευρω και οχι 500 ευρω που εγραψες. Η φθορα χρησιμοποιοντας ενα οχι και τοσο καλο λαδι δεν ειναι 1-2 αλογα λιγοτερο η 100 ml λαδι να καιει περισσοτερο,δε συμφωνω με αυτο που γραφεις. Κανενας μα κανενας δε μπορει να ξερει τη φθορα που θα προκαλεσει ενα οχι και τοσο καλο λαδι. Σημασια εχει να προλαβεις τη φθορα και οχι να τη ρισκαρεις. Λες επισης, οτι εσυ θα βαζεις αυτα που επιλεγει ο αντιπροσωπος... Γιατι στο Βολο εκτος απο τα γνησια εχουν και της Βρ, στη Λαρισα εχουν μονο Aral καποιος αλλος εχει shell αλλα για την υπολοιπη συντηρηση βαζουν μονο γνησια ανταλακτικα ??? Γιατι εχουν ακρες με τα λαδια,κανουν συμφωνιες τα παιρνουν φθηνα και τα οικονομουν χοντρα !!!! Δε φασκουν και αντιφασκουν??? Αν υπηρχε μονο shell δε θα το ελεγα αυτο, αλλα εδω κατι παιζεται με τα λαδια,δε το βλεπεται ??? Ζητησα απο τη Λαρισα να παραγγειλουν Γνησιο λαδι Χοντα και δε παραγγελνουν...

#33 ·
Μάλλον δε τους συμφερει να φερουν 4 λιτρα Honda μονο για σενα, αφου φερνουν π.χ. 500 λιτρα BP ή Shell ;) , εκει εχουν σιγουρο κερδος.
O to mi chodzi, mój przyjacielu, grają w wielką grę z olejem. W ankiecie, którą nam wysyłają, wspomniałem o tym. Z jednej strony mają olej, który chcą w swoim sklepie (ponieważ mogą tam osiągnąć większy zysk), a z drugiej strony używają oryginalnych części zamiennych. Czy oni sobie nie przeczą ???

#34 ·
Więc po wielu poszukiwaniach odkryłem, że olej Hondy jest wytwarzany przez firmę naftową (taką jak Petronas) IDEMITSU.

Na ich stronie internetowej jest nawet napisane, że dostarczają następującym producentom:
"Afla-Romeo, Audi, BMW, Citroen, Daihatsu, Daimler-Chrysler, Ferrari, Fiat, Ford, GM, Honda, Hyundai, Isuzu, Jaguar, Kia, Lotus, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Proton, Renault, Rolls-Royce, Rover, Saab, Toyota itp."

Witamy w Idemitsu

Co więcej, na innej stronie polecają olej mineralny do silników V-tec i i-Vtec!

"Olej silnikowy Honda "VTEC-LEV" jest przeznaczony do silników o niskiej emisji spalin, np. D15B 3-stopniowy VTEC lub D17 w nowym Civic. Ten olej jest mineralny i ma specyfikację 10W-30."

#35 ·
Λοιπον μετα απο αρκετο ψαξιμο βρηκα πως το λαδι της Honda το φτιαχνει η εταιρια πετρελαιοειδων (όπως π.χ. η Petronas) IDEMITSU.

Στην σελιδα της μαλιστα λεει πως προμηθευει τους παρακατω κατασκευαστες:
"Afla-Romeo, Audi, BMW, Citroen, Daihatsu, Daimler-Chrysler, Ferrari, Fiat,
Ford, GM, Honda, Hyundai, Isuzu, Jaguar, Kia, Lotus, Mazda, Mitsubishi,
Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Proton, Renault, Rolls-Royce,
Rover, Saab, Toyota, etc."

Welcome to Idemitsu

Μαλιστα σε καποια αλλη σελιδα προτεινει ορυκτελαιο για τους κινητηρες v-tec και i-vtec!

"The Honda "VTEC-LEV" engine oil is meant for the low-emissions rated engines, e.g. D15B 3-stage VTEC or the D17 on the new Civic. This oil is mineral and is spec'ed at 10W-30."
Μπραβο rallakia, εκανες πολυ καλη δουλεια. Δε μπορω να βρω ομως σε ποια σελιδα λεει για το ορυκτελαιο που προτεινει για τους κινητηρες της Χοντα. Μπορεις να με βοηθησεις λιγο???
[/QUOTE]Λοιπον μετα απο αρκετο ψαξιμο βρηκα πως το λαδι της Honda το φτιαχνει η εταιρια πετρελαιοειδων (όπως π.χ. η Petronas) IDEMITSU.

Στην σελιδα της μαλιστα λεει πως προμηθευει τους παρακατω κατασκευαστες:
"Afla-Romeo, Audi, BMW, Citroen, Daihatsu, Daimler-Chrysler, Ferrari, Fiat,
Ford, GM, Honda, Hyundai, Isuzu, Jaguar, Kia, Lotus, Mazda, Mitsubishi,
Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Proton, Renault, Rolls-Royce,
Rover, Saab, Toyota, etc."

Welcome to Idemitsu

Μαλιστα σε καποια αλλη σελιδα προτεινει ορυκτελαιο για τους κινητηρες v-tec και i-vtec!

"The Honda "VTEC-LEV" engine oil is meant for the low-emissions rated engines, e.g. D15B 3-stage VTEC or the D17 on the new Civic. This oil is mineral and is spec'ed at 10W-30."[/quote]
Μπραβο rallakia, εκανες πολυ καλη δουλεια. Δε μπορω να βρω ομως σε ποια σελιδα λεει για το ορυκτελαιο που προτεινει για τους κινητηρες της Χοντα. Μπορεις να με βοηθησεις λιγο???

#38 ·
Rallakia, nie zauważyłem, że otworzyłeś stronę o olejach w odpowiednim temacie i ja również otworzyłem stronę dla naszej dyskusji. To, co napisałem, Pottsy umieścił na twojej stronie. Więc to zdjęcie, które wybrałem, mówi kilka rzeczy z tego, co mam w głowie i chcę wam przekazać. Nasi angielscy przyjaciele wspominają o 0w30 Castrola jako lepszym i nawet jeśli jest rzadki, to pasuje do Grecji. Na zimę może bym go wziął, ale na lato, nasze ???!!! Czy to nie jest za rzadkie ??? Czy ktoś powinien importować olej Indemitsu tutaj, do Grecji ??? Może znajdziemy go taniej w jakimś sklepie.....

Attachments

#39 ·
O warsztatach? Szukam dobrego warsztatu, do którego mógłbym zabierać mojego CIVIC-a. Słyszałem o Gülpaloglou (Metamorfosi). Jest blisko mojej pracy i byłoby mi wygodnie. Czy ktoś coś słyszał (dobrego-złego)? Mój poprzedni samochód to Toyota (Yaris) i byłem "rozpieszczony" - niesamowita obsługa posprzedażna. Z Hondą na razie nie mam pojęcia.

#44 ·
Σχετικά με συνεργεία? Ψάχνω να βρώ ενα καλό συνεργείο να πηγαίνω το CIVIC-ακι μου.
Άκουσα για τον Γκιουλπαλόγλου (Μεταμόρφωση). Είναι κοντά στην δουλεία μου και θα με βόλευε. Εχει ακουσει κανεις κατι (καλό-κακό)?
Το προηγούμενο αμαξι μου ήταν Τoyota (Yaris), και είχα "καλομάθει" - απίστευτο after sales. Mε την Honda δεν έχω ιδέα προς το παρόν.
O warsztatach? Szukam dobrego warsztatu, do którego mógłbym zabierać mojego CIVIC-a.
Słyszałem o Gioulpaloglou (Metamorfosi). Jest blisko mojej pracy i byłoby mi wygodnie. Czy ktoś coś słyszał (dobrego-złego)?
Mój poprzedni samochód to Toyota (Yaris) i byłem "rozpieszczony" - niesamowita obsługa posprzedażna. Z Hondą na razie nie mam pojęcia.

W Lou serwisowałem mój poprzedni samochód (również Civic) i zauważyłem następujące rzeczy:

Z jednej strony widziałem tam lepszy klimat, bardzo miłą obsługę (o którejkolwiek godzinie przyjdziesz, obsłużą Cię), wielu klientów (co ogólnie jest dobrym znakiem) i rozsądne ceny.

Z drugiej strony, chociaż jest oficjalnie autoryzowany, nie zawsze poleca części zamienne OEM, ale woli 3rd parties (bez pytania klienta), nie wystawia rachunku, a ceny są trochę "zależne od nastroju" - bez tego, że jest to oczywiście nierealne. Najważniejsze jest to, że (jak każdy oficjalny warsztat) NIE przestrzega oficjalnej książki serwisowej (nie sądzę, żeby ktoś ją przeczytał) i naprawia w oparciu o doświadczenie i to, co pamiętają z poprzednich modeli. W przypadku specjalistycznych usterek lub specjalnych ulepszeń - zostaw to.

Podsumowanie: prawdopodobnie tak, ponieważ nie dotyczą wszystkich greckich dealerów - dostawców obsługi posprzedażnej.

Szczerze mówiąc, który z was widział mechanika z kluczem dynamometrycznym dokręcającego zawieszenie? Ja osobiście, nigdy...:( wszyscy z pistoletem pneumatycznym i ktokolwiek umrze....