2006+ Honda Civic Forum banner

Problem z systemem ciśnienia w oponach - Rozwiązany

13K views 24 replies 11 participants last post by  ToddP  
#1 ·
Cześć
Przychodzę z problemem, którego nie potrafię wytłumaczyć, więc próbuję to rozgryźć, może uda się to wyjaśnić.... Miałem civica mk9 przez prawie dwa lata bez większych problemów (prawie od razu), z wyjątkiem tego, że jednym z małych problemów jest czujnik ciśnienia w oponach, który co dwa tygodnie dawał mi błędy.
Mam oponę, która traci bardzo mało powietrza i jeśli napompowałem oponę i zresetowałem ją z menu tpms, wszystko wracało do normy.
Od lata ten problem stał się stresujący i zdałem sobie sprawę (więc pomyślałem, że tu leży problem), że muszę wymienić czujnik ciśnienia z tylnego koła z problemami. Powiedziałem i zrobiłem, kupiłem czujnik ciśnienia do civica mk9, poszedłem do warsztatu oponiarskiego, zdjąłem koło i tu niespodzianka... nie mam czujników w oponach... Moje pytanie brzmi, dlaczego daje mi błąd tpms na desce rozdzielczej i resetuje się z menu, ale nie mam czujników w oponach... czy to inny system tpms? a może poprzedni właściciel usunął je wszystkie, aby uniknąć problemów.
Jeśli mógłbyś mi pomóc jakąś radą, byłoby wspaniale. Dziękuję

#4 ·
Nie mają modułów TPMS. Przesunięcie ciśnienia jest obliczane na podstawie tego, czy występuje nagła/zauważalna nierównowaga prędkości/obrotu na kołach od czasu ostatniej kalibracji.

Po napompowaniu wszystkich opon do ich wartości ciśnienia, używasz wyświetlacza iMID, aby przejść do menu konserwacji, a następnie rozpocząć proces kalibracji.
Dziękuję za szczegóły.

#3 ·
^ co powiedział patchmau5!

System Honda wykorzystuje czujniki kół ABS do pomiaru obrotu, a następnie oznacza błąd, jeśli jedno koło znacznie różni się od pozostałych. Nie ma czujników ciśnienia - teoria głosi, że jeśli powietrze w oponie jest niskie, będzie się obracać z inną prędkością i to jest wykrywane.
Procedura resetowania wymaga przejechania rozsądnej odległości po zresetowaniu, w przeciwnym razie błąd może powrócić.

#5 ·
^ to, co powiedział patchmau5!

System Honda wykorzystuje czujniki kół ABS do pomiaru obrotu, a następnie oznacza błąd, jeśli jedno koło znacznie różni się od pozostałych. Nie ma czujników ciśnienia - teoria głosi, że jeśli powietrze w oponie jest niskie, będzie się obracać z inną prędkością i to jest wykrywane.
Procedura resetowania wymaga przejechania rozsądnej odległości po zresetowaniu, w przeciwnym razie błąd może powrócić.
Dzięki za szczegóły i tak, to co mówisz ma sens

#6 ·
Właśnie naprawiłem podobny problem z naszym Jazzem.
System ostrzegania o deflacji (DWS, który mamy i 8 i 9G civics) włączał się od czasu, gdy kupiliśmy go prawie rok temu.
Po prostu resetowałem i ignorowałem, uzupełniając opony po sprawdzeniu ciśnienia - DWS oczywiście nie mówi, która opona ma problem.
Okazało się, że to nieszczelny zawór po stronie kierowcy z przodu. Bardzo powolny wyciek, który powoli się pogarszał, ale został naprawiony za darmo przez mój przyjazny oddział Formula1.

#9 ·
Właśnie naprawiłem podobny problem z naszym Jazzem.
System ostrzegania o deflacji (DWS to to, co mamy i 8 i 9G civics) włącza się od czasu, gdy kupiliśmy go prawie rok temu.
Po prostu zresetowałem i zignorowałem, uzupełniając opony po sprawdzeniu ciśnienia - DWS oczywiście nie mówi, która opona ma problem.
Okazało się, że to nieszczelny zawór po stronie kierowcy z przodu. Bardzo powolny wyciek, który powoli się pogarszał, ale został naprawiony za darmo przez mój przyjazny oddział Formula1.
Gdzie jest pozycja tego zaworu? Dzięki

#7 ·
To normalne, że opony tracą trochę powietrza z czasem.
Dlatego można je dopompować azotem za dodatkową opłatą, który jest bardziej stabilny.
Ale po 2 tygodniach musi być mały wyciek.
Mogłeś wypróbować jeden ze sprayów do naprawy wycieków, jeśli nie masz nic przeciwko jego użyciu.
Nie rozpylaj całej puszki, tylko wpuść trochę do każdej opony, a następnie napompuj do wymaganego ciśnienia i zresetuj czujnik ciśnienia w oponach.

#8 ·
Pojawił się niedawny post, który mnie zaskoczył, ale myśląc o tym, jest to logiczne. Nigdy wcześniej nie opublikowany, co uznałem za niezwykłe, biorąc pod uwagę logikę.

Wykonujesz reset TPMS i przebiegu, ale następnie parkujesz samochód z 2 kołami na gorącym słońcu, tak jak jest to obecnie. Zwiększy to ciśnienie po jednej stronie i może łatwo oszukać system.

#11 ·
Był niedawny post, który mnie zaskoczył, ale myśląc o tym, jest to logiczne. Nigdy wcześniej nie opublikowany, co uznałem za niezwykłe, biorąc pod uwagę logikę.

Wykonujesz reset TPMS i przebieg, ale następnie parkujesz samochód z 2 kołami na gorącym słońcu, tak jak jest to obecnie. To zwiększy ciśnienie po jednej stronie i może łatwo oszukać system.
Tak, czasami to robię, ale nigdy tak się nie zdarzyło, nawet jeśli parkuję na słońcu

#10 ·
Sprawdziłem prawidłowe ciśnienie we wszystkich kołach, zresetowałem tpms z menu i spróbowałem przejechać te 15 mil, ale niestety ten błąd ponownie pojawił się na desce rozdzielczej, chociaż próbowałem zresetować go ponownie i jechać, wydaje się, że po mili lub dwóch problem powraca... Naprawdę nie wiem, co robić... Spróbowałbym zobaczyć ten zawór, o którym mówisz, że przecieka trochę oleju, ale nie wiem, gdzie jest umieszczony, więc mogę go sprawdzić.

#16 ·
Witam ponownie, ponieważ sytuacja z moim problemem się nie zmieniła, przeprowadziłem test diagnostyczny samochodu, aby zobaczyć, jakie błędy się pojawiają i znalazłem 3 błędy, które zresetowałem, a następnie zobaczę, czy pojawią się ponownie na desce rozdzielczej. Jedno jest pewne, daje mi błąd na prawym tylnym kole, to jest problem... Zauważyłem, że ta opona została zmieniona zimą i jest całoroczna i ma inne prążki (nadruk) i kształt na powierzchni w porównaniu do tego, co mam w samochodzie, ale te same wymiary jak na wszystkich 3. Załączam zdjęcia tych błędów. Dziękuję

Attachments

#19 ·
Witam ponownie, ponieważ sytuacja z moim problemem się nie zmieniła, przeprowadziłem test diagnostyczny na samochodzie, aby zobaczyć, jakie błędy się pojawiają i znalazłem 3 błędy, które zresetowałem, a następnie zobaczę, czy pojawią się ponownie na desce rozdzielczej. Jedno jest jasne, daje mi błąd na prawym tylnym kole, to jest problem... Zauważyłem, że ta opona została zmieniona zimą i jest całoroczna i ma różne prążki (nadruk) i kształt na powierzchni w porównaniu do tego, co mam na samochodzie, ale te same wymiary jak na wszystkich 3. Załączam zdjęcia tych błędów. Dziękuję
Zawsze wydaje się, że to czujniki abs o/sr ulegają awarii.

Wysłane z mojego AC2003 za pomocą Tapatalk

#18 ·
Nadal dziwne. Po przebiciu założyłem nową tylną oponę po prawej stronie do mojego Civica z 2009 roku, a kretyni z Ruislip Honda założyli zupełnie inną markę i wzór bieżnika. Pozostałe 3 oryginalne miały radialny wzór bieżnika, ale ten, który założyli, miał wzór bieżnika V. Wyglądało głupio od tyłu.

Musiałem zresetować system 3 razy, aż ściana opony osiadła wystarczająco, a to było nieco ponad 300 mil. Potem następny reset to naprawił.

#20 ·
To jednak dziwne. Po przebiciu miałem zamontowaną nową tylną oponę po prawej stronie w moim Civicu z 2009 roku, a idioci z Ruislip Honda zamontowali zupełnie inną markę i wzór bieżnika. Pozostałe 3 oryginalne miały radialny wzór bieżnika, ale ten, który zamontowali, miał wzór bieżnika w kształcie litery V. Wyglądało to głupio z tyłu.

Musiałem zresetować system 3 razy, aż ściana opony odpowiednio się ułożyła, a to było nieco ponad 300 mil. Potem następny reset to naprawił.
Trochę się dziwię, że nie wróciłeś do Ruislip Honda i nie nalegałeś na oponę z pasującym wzorem bieżnika, zwłaszcza biorąc pod uwagę twoje skupienie na bezpieczeństwie.

Inne wzory bieżnika na różnych narożnikach to wielkie NIE w mojej książce...po prostu mówię...

#24 ·
Wszedłem z moim problemem i został on rozwiązany. Problem spowodowany był przez czujnik ABS, który był pełen opiłków metalu (czujnik ma w swoim składniku coś magnetycznego). Zrobiłem wszystko sam, z wielkim trudem, żeby tak powiedzieć, ponieważ było dużo rdzy, ale w końcu mi się udało... Czujnik ABS był stary i praktycznie zepsuty, dopóki nie udało mi się go wyjąć z miejsca. Dziękuję za radę i życzę wszystkiego dobrego.