2006+ Honda Civic Forum banner

Civic ehev to najlepszy samochód w historii!!

11K views 57 replies 18 participants last post by  mikehiggins5738  
#1 ·
Przewijałem właśnie tytuły wątków, które wszystkie wyglądały dość negatywnie. Więc oto wątek, aby powiedzieć, jak wspaniali i szczęśliwi jesteśmy z tego urządzenia.
Mam je dopiero tydzień, ale uwielbiam je całkowicie.
Po długiej linii wysokowydajnych hond, wspaniale jest być w samochodzie, który robi wszystko tak dobrze. Kompletny pakiet, duży komfort, ekonomia, osiągi i prowadzenie. Wszystko to jest takie dobre dla codziennego kierowcy. Idealnie wyważone.

Byłem ostatnim z entuzjastycznych kierowców, zagorzałym ewangelistą benzyny z manualną skrzynią biegów, ale uwielbiam ruszać z miejsca bez sprzęgła w absolutnej ciszy.

Śpiewajcie tu swoje pochwały, ludzie!

#3 ·
Muszę przyznać, że ze wszystkich samochodów, które posiadałem, a było ich dziesiątki, mój e:hev Jazz jest zdecydowanym zwycięzcą w dziedzinie prowadzenia i technologii. Jedynym obszarem, w którym może zostać pokonany, jest zawieszenie, gdzie moje Xantie i IS200 były lepsze, bardziej elastyczne. Ale zawieszenie Jazza jest znacznie lepsze niż w moich poprzednich 3 Civicach.

Mogę sobie tylko wyobrazić, że Civic e:hev jest w tej samej lub lepszej lidze.

#8 ·
Muszę przyznać, że ze wszystkich samochodów, które posiadałem, a było ich dziesiątki, mój e:hev Jazz jest zdecydowanym zwycięzcą w dziedzinie prowadzenia i technologii. Jedynym obszarem, w którym może zostać pokonany, jest zawieszenie, gdzie moje Xantie i IS200 były lepsze, bardziej elastyczne. Ale zawieszenie Jazza jest znacznie lepsze niż w moich poprzednich 3 Civicach.

Mogę sobie tylko wyobrazić, że Civic e:hev jest w tej samej lub lepszej lidze.
Musi być dobry, żeby dźwigać cały ten dodatkowy ciężar akumulatora!

Powinieneś był jeździć 8. generacją FN3 z Eibachs + Koni FSDs lub FN2 z zawieszeniem Mugen...

#6 ·
Image

Wiem, że to była tylko krótka podróż na 6 mil po moim pierwszym tankowaniu, ale to sprawiło, że się uśmiechnąłem!
Zatem ukończyłem już swój pierwszy zbiornik. 406 mil na 34,98 l, co daje 52,7 mpg. Nie sądzę, żeby to było tak źle ogólnie, nie mam pojęcia, jak było traktowane przez 8 mil, zanim je odebrałem. Wskaźnik pokazywał 54,1 mpg, więc nieco wyższy odczyt, ale to normalne w większości samochodów.

Image

Teraz pilnie potrzebuje pierwszego mycia! 😎

#24 ·
Ten Sonic Grey wygląda o wiele lepiej na słońcu

Widzę, że masz na nim błotniki. Jak są zamontowane?
Nadal zastanawiam się, czy powinienem je zamontować, czy nie. Obawiam się gromadzenia się wilgoci i potencjalnej rdzy w dłuższej perspektywie.
Miałem chlapacze w każdym samochodzie, który kiedykolwiek posiadałem. (A to dużo samochodów!). Nigdy nie spowodowały korozji. Zapobiegają osadzaniu się dużej ilości brudu po bokach i z tyłu. Ponadto, szczególnie na białym, wyglądają po prostu tak dobrze.

#10 ·
Honda powiedziała, że podwozie Jazz musiało zostać wzmocnione większą ilością stali o wysokiej wytrzymałości na rozciąganie, aby pomieścić dodatkowy ciężar akumulatora. Pojawiło się dodatkowe oświadczenie, że pomogło to uczynić zawieszenie bardziej elastycznym, i widać to, ponieważ mój Jazz jeździ lepiej i ciszej po nierównościach niż jakikolwiek z moich poprzednich 3 Civiców.

#14 ·
Widziałem już kilka na drodze i podoba mi się stylizacja, tył jest z pewnością o wiele lepszy niż w mojej 10. generacji, wnętrze i technologia również wydają się dobre, z przyzwoitymi osiągami i ekonomią, będę musiał kiedyś spróbować jednego, ale są poza moim przedziałem cenowym, mój 17 reg 10. generacji ma przejechane tylko 39 tys. mil, ponieważ nie robię dużych przebiegów i jestem z niego bardzo zadowolony, niedawno jechałem do Butlins Minehead z Midlands i uzyskałem 52 mpg z włączoną klimatyzacją przez większość czasu i wpadłem w korki, na pewno zatrzymam go na dłużej.

#15 ·
Patrząc w przyszłość, 11. generację uznałbym za kompromis, ponieważ ma ekologiczne cechy bez konieczności podłączania do ładowania i ma obrotomierz z fałszywymi dźwiękami zmiany biegów silnika. Ja, będąc miłośnikiem benzyny, który lubi słyszeć dźwięk silnika i wydechu, na pewno nie kupię hybrydy plug-in i nie będę jeździł w ciszy.

#18 ·
Patrząc w przyszłość, 11. generacja jest czymś, na co bym spojrzał jako na kompromis, ponieważ ma zielone referencje bez konieczności podłączania do ładowania i ma obrotomierz z fałszywymi dźwiękami zmiany biegów silnika, ja, będąc miłośnikiem benzyny, który lubi słyszeć dźwięki silnika i wydechu, na pewno nie kupię hybrydy typu plug-in i nie będę jeździł w ciszy.
Nie ma obrotomierza. To tak naprawdę miernik mocy (zużycia).

#16 · (Edited)
Odebrałem samochód w sobotę, przejechałem około 180 mil, a spalanie wynosi w tej chwili około 59 mpg, więc jestem z tego zadowolony. Zrobiłem bardzo krótką podróż około 4 mil i spalił 95 mpg, było to głównie na zjeździe, ale pomyślałem, że to niemożliwe i był zepsuty lol.

Samochód prowadzi się niesamowicie, bardzo pewnie, a widok sprawia, że ​​czujesz się jednością z samochodem, kokpitem i drogą. Niska linia dachu sprawia również wrażenie, że jesteś nisko nad drogą i przytulnie w środku, ale jest też mnóstwo miejsca do rozprostowania nóg. Ruszanie ze skrzyżowań, wyprzedzanie, ronda i tym podobne są bardzo płynne i responsywne, jest świetnie.
Można poczuć kontakt i przyczepność z drogą, jeszcze tak naprawdę nie próbowałem trybu sportowego. Samochód jest bardzo cichy dla moich uszu, a samochód po prostu pochłania drogę i nierówności. Mogę sobie tylko wyobrazić, jak typ R czułby się na torze.

Wnętrze wygląda i czuje się dobrze, ale jest kilka tańszych wyglądających elementów na niektórych panelach, myślę też, że prosty design deski rozdzielczej może również sprawiać wrażenie uproszczonego, ale podoba mi się ten wygląd. Kilka elementów z siedzeniami z boku wygląda tak, jakby zostały po prostu odcięte w pobliżu konsoli środkowej i przyklejono tam filc, bardzo dziwnie wyglądający. Nie jestem też pewien, jak pleather będzie się trzymał na kierownicy, a zwłaszcza na siedzeniach.

Zamontowałem przednią i tylną kamerę samochodową, było to trochę uciążliwe, ale nie tak źle.

Skonfigurowałem bezprzewodowe android auto, wszystko działa dobrze, zawsze łączy się za pierwszym razem. Android auto ma lekkie opóźnienie, ale nie ma się czym przejmować. Trochę szkoda, że ​​regeneracja pozostaje włączona tylko w trybie sportowym, ale w normalnym trybie miałoby to sens, aby osiągnąć lepszą efektywność paliwową i mniejsze zużycie części.

Zauważyłem, że automatyczne światła drogowe pokazują niebieskie światło, gdy się aktywują, ale kiedy stają się jaśniejsze, nie zmieniają się na inną ikonę, miło byłoby mieć więcej wskazówek, co się dzieje, wiem, że widzę, jak światła stają się jaśniejsze, ale ciągle myślałem, czy nie oślepiam innych.

Wszystkie systemy wspomagania działały do ​​tej pory znakomicie, prawie nic nie musiałem robić w drodze do domu od dealerów, asystent utrzymania pasa ruchu z adaptacyjnym tempomatem i podążaniem działa tak dobrze i w zasadzie jedzie sam.

To wszystko, co do tej pory zauważyłem, mam nadzieję, że będzie coraz lepiej.

Myślę, że w przedziale cenowym około 35 000 funtów jest w porządku, ale zbliżanie się do 41 000 funtów to być może lekkie naciąganie, czas pokaże, jak dobrze będzie w nadchodzących latach.

Och, i myślę, że wszystkie drzwi powinny mieć standardowe oświetlenie ambientowe na błyszczących czarnych elementach, przegapiona okazja na lepszy wygląd i jestem pewien, że nie kosztowałoby ich to tak dużo.

#19 ·
Tak, miernik mocy podczas jazdy działa jak zalecana procedura ładowania baterii telefonu, przechodząc od około 25% do 85%, a następnie działa na baterii, aż do ponownego spadku do 25%, wtedy silnik włącza się, aby przywrócić go do 85% i tak cykl się powtarza.

A także poprawnie, że akumulator HV e:hev jest znacznie mniejszy i lżejszy niż pełny akumulator EV, który jest bardzo ciężki.

#23 ·
Tak, miernik mocy podczas jazdy działa jak zalecana procedura ładowania baterii telefonu, przechodząc od około 25% do 85%, a następnie działa na baterii, aż do ponownego spadku do 25%, wtedy silnik włącza się, aby przywrócić go do 85% i tak cykl się powtarza.

I również poprawnie, że bateria HV e:hev jest znacznie mniejsza i lżejsza niż pełna bateria EV, która jest bardzo ciężka
Nie, to nie jest miernik mocy. Miernik mocy wygląda na pierwszy rzut oka jak obrotomierz, ale tak naprawdę pokazuje ilość mocy, jaką zużywa silnik. Zatem, podczas jazdy z stałą prędkością jest to zwykle około 10-20%. Jeśli wciśniesz pedał gazu do oporu, dochodzi do 100% itp.

Ponadto, sposób, w jaki opisujesz ładowanie i rozładowywanie akumulatora, jest nieprawidłowy. Nie jest to wcale tak ustalone, jak mówisz. Możesz mieć tylko, powiedzmy, 30% naładowania akumulatora, ale jeśli warunki są odpowiednie, samochód będzie działał tylko w trybie bateryjnym. Naładuje się, jeśli spadnie do zera, ale do mieszanki możesz również dodać regenerację hamowania silnikiem, którą możesz bezpośrednio kontrolować za pomocą łopatek. Szybko uczysz się, że pełne wykorzystanie tego daje "darmowe" elektryczne mile.

#21 ·
Waga akumulatora Ehev 1,1 kWh, którą widziałem, podano jako 36 kg. Czy to fn3 wspomniane to tak naprawdę fn2 type r? Myślę, że jest tam mała literówka. Iirc fn3 to 2.2 diesel tego samego kształtu. Muszę powiedzieć, jako ktoś, kto właśnie wyszedł z 10 lat w dc5 integra type r, civic prowadzi się dobrze, ale nie type r dobrze. Ale to doskonała ogólna równowaga sprawia, że jest tak wyjątkowy. Wymieniasz prowadzenie na komfort i jest to fantastyczny, wszechstronny kompromis. Uważam, że ma dużo przechyłów nadwozia, a siedzenia są dla mnie za szerokie, więc przesuwam się, jeśli próbuję pokonywać zakręty z dużą prędkością. Czego generalnie nie robię, o wiele więcej zabawy jest w próbie zmaksymalizowania pędu i wydajności 😎

#25 ·
W Jazz e:hev wskaźnik mocy/baterii nigdy nie spada poniżej 3 kresek, ponieważ gdy osiągnie 3 kreski, silnik się włącza, aż do 7 kresek, wtedy silnik się zatrzymuje.

Podczas jazdy przemieszcza się między 3 a 7 kreskami regularnie jak w zegarku.

Jestem zaskoczony, że metodologia Civica jest inna

#27 ·
W Jazz e:hev wskaźnik mocy/baterii nigdy nie spada poniżej 3 kresek, ponieważ gdy osiągnie 3 kreski, silnik włącza się, aż do 7 kresek, wtedy silnik się zatrzymuje.

Podczas jazdy przemieszcza się regularnie między 3 a 7 kreskami.

Jestem zaskoczony, że metodologia Civica jest inna
Civic to kolejna generacja ponad Jazzem. Ładowanie akumulatora zależy również od użycia rekuperacji.

#26 ·
To moje doświadczenie, nigdy nie widziałem poniżej 3 kresek i tylko kilka razy pełne i to nie przez bardzo długi czas. Mój zwykle oscyluje w okolicach 3-4-5 (z 10, prawda?) przez większość czasu. Moja najgorsza jak dotąd jazda to 5-milowa podróż, podczas której zdecydował się w pełni naładować akumulator, co zajęło większość drogi, więc uzyskałem tylko 48,5 mpg.

#30 ·
Miałem ostatnio Civic Advance jako samochód zastępczy.

Jedyną krytyką, jeśli można to tak nazwać, było to, że przejście z trybu EV na napęd silnikowy było nieco wadliwe. Nie tak płynne, jak doświadczyłem wcześniej.

Kto wie....
Może coś było nie tak z tym konkretnym samochodem? Nigdy nie zauważam zmiany; ale chyba nie miałem innego hybrydowego, żeby to porównać...

#29 ·
Mój Jazz jest wciąż bezproblemowy.

Ale mając nieco ponad 2 lata i jeszcze nie 4000 mil, wciąż się dociera.

Wyjechałem nim w niedzielę rano na półgodzinną przejażdżkę tylko po to, żeby naładować akumulator HV, cieszyłem się każdą milą.

Niepokojące są doniesienia, które widzę o 11G, który ma 'lepkie wspomaganie kierownicy', szczególnie przy prędkościach autostradowych. Opublikowane jako odczuwalne jako niebezpieczne. Wydaje się, że dotyczy to zarówno modeli z Wielkiej Brytanii, jak i USA.
Honda skontaktowała się z osobami, które są publikowane jako niezainteresowane, podczas gdy widziałem kilka postów o nowej przekładni kierowniczej, która została zamontowana i to naprawiła.

#35 ·
Poniżej 60 km/h/40 mph silnik w żaden sposób nie napędza bezpośrednio kół. Myślę, że to, co widziałeś, miało miejsce, gdy silnik wysyłał energię elektryczną bezpośrednio do silnika elektrycznego. Kiedy sprzęgło się zazębia (więc silnik jest bezpośrednio połączony z kołami), jest to widoczne na wyświetlaczu Power Delivery, gdy faktycznie się to dzieje (mała zębatka pojawia się między silnikiem a kołami).

#44 ·
Zawsze myślałem, że silnik uruchamia się tylko po to, aby naładować akumulator, gdy jest to wymagane. Przez zdecydowaną większość czasu jest to tylko napęd elektryczny, chyba że wciśniesz pedał gazu do podłogi, wtedy jest to napęd elektryczny ze wspomaganiem silnika.

Nigdy wcześniej nie słyszałem o napędzie tylko silnikiem.

W moim Jazz, na przykład na autostradzie, jest to tylko napęd elektryczny, aż do momentu, gdy wskaźnik naładowania akumulatora spadnie do 3. Wtedy silnik uruchamia się, aby naładować akumulator do 7 kresek, a następnie silnik się wyłącza. Ale nawet gdy silnik pracuje, nadal jest to napęd elektryczny.