2006+ Honda Civic Forum banner

Schemat okablowania dla tego systemu nawigacji

8.3K views 10 replies 6 participants last post by  WillCivicSR  
#1 ·
Czy ktoś ma schemat okablowania dla tego urządzenia nawigacyjnego? Mam wrażenie, że znalazłem je dla wszystkich innych, ale nie dla tego. Nie ma 20-pinowego złącza, które wydaje się być obecne w innych. Ale na mojej wiązce przewodów z rynku wtórnego jest gniazdo 20-pinowe.

Image
Image
Image

Ta instrukcja (dla innego złącza) sugeruje, że 24-pinowe złącze w moim urządzeniu zawiera teraz informacje CAN i zastanawiam się, czy mogę je podłączyć do 20-pinowego złącza w wiązce Androida, ale chcę sprawdzić, czy więcej niż dwa piny wymienione w tym pliku pdf mogą być przydatne...

Wielkie podziękowania dla każdego, kto może pomóc (nawet jeśli są to tylko anegdotyczne raporty z wymiany tego HU)

#2 ·
Wymieniłem ten radioodtwarzacz :)

Nadal zmagam się z kilkoma utrzymującymi się problemami, ale nie jest to tak straszne, jak słychać na forach :)

Mam "Honda Civic mk9 EX GT" z 2011 roku. Wydaje się, że to jedyny 2011, więc wszystkie strony internetowe odsyłają mnie do szczegółów mk8.
Kupiłem 27-269 od incartec, SWC-23229NAV i adapter antenowy.

Montuję radioodtwarzacz ATOTO S8 Ultimate.

Większość procesu była wystarczająco prosta, ale wiązka ATOTO nie miała podłączonego przewodu wzmacniacza, więc wziąłem jeden pin z zapasowej wiązki i podłączyłem go.

Musiałem ręcznie podłączyć zasilanie do kamery cofania (po prostu połączyć dwa przewody razem).

Myślę, że był jeszcze jeden.

Ostatnim problemem jest znalezienie przewodu do przycisków telefonu i ustalenie, dlaczego HFT przestał działać po rozłączeniu telefonu i ponownym połączeniu.

Nie odłączyłem akumulatora, więc zegar nadal działa. Istnieją przewody do podłączenia do imid do nawigacji, ale nie jestem pewien, czy będą działać.

#3 ·
Dzięki za odpowiedź! Być może już to widziałeś, ale ten plik PDF zawiera instrukcje dotyczące podłączenia na stałe przycisków telefonu. Prawdopodobnie nawet nie zamierzam tego próbować, jeśli uda mi się uzyskać głośność i przód/tył, będę zadowolony.

Jak SWC-23229NAV połączył się z jednostką Atoto? A może ma po prostu złącze ISO, więc podłączone bezpośrednio? Moja jednostka centralna ma inny interfejs i oddzielny dekoder magistrali CAN. Ma również przewody KEY1/KEY2 dla SWC, ale produkt InCarTec wyraźnie mówi, że nie jest to kompatybilne.

Nie martwię się o zachowanie kamery cofania, ponieważ i tak planuję wymienić kamerę na ulepszoną. SWC jest teraz moją największą przeszkodą...

Nadal nie znalazłem schematu okablowania dla 24-pinowego złącza w tej nawigacji satelitarnej, ale odniosłem się do aktywnych pinów na 20-pinowym złączu w mojej wiązce z tymi na schemacie okablowania dla jednostek bez nawigacji. Myślę, że jedyne piny, które były obecne w obu, były przeznaczone do komunikacji iMid i, jak mówisz, wątpię, aby jednostka z Androidem w ogóle to obsługiwała. Spróbuję więc zmodyfikować wiązkę zgodnie z opisem w tym pliku PDF InCarTec, wziąć te dwa kable can high/low i wpiąć je do 24-pinowego złącza i zobaczyć, czy SWC zacznie działać. Czuję się jak strzał w ciemno, ponieważ pozostawi to wiele kabli z wiązki odłączonych, ale nigdy nic nie wiadomo!

#6 ·
Dzięki za odpowiedź! Być może już to widziałeś, ale ten plik PDF zawiera instrukcje dotyczące podłączenia na stałe przycisków telefonu. Prawdopodobnie nawet nie zamierzam tego próbować, jeśli uda mi się uzyskać głośność i do przodu/do tyłu, będę szczęśliwy. Jak SWC-23229NAV połączył się z jednostką Atoto? A może ma tylko złącze ISO, więc podłączone bezpośrednio? Moja jednostka centralna ma inny interfejs i oddzielny dekoder magistrali CAN. Ma również przewody KEY1/KEY2 dla SWC, ale produkt InCarTec wyraźnie mówi, że nie jest to kompatybilne. Nie martwię się o zachowanie kamery cofania, ponieważ i tak planuję wymienić kamerę na ulepszoną. SWC to teraz moja największa przeszkoda... Nadal nie znalazłem schematu połączeń dla 24-pinowego złącza w tej nawigacji satelitarnej, ale odniosłem się do aktywnych pinów na 20-pinowym złączu w mojej wiązce z tymi na schemacie połączeń dla jednostek bez nawigacji. Myślę, że jedyne piny, które były obecne w obu, były do komunikacji iMid i, jak mówisz, wątpię, aby jednostka z Androidem to obsługiwała. Więc zamierzam spróbować zmodyfikować wiązkę, jak opisano w tym pliku PDF InCarTec, wziąć te dwa kable can high/low i podłączyć je do 24-pinowego złącza i zobaczyć, czy SWC zacznie działać. Czuję się jak strzał w ciemno, ponieważ pozostawi to wiele kabli z wiązki odłączonych, ale nigdy nie wiadomo!
Wygląda na to, że powinieneś podłączyć gniazdo 3,5 mm dla SWC, ale znalazłem artykuły, które sugerowały, że nie powinieneś, i możesz po prostu podłączyć jeden kabel do Key1 lub Key 2 i to zadziałało. Atoto pozwala ustawić każdy przycisk tak, jak chcesz, więc łatwo było go zaprogramować. Incartec skontaktował się ze mną w sprawie tego, który przewód połączyć dla przycisków telefonu, więc zamierzam spróbować jeszcze raz. Najgorsza wiadomość jest taka, że mówią, że BT nie można podłączyć. Wydaje się dziwne, ponieważ działało po pierwszym zamontowaniu. Wydaje się, że jest okablowane do użytku, ale opcja parowania została utracona. Jedyną opcją wydaje się być włożenie starej jednostki centralnej, sparowanie i powrót do nowej jednostki centralnej!

#5 ·
Czy to ten, którego szukasz?
Dzięki, ale nie, to ten, i zaznaczyłem interesujące złącze.

Image

Ma dwa wentylatory i łącznie 9 portów. Zaznaczone złącze ma 24 piny, te na tym schemacie mają 22, 17 lub mniej.

(Port, który przenosi zasilanie i dźwięk, znajduje się bezpośrednio pod zaznaczonym i również ma 24 piny, ten pojawia się również w wielu innych modelach. Złącze 24P, którego szukam, ma tylko dwa rzędy pinów o równej wielkości, które są przesunięte.)

#7 ·
To interesujące w kwestii podłączenia tylko do Key 1. Przypuszczam, że to ostateczność, jeśli chcę kupić cały dodatkowy adapter. Ostatnio nie miałem na to czasu, ale zamierzam spróbować podłączyć się do 24-pinowego adaptera najlepiej jak potrafię i trzymać kciuki.

Dziwne z tym bluetooth, czy urządzenie Atoto po prostu nie tworzy nowego urządzenia BT, z którym można się sparować? U mnie tak to działa. To jedna rzecz, która działa!

#8 ·
Z ciekawości, Ian, czy wiesz do czego służy kabel z czerwonym gniazdem RCA po lewej stronie? Pamiętasz, gdzie go podłączyłeś w swoim urządzeniu głównym? Może subwoofer...? (Miałem nadzieję, że zadziała to po prostu przez normalne wyjścia audio FL/FR/BL/BR)