2006+ Honda Civic Forum banner

standardowe stereo włącza się i wyłącza

1 reading
14K views 11 replies 8 participants last post by  nwickens  
#1 ·
Cześć ludzie, pierwszy post!

Trochę dziwny problem, mam mojego 07 od 2 lat, ale zeszłej zimy, kiedy mocno padało, moje stereo zaczęło się wyłączać i włączać? Wiosną przestało, a teraz znowu zaczęło to robić. Ale teraz zauważyłem, że dzieje się to po około 5 lub 6 godzinach jazdy. Może to robić przez godzinę, a potem przestać i zrobić to znowu kilka godzin później? Naprawdę dziwne. Teraz wydaje się, że robi to tylko wtedy, gdy jeżdżę przez długi czas (chociaż ciągle wsiadam i wysiadam z samochodu). Jeśli jest w cyklu i wyłączę zapłon na kilka minut, cykl zatrzymuje się na krótki czas, a następnie włącza się ponownie.

Kiedy się wyłącza, przełącza się na AUX i wydaje dźwięk trzasku/pyknięcia, a następnie wyłącza całą jednostkę. Minutę lub dwie później wydaje ten dźwięk i wraca do poprzedniej stacji, na której byłem.

Czy ktoś miał podobny problem i jak go rozwiązał?

Dzięki

#2 ·
Cześć kolego.

To dość powszechna usterka w fabrycznym radiu. Radio przegrzewa się do tego stopnia, że się wyłącza. Zazwyczaj te z tą usterką mają również problem z wyświetlaczem klimatyzacji/radia, gdzie zapalają się i gasną wszystkie cyfry.

Istnieje rozwiązanie, w którym można wymienić wadliwą część w fabrycznym radiu (wyszukaj na forum), ale polecam wymianę na radio podwójne din, ponieważ i tak trzeba wyjąć stare radio, aby je naprawić. To właśnie zrobię przyszłego lata, ponieważ również mam wadliwe radio z takimi samymi objawami jak Ty :)

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk

#9 ·
Cześć kolego.

To dość powszechna usterka w fabrycznym radiu. Radio przegrzewa się do tego stopnia, że się wyłącza. Zazwyczaj te z tą usterką mają również problem z wyświetlaczem klimatyzacji/radia, gdzie zapalają się i gasną wszystkie cyfry.

Istnieje rozwiązanie, w którym można wymienić wadliwą część w fabrycznym radiu (wyszukaj na forum), ale polecam wymianę na radio podwójne din, ponieważ i tak trzeba wyjąć stare radio, aby je naprawić. To właśnie zamierzam zrobić następnego lata, ponieważ również mam wadliwe radio z takimi samymi objawami jak Ty :)

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk
Dzięki, dobrze wiedzieć. Mam ten sam problem w moim Civic z 2009 roku i nie jestem dobry z lutownicą, więc wygląda na to, że potrzebne jest nowe radio?

#11 ·
Cześć ludzie
Mam mały problem z radiem w moim Hondzie Civic z 2007 roku.
Samochód mam od roku, pół roku temu radio nagle zaczęło się samo włączać i wyłączać. Wyłącza się i po 2-3 sekundach włącza się ponownie, a następnie powtarza to samo. Kiedy to robi, wszystkie symbole na wyświetlaczu radia są włączone, a kiedy są wyłączone, radio działa normalnie. Czasami zdarza się, że działa normalnie przez kilka dni, a niektóre dni radio włącza się i wyłącza w sposób ciągły. Czy ktoś miał ten problem i może zasugerować rozwiązanie?
Może to zimny lut na samym radiu, a może przerwa w przewodzie lub dotyka stołu